Hoppa till huvudinnehållet

Hällefors bibliotek får celebert författarbesök: ”Lika delar fakta och fantasi”

Publicerad:
Författaren Maria Gustavsdotter besöker Hällefors bibliotek den 20 april, där hon ska berätta om sin senaste roman ”En egen lön”. Förutom att skriva historiska romaner ur en kvinnlig synvinkel, vurmar författaren mycket om broderi, något hon gärna ägnar sig åt under lediga stunder.
Författaren Maria Gustavsdotter besöker Hällefors bibliotek den 20 april, där hon ska berätta om sin senaste roman ”En egen lön”. Förutom att skriva historiska romaner ur en kvinnlig synvinkel, vurmar författaren mycket om broderi, något hon gärna ägnar sig åt under lediga stunder. Foto: Hans Jonsson

Författaren Maria Gustavsdotter kommer till Hällefors bibliotek och ska föreläsa om sin nya roman ”En egen lön”.

Hennes stora intresse för historia har bland annat resulterat i romaner om 1600-talet med fokus på kvinnors situation i samhället.

Maria Gustavsdotter är författaren som levandegör historien utifrån ett kvinnligt perspektiv. Hon har gjort succé med bland annat serien ”Fem pärlor till hustruns krona”, som handlar om en ung flickas uppväxt till kvinna under en av de mest dramatiska perioderna i svensk historia, samt den dramatiska familjekrönikan ”Prästdöttrarna”, som utspelar sig på 1600-talet. På torsdag den 20 april, besöker Maria Gustavsdotter Hällefors bibliotek där hon ska föreläsa om sin senaste roman.

– Jag ska prata om min senaste roman ”En egen lön”. Från början skulle jag egentligen ha skrivit om en kvinna som fått kvinnlig rösträtt, men allt eftersom historien fortskred så visade det sig att för karaktären, som heter Hillevi, så var det viktigare att kunna disponera sina egna pengar. Historien utspelar sig 1913 och på den tiden var kvinnor inte myndiga förrän 25 års ålder och gifta kvinnor var inte myndiga överhuvudtaget. Det var mannen som disponerade pengarna, berättar Maria.

Karaktären Hillevi tar anställning på ett slott och där hon sedermera kommer i kontakt med fotografkonsten. Det var för övrigt ett relativt nytt tekniskt yrke som inte var förankrat i generationer tillbaka, det var inget skråväsende i den bemärkelsen. Så att arbeta som fotograf var ett av de första teknikyrken som kvinnor kunde ägna sig åt.

– Hillevi kommer sedan i kontakt med Maria Lundbäck, en svensk fotograf som har funnits i verkligheten. Hon var verksam i Uddevalla och tillhörde de mer framträdande fotograferna ur sin samtid. Jag kommer att berätta om handlingen i den nya romanen, men samtidigt vill jag förankra historien i nutiden, vad händer i ett modernt äktenskap idag när den ene, och i de flesta fall så är det kvinnan, inte tjänar så mycket pengar? Vad händer med självkänslan när man måste be om pengar? Jag tycker att det är intressant att förankra mina berättelser i nutid. Det väcker eftertanke, säger Maria.

Historiskt korrekt

Maria är väldigt noga med att vara historiskt korrekt när hon författar sina romaner, hon har bland annat skrivit romaner som handlat om 1100-talet.

– Kvinnomisshandeln var på den tiden fullt lagligt, även om det fanns regler hur det skulle gå till. Och vad gäller 1500-talet och Gustav Vasa, så upphöjs han ofta till skyarna för att han rensade Sverige från katolicismen, men sanningen var ju en annan, han tjänade ju pengar på det. I och med att man rationaliserade bort katolicismen, så tog man även bort Maria-symbolerna. Till vem skulle nu kvinnorna nu gå till med sin bot på 1500-talet? Jag vill vända på historien och beskriva den ur en kvinnlig synvinkel, förklarar Maria som konstaterar att skolan inte alltid lär ut rätt historisk kunskap.

Maria har även skrivit mycket om 1600-talet, denna i historieböckerna beskrivna svenska stormaktstid.

– För vanligt folk var det ingalunda ett lätt liv. 1600-talet bestod av krig, stränga vintrar och befolkningen dog både i sjukdomar och på slagfältet. För att bygga ett land behövs enligt utsago både bröd och barn, men med missväxt på åkrarna och inga män hemma hos fruarna, så gick det ju inget vidare, konstaterar Maria som kände att hon var tvungen att beskriva kvinnors svåra situation under det nämnda århundradet.

– Jag reser runt i Sverige och besöker bibliotek, arkiv och gör intervjuer med personer som är insatta i det ämne som är aktuellt för den bok som jag ska författa. Jag fullkomligt älskar research, förklarar hon.

Novellförfattare och barnböcker

Maria har en bakgrund som novellförfattare åt veckopressen och hennes första roman, ”Blå ögon och svart magi”, är i själva verket en refuserad kortroman, eftersom den handlar om missnöjd kvinna som ägnar sig åt voodoriter tillägnat sin exmake.

– Det räckte tydligen för att den skulle bli refuserad, skrattar Maria.

Maria har även skrivit barnböcker, eftersom hon är tandläkare i botten så gav hon ut en instruktionsbok om hur det första tandläkarbesöket går till.

– Den kom ut 2006 och mina barnbarn var statister. Där tog jag till exempel upp varför man ska sluta med napp, hur man borstar tänderna och jag besvarade en massa frågor om mjölktänderna. Det blev en succé och det blev några uppföljningar, till exempel hur det går till på ett besök på BVC. Jag har även skrivit under pseudonymen Mia Ahl. Då har jag en helt annan attityd, jag behöver inte vara så seriös som jag annars anser att jag är och det känns befriande på ett sätt att skriva under pseudonym, menar Maria.

Och tillägger:

– Det ska bli jättekul att besöka biblioteket i Hällefors, jag tycker ju för övrigt att bibliotek är ett väldigt trevligt ställe att mötas på. Jag kommer att sälja böcker och jag vill att besökarna ställer mycket frågor, jag älskar frågor, hälsar Maria Gustavsdotter.

Artikeltaggar

BibliotekBöckerFörfattareHälleforsHällefors bibliotekHistoriaLitteraturMaria GustavsdotterUddevalla

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.