Hoppa till huvudinnehållet

Dialogmöte om ordningsvakt i centrum: ”Det är ett önskemål från handlarna”

Publicerad:
Michael Björklund är säkerhetssamordnare i Filipstads kommun.
Michael Björklund är säkerhetssamordnare i Filipstads kommun. Foto: Filip Kowalski

Filipstads kommun, Svensk Handel, centrumföreningen och polisen har haft ett dialogmöte för att diskutera om det eventuellt finns ett behov av att sätta in en ordningsvakt i centrum. Något beslut har dock inte tagits ännu.

Michael Björklund, säkerhetssamordnare i Filipstads kommun, berättar att det nu handlar om att undersöka om det finns ett behov av en ordningsvakt i centrum och hur det behovet i så fall ser ut.

Bakgrunden till detta är ett vallöfte från Christer Olsson (M) och Patrik Fornander (M) om trygghetsskapande åtgärder.

Från kommunens sida deltog Michael Björklund, kommunalråden Christer Olsson (M) och Patrik Fornander (M), på mötet. Redan nästa vecka hålls ett nytt möte för att fortsätta diskussionerna.

Känns otryggt

Om det tas ett beslut om att sätta in en ordningsvakt i centrum så kommer kommunen och Svensk Handel att dela på kostnaden.

– Det är ett önskemål från handlarna då det känns otryggt ibland och kan vara svårt att få tag på polisen ibland, säger Michael Björklund.

Om det tas ett beslut kommer det att gå snabbt att genomföra detta.

– Kommunen har ramavtal med väktarbolag så det tar max några veckor.

Det kan exempelvis handla om att ordningsvakten sätts in vissa dagar och tider då det bedöms ha bäst effekt. Han uppger att det för kommunens del kan vara intressant att ha en ordningsvakt som kan se till att ordningen upprätthålls vid Folkets hus och vid biblioteket.

Ökad närvaro

Polisen har haft ett ganska ansträngt läge eftersom de har lånat ut resurser till Stockholm, det har även varit oroligheter i Kristinehamn.

– Det har varit lite sämre polisnärvaro ett tag, men det ska bli ökad närvaro nu.

Han uppger att brottsstatistiken visar att det är färre brott i centrum nu är för något år sedan. Däremot sker det många brott inom hemmets fyra väggar. Han tror att en förklaring är en ökad benägenhet att anmäla dessa brott.

Inga kameror

Med nuvarande lagstiftning så tror han inte att det går att få tillstånd att sätta upp några övervakningskameror i centrum.

Det görs dock en ny utredning, som ska vara klar nästa år, som handlar om att det ska bli lättare att få tillstånd att sätta upp övervakningskameror på allmän plats.

Michael Björklund menar att det på sikt skulle kunna vara bra med kameror vid busstationen kvällstid och vid Stora torget.

Artikeltaggar

BeslutBrottBrott, lag och rättChrister OlssonFilipstads kommunMichael BjörklundPatrik FornanderSamhälleSvensk HandelTillstånd

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.