Hoppa till huvudinnehållet

Stort intresse för John Östmans konst: ”Påminner om Van Gogh”

Publicerad:
Hugo Catolino köpte målningen föreställande ett lejon. Hugo tycker att Östmans sätt att måla påminner lite om Van Gogh.
Hugo Catolino köpte målningen föreställande ett lejon. Hugo tycker att Östmans sätt att måla påminner lite om Van Gogh. Foto: Pernilla Möllberg

Det var ett stort intresse för John Östmans konst när Kvarnen hade vernissage under lördagen. Målningarna blev glädjande nog inte enbart skådebröd, det var många som gjorde affär och tavlorna fick nya ägare.

John Östmans konst har därmed återvänt hem till Filipstad.

Ulla Grönqvist hälsade alla konstträngtade besökare välkomna till Kvarnen och som sig bör fanns både cider och tilltugg högtidligt uppdukat. Lennart Gybrant och Barbara Häggdahl är konstintresserade, därför besökte de vernissagen denna soliga 1 april, och de gjorde slag i saken och köpte en målning direkt.

– Jag tyckte att den var fin, Östman är ju så rolig, säger Lennart Gybrant och Barbara Häggdahl inflikar att fåtöljen i tavlan ser så skön och inbjudande ut.

Barbara Häggdahl och Lennart Gybrant gjorde affär och blev nya ägare till en Östman tavla.
Barbara Häggdahl och Lennart Gybrant gjorde affär och blev nya ägare till en Östman tavla. Foto: Pernilla Möllberg

I vimlet sågs smideskonstnären Nils Johannesson som nyligen tog emot Filipstads kommuns kulturstipendium, Ferlinstipendiet för 2022.

– Jag uppskattar verkligen utställningen och menar på att man bör uppmärksamma naivistiska konstnärer likt Östman i större utsträckning, det finns så många duktiga konstnärer som härstammar från Filipstad. Jag köpte tavlan med hästen, den var fin och jag kunde helt enkelt inte låta bli. Som kuriosa kan jag berätta att den största tavlan som John Östman gjort var 3x2 meter och det var faktiskt min mor som köpte den, avslöjar Nils.

Ferlinstipendiaten Nils Johannesson uppskattade utställningen.
Ferlinstipendiaten Nils Johannesson uppskattade utställningen. Foto: Pernilla Möllberg

Van Gogh

Hugo Catolino från Långban besökte utställningen och han köpte två alster. Bland annat en färgsprakande målning föreställande ett lejon.

– Jag uppskattar Östmans konst. Jag är väldigt intresserad av konst överlag och senast igår såg jag ett program på tv om konstnären Van Gogh. Jag tycker att tavlan med lejonet påminner lite om Van Gogh med dess intensitet i färgerna och penseldragen. Östman påminner lite om Goghs sätt att måla, intensiteten, det levande i bilden. Och så lejonet, det är ju ett så ovanligt motiv för en Filipstadskonstnär, det är ju jätteroligt, säger Hugo med ett leende.

Pia Arnesdotter var en av besökarna och hon fastnade direkt för ”Den rökande damen” som hon passade på att köpa. Pia gillade damens utryck och att färgerna flyter ut på ett spännande sätt.
Pia Arnesdotter var en av besökarna och hon fastnade direkt för ”Den rökande damen” som hon passade på att köpa. Pia gillade damens utryck och att färgerna flyter ut på ett spännande sätt. Foto: Pernilla Möllberg

Det kom en stril ström med besökare under dagen och konstateras kan, att den lokale konstnären John Östman rönte stort intresse hos Filipstadsborna. Ulla Grönqvist fick sätta röda lappar på var och varannan tavla och hon tyckte att vernissagen blev väldigt lyckad.

Ulla Grönqvist arbetade på Kvarnen under vernissagen och även hon inhandlade en tavla.
Ulla Grönqvist arbetade på Kvarnen under vernissagen och även hon inhandlade en tavla. Foto: Pernilla Möllberg

Den som var intresserad av att lära sig mer om konstnären, kunde bläddra i en pärm full med tidningsurklipp om Östman, vilken var utlånad av Gunilla Rehnfors som är dotter till Ulla Fagrell, den tidigare ägaren av konstsamlingen.

Krister och Susanne Tranberg trivdes på vernissagen.
Krister och Susanne Tranberg trivdes på vernissagen. Foto: Pernilla Möllberg
John Östmans konst visas på Kvarnen: ”Tavlorna kommer hem”

Artikeltaggar

FerlinstipendietFilipstadFilipstads kommunHugo CatolinoJohn ÖstmanKonstLångbanNils JohannessonUlla GrönqvistUtställningarVan GoghVernissager

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.