Hoppa till huvudinnehållet

Grythyttan redo för sin första vårsalong: ”Kul, läskigt och spännande”

Publicerad:
Hela gänget som ställer ut på den allra första vårsalongen i Grythyttan. Från vänster Matilda Buhre, Nikolina Henriksson, Monika Bergström, Petra Janensch och Sofia Rundkvist. På bilden saknas Christiane Walegren.
Hela gänget som ställer ut på den allra första vårsalongen i Grythyttan. Från vänster Matilda Buhre, Nikolina Henriksson, Monika Bergström, Petra Janensch och Sofia Rundkvist. På bilden saknas Christiane Walegren. Foto: Pernilla Möllberg

Tjockkärringen, pissgubben och a cup of tree, där har vi några av alstren som ställs ut på den allra första Vårsalongen i Grythyttan. Konstnärerna som gått samman har samtliga lokal förankring och positivismen hos kreatörerna flödar. Nu fixas det in i det sista inför vernissagen som äger rum på lördag den 15 april.

– Det känns jättebra och vi inspirerar varandra. Målet är naturligtvis att vi ska fortsätta att ses och skapa, säger en av konstnärerna, Petra Janensch.

En grupp lokala konstnärer från Grythyttan har nyligen gått samman för att ställa ut sin konst och resultatet blev Grythyttans allra första vårsalong. Monica Bergström är en av konstnärerna och hon ställer ut sina konstiga figurer i lera.

– Det är olika konstiga gubbar och kärringar. Jag pysslar och tycker att det är kul att ha något att fördriva tiden med. Jag föredrar naturliga material, figurerna är gjorda i lufttorkad lera, berättar Monica.

Hon tycker att det ska bli kul, lite läskigt och spännande att få ställa ut sina alster och förevisar två av sina roliga figurer; tjockkärringen och pissgubben.

Petra Janensch med en blå kreation.
Petra Janensch med en blå kreation. Foto: Pernilla Möllberg

Porträtt och koppar

Syskonparet Nikolina Henriksson och Matilda Buhre dividerar var de ska hänga sina respektive tavlor. Nikolina skapar porträtt i blyerts och hon har med sig en gedigen samling.

– Inspireras gör jag av både film och musik, jag är självlärd och har ritat så länge jag kan minnas. Det blir att jag tittar mycket på konst och snappar upp en del från olika videos. Jag ser fram emot att få ställa ut, och målet är väl att kanske i framtiden få sälja konst, säger Nikolina.

Christiane Walegren kommer ursprungligen från Libanon och ställer ut på vårsalongen. Dock fanns hon inte på plats under pressvisningen – här hänger Monika en av hennes tavlor.
Christiane Walegren kommer ursprungligen från Libanon och ställer ut på vårsalongen. Dock fanns hon inte på plats under pressvisningen – här hänger Monika en av hennes tavlor. Foto: Pernilla Möllberg

Storasyster Matilda Buhre sitter på golvet och sorterar sina alster bestående av målade koppar i allehanda färger.

– Jag målar i akvarell och även jag har alltid hållit på att skapa. Men under pandemin så eskalerade det, kan man lugnt påstå. Motiven föreställer framför allt koppar som jag kombinerar med naturen. Alltså jag stoppar ner naturen i koppen och konstverket heter alltid något i stil med, ”cup of tree” eller ”cup of bee” och så vidare, förklarar Matilda som till och med har en kopp tatuerad på armen, så förkärleken till koppar kan ingen ta miste på.

Nikolina Henriksson inspireras av film och musik i sitt skapande med blyerts.
Nikolina Henriksson inspireras av film och musik i sitt skapande med blyerts. Foto: Pernilla Möllberg

Matilda har även ett eget instagramkonto, där följarna kontinuerligt ger henne uppslag till slogans på koppar.

– De skriver och jag målar. Jag målar även himlafenomen, alltså naturen avbildat med ufon och andra oväntade ditplacerade detaljer. Det ska bli roligt att få ställa ut tillsammans med lokala förmågor, tycker Matilda.

Matilda Buhre ställer ut både koppar och himlafenomen.
Matilda Buhre ställer ut både koppar och himlafenomen. Foto: Pernilla Möllberg

Sofia Rundkvist ställer ut sina färgsprakande tavlor och motiven är ofta hämtade från naturen.

– Jag målar i både akvarell och akryl och jag har pysslat med det här i hela mitt liv. Det är andra gången som jag ställer ut, vilket känns spännande, säger Sofia.

Monica Bergström med hennes roliga figurer.
Monica Bergström med hennes roliga figurer. Foto: Pernilla Möllberg

Petra Janensch ställer ut olika alster skapade med olika tekniker. Hon använder alltifrån torrpastell och akvarell till akryl, tusch och kol.

– Ofta skapar jag bara planlöst, allt eftersom ser jag hur konstverket växer fram. Jag tar liksom fram konstverket. Det känns fint att vi ska ställa ut tillsammans. Jag tänkte, lägenheten står förnärvarande tom, varför inte använda lokalen till en utställning? Alla som ställer ut är från Grythyttan och samtliga var positiva till Vårsalongen. Det känns jättebra och vi inspirerar varandra och målet är naturligtvis att vi ska fortsätta att ses och skapa, säger Petra.

 • Sofia Rundkvists färgsprakande konst.
  Sofia Rundkvists färgsprakande konst. Foto: Pernilla Möllberg
 • Tjockkärringen är gjord av Monica Bergström.
  Tjockkärringen är gjord av Monica Bergström. Foto: Pernilla Möllberg
 • Nikolina Henriksson har gjort den här tavlan i blyerts.
  Nikolina Henriksson har gjort den här tavlan i blyerts. Foto: Pernilla Möllberg
 • Matilda med en av sina favoritkoppar; ”Cup of tree”.
  Matilda med en av sina favoritkoppar; ”Cup of tree”. Foto: Pernilla Möllberg

Artikeltaggar

GrythyttanKonstNaturUtställningarVernissager

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.