Hoppa till huvudinnehållet

Skifte på ordförandeposten – Per tar över i S efter Marina

Publicerad:
Per Granfelt blir ny ordförande för Socialdemokraterna i Filipstad. Han tar över efter Marina Isaksson som har varit ordförande i cirka ett och ett halvt år.
Per Granfelt blir ny ordförande för Socialdemokraterna i Filipstad. Han tar över efter Marina Isaksson som har varit ordförande i cirka ett och ett halvt år. Foto: Filip Kowalski

Socialdemokraterna i Filipstad har fått en ny ordförande.

Per Granfelt har fått uppdraget efter Marina Isaksson som har lett partiet i ett och ett halvt år.

Per Granfelt har tidigare ställt upp i kyrkovalet för Socialdemokraterna i Filipstad och han har också varit ersättare i miljö- och byggnadsnämnden.

Men nu är det dags för honom att ta steget framåt. När partiet höll sitt årsmöte i Filipstad blev han vald till ordförande, sedan Marina Isaksson valt att lämna uppdraget.

Det var inte självklart för honom att tacka ja till ordförandeposten, men till slut valde han att ta steget.

– Jag tänkte att jag kanske skulle göra någonting vettigt, säger han med ett leende om varför det blev ett ja.

Marina Isaksson är glad över att partiet lokalt i Filipstad får en ny ung röst som ledare.

– Vi behöver få in yngre människor i partiet som syns lite utåt. Vi är i behov av en föryngring, säger hon.

Per Granfelt håller med om det.

– Det kan man se i många olika sammanhang att det behövs föryngringar, som i föreningslivet. Det spelar nog ingen roll vilken förening det handlar om, det behövs nog nya medlemmar överallt, säger han.

Från uppväxten

Skulle partierna få svårt att fler engagera människor tror Per Granfelt att det på sikt kan leda till ett demokratiproblem.

– Har vi inte hela befolkningen representerad kan det bli så, säger han.

Varför blev du socialdemokrat från början?

– Det kommer väl hemifrån, det är så man har vuxit upp. Det är nog därför man har de åsikterna.

Ditt efternamn Granfelt har väl kopplingar till Brattfors?

– Ja, Forshyttan skulle jag nog säga.

Det är väl traditionellt sett lite av en Centerpartietbygd? Var det så att din familj bröt mönstret i trakten genom att ha åsikter åt det röda hållet?

– Lite så var det. Farfar var med i skogs- och kolarfacket och morfar var också socialdemokrat. Man är uppväxt i det med de värderingarna, svarar han.

Och tillägger leendes:

– Jag har också slarvat lite grand. Jag var med i Ung vänster en gång i tiden, men det var ju när man var ung och lekte lite punkare ett tag. Men det var längesen, så det behöver du inte skriva om. Haha!

Så du har skalat ner den biten en aning.

– Ja, man ju mer konservativ ju äldre man blir. Det slutar väl med att man blir moderat på ålderns höst.

Men det är den klassiska vänsterpolitiken som du vill föra nu?

– Ja, det är det egentligen. Vinster i välfärden är något som jag är irriterad på att vi har kvar, till exempel.

Något som Per Granfelt inte tycker om är vinster i välfärden, det är en fråga som ligger honom nära hjärtat.
Något som Per Granfelt inte tycker om är vinster i välfärden, det är en fråga som ligger honom nära hjärtat. Foto: Filip Kowalski

Nu står han inför en tid som ordförande där han ska sätta agendan för partiet i Filipstad. Socialdemokraterna har många medlemmar och därmed många olika viljor. Varken Per Granfelt eller Marina Isaksson ser dock inget problem i att det skulle vara många olika viljor i ett parti.

– Vi har alltid haft högt i tak och vi kan diskutera mycket, det är bara bra, säger Per Granfelt.

– Det kan bli ganska högljutt ibland. Men vi har också tänket inom partiet att majoritetens riktning är den väg vi ska gå. Alla kommer inte alltid hålla med om allt, men så är det i politiken och så är det i livet överhuvudtaget, säger Marina Isaksson.

Och fortsätter:

– Vi försöker att verkligen tillgodose allas tankar för hur man ska utforma fördelningen, för det handlar om fördelningspolitik för vår del. Vårt intresse är att se till att alla mår bra. Och de som har det sämre behöver få mer stöd, det tycker jag är kontentan av den socialdemokratiska politiken.

Marina Isaksson har ett och ett halvt år bakom sig som ordförande. Hon fick bland annat leda partiet i en tuff valrörelse.

– Den kändes. En valrörelse innebär alltid mer jobb och det blev lite extra i rollen som ordförande. Det var hektiskt, säger hon.

Ni gjorde en förhållandevis bra valrörelse lokalt i Filipstad, men ni fick kanske inte riktigt den utdelningen som ni önskade?

– Vi gjorde ett bra val och vi tappade inga mandat. Däremot tappade vårt samarbetsparti (Vänsterpartiet) ett mandat, så då blev det ett annat läge för oss. Vi försökte att hitta andra vägar, för vi var beredda att prata med alla partier utom Sverigedemokraterna. Men det gick inte, svarar Marina Isaksson.

I opposition

Socialdemokraterna hade gärna suttit i förarsätet i styret för Filipstads kommun, men har nu kommit in i sin nya roll som oppositionsparti.

– Vi har aldrig jobbat i opposition förut, så det är klart att vi har behövt att tänka till kring det. Vi har bland annat fått tänka på hur vi ska visa för kommuninvånarna att det är skillnad mellan hur det ser ut idag och hur det hade sett ut om det hade varit vi som hade varit i majoritet, säger Marina Isaksson.

Hon ser nu fram mot att få jobba med utformningen av partiets politik, men inte i rollen som ordförande. Hon är glad över att ha fått lämna över ordförandeklubban till Per Granfelt.

I honom kommer partiet få en ordförande har hjärtat till vänster.

Vi vet ju att du är socialdemokraternas nye ordförande, men vem är du privat?

– Jag är 41 år, har två barn och jobbar som driftcentralsoperatör på Karlskoga vattenkraft.

Du odlar också ditt intresse för jakt?

– Jag har en liten vovve som jag försöker göra lite sånt med.

Artikeltaggar

BrattforsFamiljFilipstadForshyttanMarina IsakssonMiljöPolitikSocialdemokraternaSverigedemokraternaUng vänsterValVänsterpartiet

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.