Tjälskadorna på de kommunala vägarna är ungefär lika omfattande som tidigare år.
– Vi börjar hyvla grusvägarna när det har torkat upp lite mer, sen lagar vi asfaltskador eftersom hela våren, säger Roger Danielsson, gatuchef i Filipstads kommun.
Det är Filipstads kommun som har ansvaret för vägarna inom Filipstads tätort, förutom riksvägarna. Kommunen har även ansvaret för en del vägar på mindre orter som Nykroppa, Lesjöfors, Brattfors, Nordmark och Persberg. Övriga mindre vägar är det ofta vägsamfälligheter som har ansvaret för.
– Vägen genom Nordmark har Trafikverket ansvar för sedan har vi vägar inne i byn som är kommunens, säger Roger Danielsson.
Lika stora
Han bedömer att skadorna på kommunens vägar, på grund av tjällossningen, är ungefär lika stora som tidigare år.
– Jämfört med andra år så är det ungefär likadant, varken mer eller mindre, säger han.
Vägskadorna åtgärdas så snart kommunen hinner med.
– Man tar det som är trafikfarligt först, sedan att vägarna kan vara halvskumpiga och att det är håligt, så kommer det att vara ett tag. Vi tar det så fort vi hinner. Vi lagar hål och sedan kommer den så kallade snabelbilen och sprutar igen de värsta skadorna.
Billigare underhåll
Grusvägarna är generellt sett enklare och billigare att underhålla. Om en asfaltsväg har blivit allt för dålig kan det vara bättre att ta bort asfalten helt och istället låta det vara en grusväg. Men bedömningen görs också utifrån hur stor trafikmängd som går på vägen.
– En fördel med grusväg är att den kan rättas till. En asfaltsväg kan man inte rätta till utan den kräver mycket större åtgärder.
Han förklarar att grusvägarna kommer att dammbindas med salt till sommaren.
– Men om det blir en regnig sommar kan vi behöva hyvla grusvägarna flera gånger.
Vad kostar det att åtgärda vägskadorna?
– Det ingår i det vanliga löpande underhållet under hela året.
Anpassa hastigheten
Om ett fordon får skador på grund av att vägen har varit väldigt dålig kan det eventuellt gå att få ersättning från ansvarig väghållare; exempelvis kommunen eller Trafikverket. Kravet ska då ställas via det egna försäkringsbolaget.
– Om väghållaren bedömas ha varit oaktsam kan man få ersättning som trafikant men som trafikant så skall man i alla lägen anpassa hastigheten till rådande omständigheter. Ett visst mått av ojämnhet får man stå ut med.
Tjälskador
– Tjäle är när mark eller en väg har frusit till is. Eftersom is tar mer plats än vatten expanderar vägen och lyfts upp.
– När det är tjällossning tinar vägen och återgår därmed till den ursprungliga nivån. Men det blir ett överskott av vatten i konstruktionen, vilket kan orsaka bärighetsskador när fordon åker på vägen.
Källa: www. trafikverket.se
Om väghållaren har satt upp varningsskyltar för exempelvis en vägskada, då är väghållaren skyddad.
– Då är det upp till trafikanten att anpassa hastigheten.
Behövs tålamod
Den här våren har varit speciell eftersom det har varit kallt och blött ända fram till nyligen.
– Normalt sett torkar det i början av april. Det går inte att hyvla grusvägarna när det är vatten och tjäle kvar utan man måste avvakta, det måste torka upp först.
Han hoppas att det finns förståelse för att det tar tid att åtgärda vägarna efter vintern.
– Folk måste ha lite tålamod också, det är inte den första tjällossningen vi är med om, det är likadant varje år.