Hoppa till huvudinnehållet

Solen sken också på Schermans releaseparty – boken med positiva sidor släppt

Publicerad:
Författarna Margareta och Jan Scherman intervjuade några av dem som de också hade intervjuat i boken, här Stina Schönnberg (till vänster) och Ghazal Hallak. Foto: Filip Kowalski

I lördags hade Jan och Margareta Scherman releaseparty på Kvarnen för sin bok om Filipstad. Bokens titel, ”Sola skiner också i Filipstad”, passade dagen till ära, solen sken nämligen från en klarblå himmel under hela eventet.

– Vi har fått så fin respons för boken, det har kommit fram politiker som säger att de är påfyllda med positiv energi och att de med stolthet ska jobba vidare med den positiva andan, säger Margareta.

Dagens huvudpersoner, Jan och Margareta Scherman fick jobba hårt med att signera böcker, kön ringlade sig lång och signeringen pågick i över en timme. Sorlet av de 145 personerna som samlats på Kvarnen denna dag, blandades med doften av grillkorv som besökarna i stort sett gjorde tabberas på.

Jan Håkanson, rektor på Bergsskolan i Filipstad, spelade Ack Värmeland, du sköna på trumpet.
Jan Håkanson, rektor på Bergsskolan i Filipstad, spelade Ack Värmeland, du sköna på trumpet. Foto: Filip Kowalski

Landshövdingen Georg Andrén, kommunalrådet Christer Olsson och gastronomen Carl Jan Granqvist höll tal – och ett litet överraskningsmoment i form av ett musikinslag bjöd Bergskolans rektor Jan Håkanson på. Vackert och smäktande framförde han Värmlandsvisan på trumpet till besökarnas stora förtjusning. Författaren själv var lyrisk över denna stora uppslutning.

– Vi håller nu på att gå igenom alla fina mail som skickats till oss, vi har fått fantastisk respons för boken från så många människor. Många som är med i boken har sagt att de är glada och tacksamma för att de fick berätta just sin berättelse. Vi har inte pratat till människorna utan vi har pratat tillsammans, det verkar som att det har varit viktigt för var och en, säger Jan.

Det serverades korv i massor.
Det serverades korv i massor. Foto: Filip Kowalski

Ghazal och Stina

Jan och Margareta har i och med boken om Filipstad velat lyfta den positiva kraften och energin som finns hos människorna som bor i staden. Och budskapet har varit att man ska upphöra med att vara fördomsfull gentemot andra människor. Ghazal Hallak och Stina Schönnberg, båda elever från Spångbergsgymnasiet, pratade inför besökarna på Kvarnen.

– Ghazal var till en början nervös, men berättade sedan på det mest fantastiska och fängslande sätt hur hennes första tid i Sverige var. Hon har gjort ett väldigt starkt intryck på mig, berättar Jan.

Margareta Scherman hade fullt upp med att signera böcker. Kön ringlade sig lång med besökare som köpt boken.
Margareta Scherman hade fullt upp med att signera böcker. Kön ringlade sig lång med besökare som köpt boken. Foto: Pernilla Möllberg

Både Ghazal och Stina var fast övertygade om att de skulle bo och arbeta i Filipstad efter avslutade studier, och det var många elever som resonerade på liknande sätt. De tyckte att i en liten stad får man integrationen att fungera på ett betydligt bättre sätt än i en större stad, och det är med berättelser som dessa som Jan och Margareta ville ta kål på nationell medias negativa syn på Filipstad. Att just de här unga tjejerna, som är Filipstad framtid, skulle få berätta om sina framtidsdrömmar under releasepartyt, var en självklarhet för både Jan och Margareta.

– Just nu känns det helt overkligt. Och helt fantastiskt att det var så många som slöt upp idag. När Jan Håkanson spelade Värmlandsvisan så kändes det bara så rätt, jag riktigt njöt av stunden. Vi har fått så mycket fin respons för boken, det har till exempel kommit fram politiker som säger att de är påfyllda med positiv energi och att de med stolthet ska jobba vidare med den positiva andan, säger Margareta.

Christer Olsson (M), Åsa Hååkman Eriksson (S), kommundirektör Hannes Fellsman och enhetschefen för arbetsmarknads- och integrationsenheten i Filipstad, Mazlum Dogan, lyssnar på talen.
Christer Olsson (M), Åsa Hååkman Eriksson (S), kommundirektör Hannes Fellsman och enhetschefen för arbetsmarknads- och integrationsenheten i Filipstad, Mazlum Dogan, lyssnar på talen. Foto: Filip Kowalski

När paret arbetade med boken så upplevde de alltid stämningen i staden som både gemytlig och trevlig.

