Hoppa till huvudinnehållet

Adrenalinkick och ro för själen på samma gång – det ger Filipstads kallbadplats

Publicerad:
Från och med den här vintersäsongen har det funnits en plats för kallbad på Talludden i Finnshyttan utanför Filipstad. Under torsdagseftermidagen samlades fem kallbadare på bryggan för att ta sig ett uppfriskande dopp. Monica Saxin (till vänster), Åsa Fröding, Åsa Jernberg, Monika Olsson och Maria Olsson badade.
Från och med den här vintersäsongen har det funnits en plats för kallbad på Talludden i Finnshyttan utanför Filipstad. Under torsdagseftermidagen samlades fem kallbadare på bryggan för att ta sig ett uppfriskande dopp. Monica Saxin (till vänster), Åsa Fröding, Åsa Jernberg, Monika Olsson och Maria Olsson badade. Foto: Filip Kowalski

Under många år har Talludden i Finnshyttan varit en av kommunens hetaste badplatser under sommarhalvåret.

Men från och med den här vintersäsongen har Talludden även varit en kallbadplats.

– Man får en adrenalinkick, säger Maria Olsson, en av dem som passade på att ta sig ett dopp under torsdagseftermiddagen.

Att gå ner i det kalla vattnet ser ut att kräva mod.

Monica Saxin (till vänster), Åsa Fröding, Åsa Jernberg, Monika Olsson och Maria Olsson ser det inte riktigt så – de ser det som uppfriskande och rogivande på samma gång.

Under torsdagseftermiddagen samlades de på Talludden i Finnshyttan för att ta varsitt dopp i Lersjöns vatten. Just vid det här tillfället stannade kvicksilvret vid strecket för två grader varmt.

– Det räknas som kallbad upp till 15 grader, säger Åsa Fröding.

Hon var en av initiativtagarna till att göra Talludden till en kallbadplats. Under den här vintern har Filipstads kommun sett till att det har funnits en vak intill den t-formade badbryggan.

– Tidigare åkte vi regelbundet till Sångens badplats i Hällefors för att kallbada där några eldsjälar höll en vak öppen. Men vi ville kunna kallbada även i Filipstad och inte behöva åka, säger hon.

Och fortsätter:

– Vi är många i Filipstad som brukar kallbada, så vi blev några som skrev till kommunen som var snabb med att svara och fixa det här.

Badplats året runt

Åsa Fröding startade sedan en Facebookgrupp för alla som var intresserade av att kallbada.

– I den kan man skriva att man vill bada och där vi lägger ut när vaken är öppen och när vi har röjt, säger hon.

Talludden har därmed blivit en året runt-badplats.

– Det är en jättefin badplats. Och så finns det också en grillplats här, säger Åsa Fröding.

 • Monika Olsson går ner i det iskalla vattnet.
  Monika Olsson går ner i det iskalla vattnet. Foto: Filip Kowalski
 • Det var två grader varmt i vattnet.
  Det var två grader varmt i vattnet. Foto: Filip Kowalski
 • Maria Olsson tyckte att det var rogivande att få kasta en blick ut över Lersjön.
  Maria Olsson tyckte att det var rogivande att få kasta en blick ut över Lersjön. Foto: Filip Kowalski
 • Vanligtvis brukar det simma en massa små abborrar och mörtar kring bryggan vid Talludden, men den här vintern har fiskarna fått sällskap av kallbadarna.
  Vanligtvis brukar det simma en massa små abborrar och mörtar kring bryggan vid Talludden, men den här vintern har fiskarna fått sällskap av kallbadarna. Foto: Filip Kowalski
 • För Maria Olsson innebär kallbadet en stund av lycka.
  För Maria Olsson innebär kallbadet en stund av lycka. Foto: Filip Kowalski
 • Monika Olsson brukar hälsa på släkt i Filipstad, i samband med besöken åker hon gärna till Talludden för att få kallbada.
  Monika Olsson brukar hälsa på släkt i Filipstad, i samband med besöken åker hon gärna till Talludden för att få kallbada. Foto: Filip Kowalski

Effekterna med att bada kallt är flera. Torsdagseftermiddagens gäng på badbryggan lyfter gärna fram två känslor som egentligen borde vara motstridiga som det bästa med att doppa sig i det iskalla vattnet – att det är rogivande och att det samtidigt ger en adrenalinkick.

– Jag tror på att det här att det är nyttigt, säger Åsa Fröding.

– Man mår ju bättre av det, det borde ju räcka långt, fyller Åsa Jernberg i.

– Ja, det hela är lite meditativt. Det blir ett lugn och man stressar ner, säger Åsa Fröding.

Löfte från systern

Åsa Jernberg skulle inte kunna tänka sig en vinter utan kalla bad.

– Jag fryser inte lika mycket längre. Jag har inte haft bihåleinflammation eller lunginflammation sedan jag började med det här – tidigare kunde jag få det. Och skulle det visa sig att jag klarar mig hela den här säsongen utan varken bihåleinflammation eller lunginflammation har min syster lovat börja bada nästa säsong. Vi får se hur det blir, säger hon med ett leende.

Gruppen hoppas nu att fler ska hitta till Lersjön och Talludden.

– Men något som man ska tänka på är att aldrig bada själv, man ska alltid bada tillsammans, säger Åsa Fröding.

Artikeltaggar

BadanläggningarBadplatserFilipstadFinnshyttanFiskeLersjönMotion och hälsaVind

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.