Hoppa till huvudinnehållet

Klart för barn- och familjekonstdag i Hällefors: ”Länge leve sagan”

Publicerad:
Petra Janensch ser fram mot barn- och familjedagen den 29 april.
Petra Janensch ser fram mot barn- och familjedagen den 29 april. Foto: Pernilla Möllberg

För andra gången arrangeras en barn- och familjekonstdag i Hällefors kommun. Evenemanget är ett initiativ av Konstföreningen Galleri Grythyttan, Hällefors kommun och Hällefors bibliotek.

– De riktiga sagorna håller på att försvinna, vi vill återinföra sagan i barnens värld, säger Petra Janensch, konstpedagog i Hällefors kommun och en av initiativtagarna till evenemanget som äger rum den 29 april.

Förra året bjöd man för första gången in till en barn- och familjekonstdag i Hällefors. Biblioteket var platsen och temat var ”Att måla som björnjägaren”. I år är temat ”I sagornas land” och precis som i fjol är alla barn från 5 års ålder och hela familjer välkomna att måla sagobilder. Petra Janensch, konstpedagog och 2023 års Kulturstipendiat i Hällefors kommun, tycker att upplägget med att hela familjer deltar är fint.

– Det är ju jättefint, förra året var åldersspannet på deltagarna ungefär 5 till 73 år. Varför vi valde temat ”I sagornas land”, är att det känns som att sagorna håller på att försvinna. Visst, det finns bilderböcker, men dator och mycket animerat har en tendens att ta över. När min generation var barn, så målade vi prinsessor hela tiden och läste spännande sagor, berättar Petra.

Sagornas mystik

Hon vill verkligen slå ett slag för den riktiga, genuina sagan med dess speciella mystik och spännande handling och planen är att det kommer en sagoberättare som ska fängsla barnen under dagen.

– Ta med din älsklingssaga, inspirera dig genom sagoläsning under förmiddagen eller måla din egen saga. Föranmälan krävs antingen till biblioteket eller till mig. Drop in är ändå möjligt när fria platser finns, säger Petra.

Artikeltaggar

BarnFamiljGrythyttanHälleforsHällefors bibliotekHällefors kommunKostNöje/Kultur

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.