Hoppa till huvudinnehållet

Samuelsson om trubadurpriset: ”Det här smäller högst”

Publicerad:
Göran Samuelsson från ett framträdande i Rämmens Bygdegård under  turnén ”Flaksommar”. Nu kan han titulera sig Trubadurpristagare i Ferlins anda.
Göran Samuelsson från ett framträdande i Rämmens Bygdegård under turnén ”Flaksommar”. Nu kan han titulera sig Trubadurpristagare i Ferlins anda. Foto: Pernilla Möllberg

Nils Ferlin Sällskapet har sedan 1963 delat ut Ferlinpriset till en svenskspråkig lyriker. Sedan 1980 delas även ett Trubadurpris ut och i år går det till den värmländske vissångaren och trubaduren Göran Samulesson.

– Det här smäller nog högst, fantastiskt att bli hedrad på detta sätt, säger Göran.

När FT når honom för en intervju sitter han hemma i sitt Västra Ämtervik och planerar inför sommarens kommande spelningar.

– Det är ju fantastiskt att bli hedrad på det här sättet. Hans Rutberg ringde och meddelade att jag hade fått priset och det var ju fantastiskt. Det är inget som man kan förbereda sig på, säger en glatt överraskad Göran Samuelsson

Samuelssons relation till Ferlin är i sig inte så djup, dock uppskattar han det vardagliga anslaget i hans dikter.

– För länge sedan, när jag bestämde mig för att bli låtskrivare och trubadur, så studerade jag flitigt alla diktare, hur man gör helt enkelt. Jag satte mig själv i diktarskolan, kan man säga. Den som då fascinerade mig mest var faktiskt Bellman, det var något i hans texter som fångade mig. Men vad gäller Ferlin så tilltalar det vardagliga anslaget mig, förklarar Göran.

Göran Samuelsson prisas av Ferlinsällskapet: ”Ger råg i ryggen”

Och tiden i hans egna diktarskola tycks ha gett goda resultat. 2023 års Trubadurpris går alltså till Göran Samuelsson med motiveringen:

”Det är en jordnära vissångare, förankrad i vardagen, som tilldelas priset. Göran Samuelssons texter är en fin blandning av vardagsfilosofi och ömsinta ord om människor och natur”.

Vad tycker du om motiveringen, känner du igen dig i den?

– Ja, jag känner igen mig. Det är ju återigen det vardagliga som tilltalar mig. Jag upplever mig själv som en jordnära person som gärna skriver om vanliga människor, så bättre beskrivning kan det inte bli. Det här är ju det första, och kanske sista, priset som jag får. Innan har det mest varit utmärkelser som gäller Packmopedsturnén men det här var mer personligt, så jag tror att det här faktiskt smäller högst, säger Göran.

Göran Samuelsson har många strängar på sin kulturella lyra. Förutom musiken så har han även en konstnärlig ådra. Här ses han på en samlingsutställning på Laxholmen i Munkfors.
Göran Samuelsson har många strängar på sin kulturella lyra. Förutom musiken så har han även en konstnärlig ådra. Här ses han på en samlingsutställning på Laxholmen i Munkfors. Foto: Pernilla Möllberg

Det vardagliga

Inspirationen i sina låtar och visor finner han återigen i vardagen. Den senaste låten heter ”Mamma” och är en hyllningslåt till Görans 92-åriga mor.

– Hon fick den i julklapp, det var roligare att ge bort en låt än saker, menar han.

Göran Samuelsson kommer att framträda på Ferlindagen och sjunga ett par sånger på Barillascenen, men utöver det så fortgår även andra musikaliska projekt för den mångfacetterade artisten.

– Jag ska ut på en soloturné där jag ensam ska spela i olika kyrkor. Jag och skådespelaren och komikern Håkan Jäder har också en föreställning på gång tillsammans. Vi har premiär i Umeå och sedan fortsätter vi i Jokkmokk, berättar Göran och konstaterar att det är tämligen långa avstånd mellan städerna i Norra Sverige.

Göran Samuelsson ser fram emot att ta emot Trubadurpriset på Ferlindagen i juli, där även Ferlinpriset kommer att delas ut. I år tilldelas priset poeten Marie Lundquist.

Priserna kommer att delas ut under Ferlindagen i Filipstad.
Priserna kommer att delas ut under Ferlindagen i Filipstad. Foto: TT

Artikeltaggar

Göran SamuelssonMusikNils FerlinPoesiSångVästra Ämtervik

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.