Hoppa till huvudinnehållet

Tjuv dömd till skyddstillsyn – DNA från snor binder honom till brottet

Publicerad:
En man i Filipstad döms till skyddstillsyn för flera stölder.
En man i Filipstad döms till skyddstillsyn för flera stölder. Foto: Johan Nilsson/TT

En man i Filipstad har dömts för flera fall av stöld. Som del av bevismaterialet finns DNA-spår som knyter honom till en av brottsplatserna i form av spott eller snor.

Den 47-årige mannen har dömts av Värmlands tingsrätt för två fall av stöld, ett försök till stöld samt ringa narkotikabrott. Straffet blir skyddstillsyn enligt en särskild behandlingsplan.

Vid ett av tillfällena har mannen gjort inbrott hos ett privat företag och där stulit skruvmejslar, kontanter och en bärbar dator. Vid det andra tillfället försökte mannen göra inbrott på samma företag men en person befann sig i lokalerna kunde skrämma bort honom.

Några dagar senare, den 28 mars gjorde mannen inbrott i lokaler som tillhör Filipstads församling vid Östra kyrkogården. I samband med det stal han pantburkar och ett kassaskrin.

Mannen själv har förnekat att han var där men på brottsplatsen säkrade polisen DNA-spår i form av snor eller saliv som binder mannen till platsen. Tingsrätten bedömer att det inte finns någon annan förklaring till varför hans DNA skulle finnas där än att han varit i lokalerna.

Tingsrätten slår även fast att det inte finns något som tyder på att någon annan skulle ha varit inblandad i inbrottet i kyrkans lokaler.

Narkotikabrottet består i att 47-åringen hade tolv narkotikaklassade tabletter på sig i samband med den sista stölden.

Om mannen i stället skulle ha dömts till fängelse bedöms straffvärdet till motsvarande fem månaders fängelse.

Artikeltaggar

Brott, lag och rättFängelseFilipstadInbrottNarkotikabrottStölder

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.