Hoppa till huvudinnehållet

Jordskalv sydost om Lesjöfors – märktes även i Hällefors

Publicerad:
Björn Lund är universitetslektor i seismologi vid Uppsala universitet.
Björn Lund är universitetslektor i seismologi vid Uppsala universitet. Foto: Pontus Lundahl/TT

Under natten till onsdag inträffade ett jordskalv sydost om Lesjöfors. Skalvet inträffade på cirka 7 kilometers djup och uppmätte 2,3 på richterskalan.

Jordskalvet inträffade cirka 9 kilometer sydost om Lesjöfors vid sjön Mögreven, klockan 04.00.

Enligt Svenska nationella seismiska nätet (SNSN) i Uppsala så har skakningar och ljud rapporterats från både Lesjöfors och Hällefors.

– Det är ju generellt sett ett ganska litet skalv. Det skakar lite och ger vibrationer på ytan inom ett avstånd på cirka en till två mil. Det mullrar men det är inget som gör någon skada. Det är alldeles för litet för att påverka byggnader, det är mest ljud och vibrationer, säger Björn Lund, universitetslektor i seismologi vid Uppsala universitet, till FT.

Ett muller

Björn Lund är även föreståndare för det svenska nationella seismiska nätet.

Han förklarar att personer som eventuellt bor ovanpå platsen där jordskalvet inträffade troligen har känt av detta som en kort stöt.

– De som varit längre bort har hört det mer som muller, som en lastbil som passerar utanför.

Det har kommit in tre rapporter om jordskalvet; två rapporter från Lesjöfors och en rapport från Hällefors.

Många jordskalv

År 2019 inträffade ett skalv nära Oforsen som uppmätte 3,2 på richterskalan. Det skalvet var alltså kraftigare och kunde höras även i Filipstad.

– I Sverige som helhet är det två till tre jordskalv per dygn, men de allra flesta är så små att de inte känns. Det är ett 20 tal jordskalv per år i Sverige som folk uppfattar.

Han berättar att det finns en mätstation norr om Hagfors, en norr om Mora och en i Dalsland.

Samlar in data

Det svenska nationella seismiska nätet (SNSN) samlar in data om rörelser i berggrunden i Sverige, dessutom övervakas jordbävningsaktiviteten i Sverige och utomlands.

SNSN har 67 bredbandiga seismiska stationer runtom i landet och samtliga är kopplade till en central dator i Uppsala via internet.

Totalt registrerar SNSN mellan 500 och 700 jordskalv i Sverige varje år.

Artikeltaggar

HälleforsJordbävningarLesjöforsMögrevenNyheterSvenska nationella seismiska nätetUppsala universitet

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.