Hoppa till huvudinnehållet

Lesjöfors fjädrar investerar 20 miljoner – satsningen ger nya jobb: ”Vill växa”

Publicerad:
Jan Carlson, vd Lesjöfors fjädrar.
Jan Carlson, vd Lesjöfors fjädrar. Foto: Privat

I år ska Lesjöfors fjädrar bygga en ny produktionslinje för varmlindning i fabriken i Lesjöfors. Det är en investering på cirka 20 miljoner kronor och det kommer på sikt att skapa nya arbetstillfällen.

I dag kall-lindas allt vid fabriken i Lesjöfors.

– Vi har bara en varmlindning i gruppen och det är i Finland. Och där har man närmat sig kapacitetstaket, berättar Jan Carlson, vd Lesjöfors fjädrar.

Därför har det tagits ett beslut om att det ska investeras i en ny produktionslinje för varmlindning i Lesjöfors.

– Man värmer upp materialet till 900 grader och sedan lindar man fjädrarna varma, berättar Jan Carlson.

Fabriken i Lesjöfors tillverkar bland de största fjädrarna inom koncernen. Det är bara fabriken i Finland som tillverkar större fjädrar.

Idag kall-lindar man med en tråddiameter på mellan 8 och 30 millimeter i Lesjöfors.

– Med varmlindning kan vi klara av upp till 60 millimeter, säger han.

Stora investeringar

Fabriken i Lesjöfors har totalt 85 anställda. Under de sista fem åren har det investerats cirka 40 miljoner kronor i fabriken i Lesjöfors.

 En stor fjäder tas ur ugnen.
En stor fjäder tas ur ugnen. Foto: Filip Kowalski

Den nya produktionslinjen för varmlindning kommer att kosta cirka 20 miljoner kronor att bygga och den ska uppföras i befintliga lokaler, som dock måste renoveras.

– Den ska byggas så fort som möjligt under det här året. Det är en stor efterfrågan på grova fjädrar i England och vi vill växa på den marknaden.

Vad betyder detta för fabriken i Lesjöfors?

– Det betyder jättemycket att man satsar på fabriken och det här samhället. Det är positivt för samhället och skapar arbetstillfällen som i sin tur gör att folk vill bo kvar.

Hur går verksamheten nu?

– Just nu är det lite vakuum. Vi har två affärsområden; dels industriapplikationer och dels bilfjädrar till eftermarknaden. Det första kvartalet var ett rekordkvartal för industrifjädrar. Medan det har varit en ganska låg efterfrågan på bilfjädrarna. Nu har vi börjat se en svängning på marknaden för bilfjädrar och att det har börjat gå upp i volym, så det är lite mer positiva signaler att det segmentet ökar produktionsvolymen. Vi ökar produktionen något från denna vecka.

Lesjöforskoncernen

– Koncernen består av cirka 55 tillverknings- och försäljningsbolag i flera olika länder.

-- Koncernen ägs av Beijer Alma, ett börsnoterat bolag på Stockholmsbörsen.

Källa: www.lesjoforsab.com

Artikeltaggar

BeslutEkonomiInvesteringarLesjöforsMarknader

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.