Hoppa till huvudinnehållet

Nytt ljus sätts på Filipstad – Scherman krossar fördomar om sin födelsestad

Publicerad:
Margareta och Jan Scherman bjuder in till boksläpp på Kvarnen den 22 april.
Margareta och Jan Scherman bjuder in till boksläpp på Kvarnen den 22 april. Foto: Karl Gabor

Jan Scherman, hedersambassadör av Filipstad och mångårig i media, möter ofta pessimistiska rubriker om Filipstad i samhällsdebatten. Nu har han tillsammans med hustrun Margareta författat en bok om sin födelsestad med syftet att krossa myter om staden och dess invånare.

– Vi kommer att ha boksläpp med stor baluns på Kvarnen den 22 april och naturligtvis bjuder vi på korv som tilltugg, säger Jan Scherman.

Jan Scherman föddes i Filipstad den 21 juni 1950 och enligt hans mor så var det en vacker och solig dag. Boktiteln ”Sola skiner också i Filipstad” anspelar måhända på hans födelse, men framför allt vill hedersambassadören beskriva sin födelsestad ur en positiv synvinkel och synliggöra Filipstassarna med deras egna berättelser.

Filipstadsambassadör ett år tillGuidning och samtal vid StorbrohyttanOrkla fick besök av ambassadörHan blev utsedd till Filipstads nye ambassadör: ”Det är en ära”

Läsaren får en gedigen historiebeskrivning om Filipstad som 2023 har fyllt imponerande 412 år och Jan börjar från begynnelsen. Han beskriver bland annat stadens och bergslagens gruvnäring som försåg Sverige med dess rikedomar, men han tar även upp bruksdöden och övriga nedläggningar i Sverige, han menar att staten då svek och att den sedan kommit att svika flera gånger.

– I och med den stora flyktingkatastrofen 2015 uppmanades kommunerna att vara generösa och ta emot flyktingar, Filipstad tog på en kort tid emot omkring 2000 flyktingar, varpå rikligt statligt stöd utlovades. Redan efter ett par år tog pengarna dock slut och kommunen var utlämnad att klara sig på egen hand. Den skulden är inte betalad och jag vill se en långsiktig lösning på problemet. Staten har svikit Filipstad, menar Jan.

Makarna Scherman har under Jans ambassadörsskap besökt ett antal eldsjälar och både små och stora företag. Intervjuerna resulterade i boken ”Sola skiner också i Filipstad”.
Makarna Scherman har under Jans ambassadörsskap besökt ett antal eldsjälar och både små och stora företag. Intervjuerna resulterade i boken ”Sola skiner också i Filipstad”. Foto: Privat

Filipstads ambassadör

Jan kände att han ville bemöta mediabilden av Filipstad som han anser är grovt förenklad. Filipstad har i media kommit att symbolisera konkurskommunen i och med flyktingvågen, men det finns även en annan sida av myntet, nämligen den positiva.

– Det hela började den 18 juli 2020 när jag blev utnämnd till Filipstads ambassadör, den 30 i ordningen för att vara exakt. Uppdraget har resulterat i många spännande och intressanta möten och under pandemin 2020 besökte jag och Margareta Filipstad. Vi mötte eldsjälar, besökte små och stora företag som får bygden att växa och träffade politiker som samverkar och samarbetar, berättar Jan.

Under sin tid i Filipstad har Jan Scherman träffat många olika människor, till exempel som när han har föreläst som på bilden inför Rotarys medlemmar.
Under sin tid i Filipstad har Jan Scherman träffat många olika människor, till exempel som när han har föreläst som på bilden inför Rotarys medlemmar. Foto: Filip Kowalski

Det var där och då som tanken på boken succesivt växte fram och det har dessutom varit ett projekt där makarna arbetat tillsammans. I boken har de valt att låta optimismen ta plats och positiva tankar ges utrymme som de menar ofta stryks bort i nyhetsrapporteringen.

– Det har varit väldigt roligt att arbeta med boken tillsammans och vi ser olika på olika saker, vilket bara har varit till fördel. Alla som vi har träffat har gjort ett väldigt starkt intryck på oss, säger Margareta som i sitt yrkesliv tidigare yrkesliv arbetat som rektor.

Jan Scherman blev utsedd till Filipstads ambassadör 2020, den 30:e i ordningen.
Jan Scherman blev utsedd till Filipstads ambassadör 2020, den 30:e i ordningen. Foto: Filip Kowalski

Hon nämner bland annat Ghazal Hallak från Syrien, en elev på Spångbergsgymnasiet som bestämt sig för att bli tandläkare och efter avslutade studier vill bo i Filipstad. Ett annat möte som Jan aldrig glömmer är intervjun med Nidal Hasan från Syrien.

– Han hade varit arbetslös i sju år trots att han lärt sig svenska och gått åtskilliga kurser, sökt jobb och tagit körkort. Han längtade efter den dag då han på morgonen kan gå in till sina fyra barn och säga att,” nu går pappa till jobbet”. Det gjorde ett oerhört starkt intryck på mig, berättar Jan känslomässigt.

Och tillägger:

– Det är ju skitsnack att alla invandrare vill leva på socialbidrag, visst, det finns både svenskar och invandrare som missbrukar systemet, men de flesta vill faktiskt bidra och vara en del av samhället, poängterar han.

Jan Scherman har gjort många företagsbesök under sin tid som Filipstadsambassadör. Här var han ute på en tur tillsammans med Thomas Jansson och Åsa Hååkman Eriksson.
Jan Scherman har gjort många företagsbesök under sin tid som Filipstadsambassadör. Här var han ute på en tur tillsammans med Thomas Jansson och Åsa Hååkman Eriksson. Foto: Göran Persson

Personporträtt

Boken bygger på ett fyrtiotal personporträtt, några av dessa är de tre ideellt arbetande musketörerna; Sören, Per-Olov och Roger från FFIS, Ulla Grönqvist som befinner sig mitt i kulturen, Lottakåren och eldsjälarna Göran Olsson och Karin Fröde Olsson, vilka Jan titulerar Herr och Fru Hembygdsgården. Jan vill också berömma kulturentusiasterna i Rämmen, med många, många flera som samtliga brinner för sin hemstad och visar ett enormt engagemang.

– Det är farligt med den negativa spiralen som media förmedlar, det påverkar självförtroendet och det blir till slut en självuppfyllande profetia, en negativ sanning som kommer uppifrån. Vi vill i och med boken beskriva sanningen ur en annan utgångspunkt, förklarar Jan.

Margareta och Jan Scherman hade ofta med sig kameran under sina besök i Filipstad för att kunna dokumentera vad de hade fått vara med om.
Margareta och Jan Scherman hade ofta med sig kameran under sina besök i Filipstad för att kunna dokumentera vad de hade fått vara med om. Foto: Jennifer Sundelin

Boksläppet av Filipstadsboken kommer att ske med stor baluns på Kvarnen lördagen den 22 april.

– Allmänheten är välkommen och dessutom bjuder vi in alla som medverkat i boken, säger Jan.

Och eftersom Jan är en erkänd korvälskare, kommer det naturligtvis att serveras korv som tilltugg.

Jan Scherman lämnade över stafettpinnen som Filipstadsambassadör till Calle Stjernlöf.
Jan Scherman lämnade över stafettpinnen som Filipstadsambassadör till Calle Stjernlöf. Foto: Filip Kowalski

Artikeltaggar

FFISFilipstadFörfattareJan SchermanKulturLitteraturLottakårenRämmenSamhälleSpångbergsgymnasietSyrien

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.