Det finns flera sevärdheter i Lesjöfors och genomfartstrafiken har ökat betydligt under senare år. Men hur ska man få fler bilister att stanna till i Lesjöfors och hur ska turismen kunna utvecklas. FT ringde upp Anders Hedlund, ordförande i Lesjöfors byalag, och Klara Thorell, turismsamordnare i Filipstads kommun, för att höra deras tankar och idéer kring utvecklingen av turismen i området.
Anders Hedlund, ordförande i Lesjöfors byalag, framhåller att både Lesjöfors museum och Trollstigen lockar många turister.
– Museet är populärt och Trollstigen lockar mest turister på sommaren, berättar Anders Hedlund som även pekar på den fina naturen i området som kan locka besökare.
Dessutom har trafiken på riksväg 26 genom Lesjöfors ökat betydligt året runt under senare år, tycker han. Nu handlar det om att få fler bilister att stanna till i Lesjöfors för att kanske handla, tanka, fika och titta på sevärdheter.
– Det är en väldig trafik året runt, förut var det bara fjällturister men nu är det mycket trafik året om. Men många stannar inte och vi skulle vilja få stopp på fler, säger Anders Hedlund.
Bristfällig rastplats
Han menar att rastplatsen som finns vid Coop i Lesjöfors är bristfällig med bara en toalett.
Arbetet med att snygga upp genomfarten i Lesjöfors har kommit så långt att det varit en träff med kommunen.
– Vi ska ses igen i maj inför Lesjöforsdagen.
Anders Hedlund efterlyser också bättre vägunderhåll på riksvägen och genomfarten, där det finns och funnits många ”potthål”.
– Vägen är inte högt prioriterad, konstaterar han.
Behövs skyltar
Den elbilsladdare som finns vid Coop används ganska flitigt.
– Men de parkerar lite hur som helst. Det skulle behövas skyltar att bilarna ska stå med kortändan mot laddaren så att alla får plats.
Inom byalaget finns det funderingar kring möjligheten att arrangera vandringsleder eller något annat som bilisterna kan ägna en stund åt medan de väntar på att elbilen ska laddas. Den möjlighet som finns nu är att fika inne på Coop eller på caféet vid gamla stationshuset. Andra förslag är en hundrastgård, parkering för tyngre trafik och fler toaletter vid rastplatsen.
Behövs engagemang
Klara Thorell, turismsamordnare i Filipstads kommun, menar att det behövs fler engagerade människor för att utveckla turismen i Lesjöfors.
– Vi har ju en del engagerade föreningar och individer som är verksamma i Lesjöfors känns det som. Och om man ska utveckla det mer så behövs det fler engagerade människor, säger Klara Thorell.
Hon tycker det vore bra om det gick att skapa fler besöksmål eller fler aktiviteter vid Lesjöfors museum.
– Det vore väldigt bra om man kunde få till ännu mer i det området, säger Klara Thorell.
Museet är väldigt välbesökt och även Trollstigen, framhåller hon. Trollstigen underhålls varje år av de personer som skapat den.
– De får ersättning för att göra det från kommunen. Kommunen är väldigt måna om att den finns kvar och underhålls.
Cykla nerför
En idé som hon själv har är att kunna utveckla Lesjöfors slalombacke med downhill cykling, där besökare kan cykla nerför slalombacken på specialbyggda cyklar. Det skulle skapa möjligheter till helårsturism och intäkter även på sommaren.
– Det är något som jag ser växer mer och mer. Problemet där är att liften måste vara igång och att någon sköter om den. Liften i skidbacken behöver vara anpassad för cyklar också. Skidföreningen går på knäna redan nu och kämpar superhårt för att ha öppet under vintern. Och att ha det öppet även på sommaren kan bli för mycket så det krävs nog någon annan aktör.
Hon tycker också att det som redan finns idag i Lesjöfors måste lyftas fram och marknadsföras ännu bättre.
– När man åker igenom Lesjöfors idag så kanske det är svårt att få en uppfattning om vad som finns.
Hon berättar också att en paketresa arrangeras av Monica Zetterlund-museet och att Värmlands museum är med på detta med Lesjöfors museum.
Viktig marknadsföring
Hon förklarar att besöksmålen och aktiviteterna i Lesjöfors lyfts både på sociala medier och på visitfilipstad.se.
– De finns alltid med i alla broschyrer och Lesjöfors museum är ett av dom ställen vi rekommenderar allra oftast till besökare som frågor om vad de ska göra. De som har varit där och kommer till turistbyrån säger alltid att ”gud ett så himla fantastiskt ställe”. Det är då man inser hur viktigt museet är för bygden. Värmlands museum jobbar hårt för att lyfta museet och även bygden.
Fotnot: Har du något tips på hur man skulle kunna utveckla turismen i Lesjöfors? E-posta gärna ditt tips till redaktion@filipstadstidning.se.