Hoppa till huvudinnehållet

Vatten, ylletröjor och radio – rusta ditt hem för kris

Publicerad:
Börje Bergman, instruktör på Civilförsvarsförbundet, hade mig sig dockor att utföra HLR på.
Börje Bergman, instruktör på Civilförsvarsförbundet, hade mig sig dockor att utföra HLR på. Foto: Sanna Aronsson Sandberg

Under lördagen höll Civilförsvarsförbundet och Frivilliga Resursgruppen öppet hus vid Räddningstjänsten lokaler i Storfors. Under dagen informerade man om hemberedskap, vad du som medborgare ska tänka på när krisen är ett faktum. Man ville även locka nya medlemmar till föreningarna.

Yngsta besökaren Noah fick reflexer att synas med i mörkret.
Yngsta besökaren Noah fick reflexer att synas med i mörkret. Foto: Sanna Aronsson Sandberg

Civilförsvarsförbundet och Frivilliga Resursgruppen samarbetar sedan en tid tillbaka som en förening. Börje Bergman, instruktör på Civilförsvarsförbundet, fanns redo att träffa allmänheten under dagen. Han hade bland annat med sig dockor att utföra HLR på.

– Vi ställer upp för den enskilda människan vid kriser och katastrofer. Vi vill stärka kunskapen hos gemene man. Vi behöver klara av en vecka i vårt hem, inte många som tänker på det. Vi behöver ha vatten och mat för sju dagar, säger han.

Han menar att intresset blivit större för hemberedskap under den senaste tiden.

– Intresset har ökat sedan pandemin.

Per-Erik Andersson, stationschef på Räddningstjänsten i Storfors, fanns på plats och visade upp verksamhetens fordon.
Per-Erik Andersson, stationschef på Räddningstjänsten i Storfors, fanns på plats och visade upp verksamhetens fordon. Foto: Sanna Aronsson Sandberg

Han menar att en kris kan drabba oss snabbare än vad vi tänkt och att det kan vara allt från små kriser till stora kriser. Även Mikael Söderström håller med.

– Om strömmen slås ut har vi varken apotek, eller kök som levererar mat till exempel olika boenden, och inget systembolag heller, säger dom och skrattar.

Viktiga saker att ha i sitt hem i beredskap.
Viktiga saker att ha i sitt hem i beredskap. Foto: Sanna Aronsson Sandberg

Olika insatser

Uppdragen för Civilförsvarsförbundet är många.

– Vi kan till exempel få stå och vakta vattentankar om det är en stor vattenläcka. Se till så ingen förgiftar vattnet eller förstör genom att släppa ut allt vatten. Sedan är vi med på till exempel Oxhälja, vi är ute på uppdrag där vi ska synas och hjälpa till. Ordningsvakter kan kalla på oss och vi hjälper till med att se om en person behöver åka ambulans, och så vidare. Vi kan även vara med under olika insatser där man kanske letar efter en försvunnen person. Vi ställer upp så ofta det behövs och allt jobb är ideellt. Man får reseersättning och mat, men annars jobbar man ideellt.

En smart pryl att ha hemma i sitt hem om krisen kommer.
En smart pryl att ha hemma i sitt hem om krisen kommer. Foto: Sanna Aronsson Sandberg

Locka nya medlemmar

Något man under öppet hus tipsar om är viktiga saker att ha hemma i beredskap: Radio, varma filtar samt vatten för att klara flera dygn. Ett tips som ges är att inte slänga de gamla ylletröjorna i garderoben utan spara dem till diverse kriser där värmen kanske inte fungerar.

Kent Simonsson från Frivilliga Resursgruppen menar på att det öppna huset är bra för att allmänheten ska få insyn i vad de egentligen gör.

– Och för att vi vill locka nya medlemmar.

Under dagen fanns även Räddningstjänsten, ambulansen och polisen på plats med sina utryckningsfordon.

Föreningarna som bjöd in till öppet hus vill värva fler medlemmar.
Föreningarna som bjöd in till öppet hus vill värva fler medlemmar. Foto: Sanna Aronsson Sandberg

Artikeltaggar

Brott, lag och rättCivilförsvarsförbundetFörsvunna personerMiljöOxhäljaRadioStorforsVattenVattenläckor

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.