Hoppa till huvudinnehållet

John Östmans konst visas på Kvarnen: ”Tavlorna kommer hem”

Publicerad:
Janne Samuelsson har fått ansvaret att hänga utställningen med John Östmans konst som går under namnet ” I huvet på en naivist”.
Janne Samuelsson har fått ansvaret att hänga utställningen med John Östmans konst som går under namnet ” I huvet på en naivist”. Foto: Pernilla Möllberg

”I huvet på en naivist” heter utställningen på Kvarnen som har vernissage den 1 april.

Då visas konst av den lokale konstnären John Östman och det är Gunilla Renfors från Nacka och hennes syskon som nu säljer konsten som tillhört deras mor Ulla Fagrell.

John Östman 1890–1959, föddes i Sollefteå men flyttade 1914 tillsammans med hustrun till Filipstad. Makarna startade där en herr- och damfrisering, en rörelse som med tiden blev väl etablerad. Men 1934 drabbades Östman av en hjärnblödning och det blev omöjligt att fortsätta med yrket, det var då han började med måleriet. ”Han var självlärd och en originell målare som med sina överdrifter och bizarra infall inte upphör att intressera”, enligt en recension i Nya Wermlands Tidningen i samband med en utställning på Värmlands Museum i Karlstad 1952. John Östman hade separatutställningar i Filipstad, Karlstad, Kristinehamn, Halmstad och Karlskoga och är representerad på Värmlands Museum, Halmstads Museum, Karlstads Folkets Hus och Filipstads kommun.

Syskonen Gunilla Renfors och Lars Schill säljer nu ett stort antal tavlor av John Östman, vilka tillhört deras mor Ulla Fagrell.
Syskonen Gunilla Renfors och Lars Schill säljer nu ett stort antal tavlor av John Östman, vilka tillhört deras mor Ulla Fagrell. Foto: Pia Lindskog

Kontakt i färghandeln

– Min mor hette Ulla Fagrell och härstammar från Långban. Hon arbetade ett tag i en färghandel i Filipstad, där hon först kom i kontakt med John Östman som ofta kom dit för att köpa färg. Redan då erbjöd Filipstadskonstnären henne en tavla, men där och då fanns inget intresse för det från hennes sida, berättar Gunilla Renfors.

FT fick förmånen att göra några reportage med Ulla Fagrell genom åren. Det är hennes samling med John Östman-konst som kommer att visas på Museet Kvarnen.
FT fick förmånen att göra några reportage med Ulla Fagrell genom åren. Det är hennes samling med John Östman-konst som kommer att visas på Museet Kvarnen. Foto: Filip Kowalski

Flyttlasset gick efter några år till Nacka där Gunilla och hennes bröder kom att växa upp. Efter att föräldrarna pensionerat sig, valde de att flytta tillbaka till Filipstad där de bodde ända fram till sin bortgång.

– Mor kom i kontakt med Stig Sundberg som köpt upp Östmans sterbhus, hon hade vid den här tiden ändrat uppfattning om John Östman och kommit att uppskatta hans konst. Hon började samla på hans tavlor och på den vägen är det. Jag och mina bröder har däremot inget intresse av hans alster, så vi slog våra kloka huvuden ihop och kom fram till att konsten ska återbördas till Filipstad, förklarar Gunilla.

Utställningen med John Östmans konst har vernissage den 1 april och visas till och med den 23 april.
Utställningen med John Östmans konst har vernissage den 1 april och visas till och med den 23 april. Foto: Pernilla Möllberg

Eftersom John Östman är en lokal konstnär kändes det alltså rätt för syskonen att hans konst åter hamnar i Filipstad. Gunilla kontaktade först kommunen som inte visade något intresse, något som förvånade henne.

– Sen kom jag att tänka på Kvarnen, mor pratade alltid så gott om stället. Jag tog kontakt med Pia Lindskog som var jätteintresserad av tavlorna, vilket gläder mig, säger Gunilla och erkänner att hon trots allt har sparat en Östman tavla föreställande hennes mor.

I denna hörna visar John Östman prov på sin humoristiska ådra, något som uppskattas av Janne Samuelsson.
I denna hörna visar John Östman prov på sin humoristiska ådra, något som uppskattas av Janne Samuelsson. Foto: Pernilla Möllberg

Roar och oroar

Janne Samuelsson har fått ansvara för hängningen av utställningen och han tycker att det är kul att John Östmans konst åter hamnar i Filipstad.

– Det här är en rolig utställning, jag gillar ju Östmans konst. Man kan ana att han förmodligen både roade och oroade sin samtid. Han avbildade både personer och företeelser, ofta i satirisk anda. Han skojade friskt med sin omgivning och ibland kan det säkert ha blivit lite känsligt. Som sagt, Östman var nog en källa både till glädje och oro, det är väldigt roligt med en Östman utställning i Filipstad, säger Janne.

John Östman avbildade ofta byggnader i Filipstad, här ses Stadshotellet.
John Östman avbildade ofta byggnader i Filipstad, här ses Stadshotellet. Foto: Pernilla Möllberg

Artikeltaggar

FilipstadFilipstads kommunJohn ÖstmanKarlstadKonstNöje/KulturUtställningarVärmlands länVernissager

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.