– Man hejade på folk, bytte några ord och vi märkte att det uppstår ett sammanhang som det går väldigt snabbt att komma in i, förklarar hon och konstaterar att Filipstad blivit lite av parets andra hemstad.

Rolf Löf hade full sysselsättning med att servera dricka till alla hungriga besökare.
Rolf Löf hade full sysselsättning med att servera dricka till alla hungriga besökare. Foto: Pernilla Möllberg

Demokratifilm

Margareta berättar att Jans senaste projekt är en demokratifilm som har premiär i höst.

– Det är film och samtal, vilket innebär att efter filmvisningen så samlas publiken tillsammans med oss för diskussion. Filmen kommer att visas i Filipstad på biografen, berättar Margareta och tillägger att de kommer att återvända till både Filipstad och kringliggande byar, bara för att hålla kontakten med alla fina människor som de mött och lärt känna i och med boken, ”Sola skiner också i Filipstad”.

 • Margareta Scherman och Jan Scherman höll boksläpp för boken Solen skiner också i Filipstad på Museet Kvarnen.
  Margareta Scherman och Jan Scherman höll boksläpp för boken Solen skiner också i Filipstad på Museet Kvarnen. Foto: Filip Kowalski
 • Filipstads kommunalråd Christer Olsson (M) uppvaktade författarna med en blombukett från Filipstads kommun. Harri Hissa (till vänster), som driver Hissas i Filipstad, fanns också med på scenen utanför Kvarnen.
  Filipstads kommunalråd Christer Olsson (M) uppvaktade författarna med en blombukett från Filipstads kommun. Harri Hissa (till vänster), som driver Hissas i Filipstad, fann… Foto: Filip Kowalski
 • Två Filipstadsambassadörer i samtal, här håller Carl Jan Granqvist i mikrofonen.
  Två Filipstadsambassadörer i samtal, här håller Carl Jan Granqvist i mikrofonen. Foto: Filip Kowalski
 • Värmlands landshövding Georg Andrén håller tal.
  Värmlands landshövding Georg Andrén håller tal. Foto: Filip Kowalski
 • Harri Hissa (till vänster), som driver Hissas basturökeri, berättade om hur det är att vara företagare i Filipstad samt om vilka slags korvar som serverades under evenemanget.
  Harri Hissa (till vänster), som driver Hissas basturökeri, berättade om hur det är att vara företagare i Filipstad samt om vilka slags korvar som serverades under eveneman… Foto: Filip Kowalski
 • Grillmästarna hade fullt upp med att grilla korv. Det var hård åtgång på Schermans egentillverkade korv, liksom de lokala korvarna från Hissas.
  Grillmästarna hade fullt upp med att grilla korv. Det var hård åtgång på Schermans egentillverkade korv, liksom de lokala korvarna från Hissas. Foto: Pernilla Möllberg
 • Margareta och Jan Scherman i solskenet i Filipstad. Releasepartyt för deras bok blev ett mycket lyckat event, 145 personer kom för att få sin bok signerad.
  Margareta och Jan Scherman i solskenet i Filipstad. Releasepartyt för deras bok blev ett mycket lyckat event, 145 personer kom för att få sin bok signerad. Foto: Pernilla Möllberg
 • Jan Scherman signerade boken ”Sola skiner också i Filipstad” på Kvarnen
  Jan Scherman signerade boken ”Sola skiner också i Filipstad” på Kvarnen Foto: Pernilla Möllberg
 • Jan Scherman högg en korv i farten.
  Jan Scherman högg en korv i farten. Foto: Pernilla Möllberg
 • Helen Eriksson kom till Kvarnen med sin man Filip Kowalski, ett av många intervjuobjekt i boken.
  Helen Eriksson kom till Kvarnen med sin man Filip Kowalski, ett av många intervjuobjekt i boken. Foto: Pernilla Möllberg

Artikeltaggar

Åsa Hååkman ErikssonBergsskolanBöckerCarl Jan GranqvistChrister OlssonFilipstadFilipstads kommunFörfattareGrillningJan HåkansonJan SchermanLitteraturSpångbergsgymnasietVärmlands län

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.