Socialförvaltningen har svårt att få grepp om sjukfrånvaron bland personalen.
Den totala sjukfrånvaron i februari låg på 12,82 procent bland de månadsavlönade anställda inom förvaltningen.
– Sjukfrånvaron är fortsatt väldigt hög. Men jämför man med fjolåret vid samma tid var siffrorna ännu högre, vilket har sin förklaring i att pandemin då var utbredd, säger Christer Olsson (M), ordförande i socialnämnden.
Främst är det långtidsfrånvaron som sätter nivån för de höga sjuktalen bland de anställda inom socialförvaltningen i Filipstads kommun.
– Korttidsfrånvaron i februari var 2,96 procent medan långtidsfrånvaron var 9,86 procent, säger Christer Olsson.
Motsvarande mätpunkt under förra året visade på en ännu högre sjukfrånvaro. Christer Olsson konstaterar att det kommer att krävas arbetsinsatser på många plan för att få ner sjuktalen på sikt.
– Vi har väldigt mycket att jobba med, säger han.
Många vikarier
Att få en personalstyrka som mår bättre har första prioritet i sammanhanget, men det finns också ekonomiska vinster med att få ner sjuktalen.
– Sjuktalen drar med sig väldigt stora kostnader, de kräver till exempel många vikarier. Och det kan ju till och med vara flera vikarier på en befattning, för våra vikarier kan också bli sjuka. Skulle de vara inplanerade på schema kan vi få betala för en befattning flera gånger om, för vi har ju betalningsansvaret i 14 dagar för våra sjukfrånvarande, säger han.
Att läsa statistik är en sak, men Christer Olsson tycker också att det är viktigt att agera utifrån den information som ges.
– Vi jobbar mycket med det här. Det är bland annat det här som gör att vi helhjärtat satsar på friskvård. Vi har en stor utmaning framför oss, för målsättningen är att vi ska ner till ett sjukfrånvarotal på fyra procent, det kommer inte att bli enkelt, säger han.
Målet på fyra procent gäller väl totalt inom kommunens alla verksamheter?
– Ja, det är totalen i kommunen, men det innebär att även socialförvaltningen måste komma ner på ett sjuktal på fyra procent – och där har vi nog aldrig varit. Det är lite att sikta högt kan jag tycka, men det är den målsättning som vi jobbar för att nå. Vi vill att våra medarbetare ska vara så friska som möjligt.
Sjukfrånvaron
Såhär såg sjukstatistiken ut i februari i år inom socialförvaltningen i Filipstads kommun
Administration socialförvaltningen: 3,74 procent i korttidsfrånvaro, 0 procent i långtidsfrånvaro
Funktionsstöd: 1,05 procent i korttidsfrånvaro, 8,86 procent i långtidsfrånvaro
Hälso- och sjukvård: 2,11 procent i korttidsfrånvaro, 8,45 procent i långtidsfrånvaro
Individ- och familjeomsorgen: 2,23 procent i korttidsfrånvaro, 8,28 procent i långtidsfrånvaro
Vård- och omsorg: 3,98 procent i korttidsfrånvaro, 11,12 procent i långtidsfrånvaro