Hoppa till huvudinnehållet

Vuxenutbildningen ett steg närmre omorganisation – ingen avveckling

Publicerad:
Patrik Fornander (M) är kommunalråd Filipstads kommun och ordförande i barn- och utbildningsnänmden.
Patrik Fornander (M) är kommunalråd Filipstads kommun och ordförande i barn- och utbildningsnänmden. Foto: HP Skoglund

Vuxenutbildningen och arbetsmarknads- och integrationsenheten går mot en förväntad omorganisation i Filipstad.

I förra veckan skickade socialnämnden och barn- och utbildningsnämnden sina remissvar i frågan till kommunstyrelsen.

– Det har aldrig handlat om att lägga ner verksamheterna, vi är skyldiga att kunna erbjuda dem, säger bun-ordföranden Patrik Fornander (M).

Under de senaste veckorna har oro vädrats, bland annat från personalens sida, kring kommunens planer på att omorganisera vuxenutbildningen. Det har funnits farhågor om att kommunen kommer att lägga ner stora delar av den.

I förra veckan var frågan ute på remiss hos socialnämnden respektive barn- och utbildningsnämnden – två politiska nämnder som ser ut att kunna få in olika delar av verksamheterna inom sina respektive organisationer.

– Ärendet som vi fick behandla heter Utredning om avveckling av kommunal vuxenutbildning. Jag tycker inte om den rubriksättningen, för det här handlar inte om en avveckling, utan det handlar om en omorganisation, säger Christer Olsson (M).

Ja efter votering

Politikerna i socialnämnden sa ja, efter votering där majoriteten vann med 4-3, till förslaget som går ut på att organisera arbetsmarknads- och integrationsenheten under socialnämnden.

Lärare oroade över sparförslag – befarar ökade kostnader och sämre kvalitetFöreslår att komvux och SFI läggs ut på extern aktör – flera tjänster kan försvinna

Förslaget som skickas med till kommunstyrelsen är att den nya organisationen ska gälla från och med den 31 augusti i år.

– Oppositionen sa nej till det här eftersom den först ville ha en redovisning för hur mycket omorganisationen skulle kosta. Men i det här remissvaret var inte uppdraget att vi skulle yttra oss över ekonomin, utan det var att yttra sig över möjligheterna att ta tillbaka AIE inom socialförvaltningens hägn, säger Christer Olsson.

Och tillägger:

– Vi ställer oss positiva till ett sådant övertagande och ser inga hinder till det. Enligt utredningen ska vi också kompenseras ekonomiskt för att kunna göra det.

Patrik Fornander (M), som fick ett liknande yttrande från oppositionen att ta ställning till i barn- och utbildningsnämnden gällande vuxenutbildningen, fyller i:

– Sossarnas yrkande är egentligen helt onödigt. För som det framgår med tydlighet är kostnaden som socialförvaltningen får en kostnad som följer med in i den nya organisationen. Lönekostnaderna finns ju redan idag. Socialförvaltningen tar över ett antal tjänster som redan är ekonomiskt säkrade, de finns redan i budgeten, säger han.

Remissyttrandet godkändes efter voteringen. Oppositionen reserverade sig mot beslutet. Samma förlopp inträffade i barn- och utbildningsnämnden.

Missvisande prat

Patrik Fornander, i sin roll som ordförande för bun, tycker att det är missvisande att prata om avveckling och nedläggning gällande vuxenutbildningen.

– Det gäller att hålla isär begreppen. Huvudmannaskapet, vare sig det gäller ungdomsutbildningen eller vuxenutbildningen, ligger på kommunen. Ansvaret för vuxenutbildningen har legat på arbetsmarknads- och integrationsenheten och nu kommer det att flyttas tillbaka till barn- och utbildningsnämnden, säger han.

Och fortsätter:

– Det här innebär att det blir naturligt att förvaltningen organiserar den utbildningen på samma sätt som man idag organiserar all annan utbildning.

Enligt förslaget som skickades vidare till kommunstyrelsen från barn- och utbildningsnämnden ska resurser tilldelas bun för att bemanna organisationen med minst en skolledartjänst utöver de redan föreslagna tjänsterna. Dessutom ska resurser skickas till nämnden för köp av tjänster och utbildningsplatser. Förändringen är enligt förslaget tänkt att börja gälla vid det kommande årsskiftet.

– Det innebär att alla elever som går på utbildningen idag kommer att få gå klart. Bun kommer efter förslag från förvaltningen starta de vuxenutbildningar som anses lämpliga att driva i Filipstad, i samverkan med övriga Värmland och Hällefors där vi har ett gott samarbete redan.

Barn- och utbildningsnämnden kommer att få ta ställning till vilka utbildningar som passar bäst att hålla i Filipstad och vilka utbildningar som kan genomföras av en annan aktör. I nuläget är politikerna i bun inställda på att ha vårdcollege kvar i Filipstad.

– VI behöver driva det vidare eftersom vi ser att det är inom vården som vi har ett stort rekryteringsbehov i vår kommun, säger Patrik Fornander.

Artikeltaggar

AIEChrister OlssonFilipstadHälleforsKommunstyrelsenModeraternaNämnderPatrik FornanderPolitikSocialnämnderVärmlands länVuxenutbildningen

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.