Hoppa till huvudinnehållet

Christer Olsson är övertygad om att utbildningen blir bättre och billigare

Publicerad:
Kommunalråd Christer Olsson (M).
Kommunalråd Christer Olsson (M). Foto: Göran Persson

Lärarna inom SFI, komvux och yrkesutbildningarna är mycket oroade för sparförslagen som har lagts fram. De befarar att det kommer att leda till ökade kostnader och sämre kvalitet. Kommunalråd Christer Olsson (M) är dock övertygad om undervisningen kommer att bli billigare och bättre genom den föreslagna omorganisationen.

– Vi kommer att lägga över SFI på folkhögskolan i Filipstad och de kommer att hantera SFI-undervisningen. Komvux lägger vi under gymnasieskolan. Barn- och utbildningsnämnden kommer att besluta vilka olika utbildningar som ska ligga under komvux i framtiden, säger Christer Olsson som menar att detta både kommer att höja kvaliteten och statusen.

– Kritiken lärarna framför är helt obefogad och den oron kan de lägga ner, säger han.

Christer Olsson menar att kvaliteten säkerställs genom att utbildningarna kommer att läggas under etablerade utbildningsinstitutioner

Hur mycket billigare räknar ni med att det blir?

– Vi tar bort ett antal tjänster. Det blir mycket billigare, det är vi helt övertygade om, säger han.

Christer Olsson framhåller att det behöver bli en effektivare undervisning så att fler elever gör verkliga stegförflyttningar mot utbildning eller arbete.

– Det är målet med alltihop. Elever kan inte gå på SFI i åratal utan att det händer något. Man måste bli mer mobil och vara beredd att flytta på sig om man hittar en utbildning eller arbete på annan ort.

När det gäller elever som har svårt att tillgodogöra sig SFI-undervisningen så framhåller han att man kommer att arbeta för att dessa ska komma ut i annan sysselsättning och därmed kunna bidra till att göra samhällsnytta.

Ingen lön

Att fler elever ska kunna göra stegförflyttningar mot egen försörjning menar han är väldigt viktigt. Christer Olsson påpekar påpekar att försörjningsstödet nu kostar kommunen cirka 28-29 miljoner kronor per år.

Han framhåller att försörjningsstödet ska ses som en försäkring och inte som lön.

– Vi håller på att bilda grupper för att personer med försörjningsstöd ska vara ute och städa på äldreboenden och allmänna utrymmen. Att vi kräver en motprestation är väldigt viktigt och att man som individ gör något för att få pengarna. En motprestation är avgörande för individens välmående.

Han räknar med att de första personerna med försörjningsstöd kommer att börja städa under våren.

– Det kommer att underlätta för vårdpersonalen. Det är en strålande idé, säger Christer Olsson och förklarar att det finns planer på att gå vidare så att personer som får försörjningsstöd även ska hjälpa till inom exempelvis gata och park i kommunen.

Artikeltaggar

Christer OlssonFilipstadGymnasieskolanLärareSkola och utbildningUndervisningUtbildning

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.