Hoppa till huvudinnehållet

Med 50 kilo regnbågslax i Potten – klart för start i Tjejnappet

Publicerad:
Här är SFK Filips arbetslag som bland annat gjorde ordning grillplatsen vid Potten inför helgens tävling och inför säsongen i stort.
Här är SFK Filips arbetslag som bland annat gjorde ordning grillplatsen vid Potten inför helgens tävling och inför säsongen i stort. Foto: Pernilla Möllberg

Under onsdagen släpptes 200 kilo regnbågslax i Skribotjärn respektive 50 kilo i Potten.

Tore Hopman, ordförande i fiskeklubben SKF Filip, ser med framförsikt på den stundande säsongen och helgens årliga fisketävling ”Tjejnappet”.

Ett tiotal fiskesugna från föreningen Sportfiskeklubben Filip hade slutit upp denna regniga onsdag, dels för att rusta inför helgens tävling, men även för att beskåda det magiska ögonblicket när fisken släpps i vattnet för säsongen.

– Nu är det eftersatt med fiske eftersom vi inte fick släppa i någon fisk ifjol. Men nu äntligen så blir det av, och säsongen börjar nu på söndag i och med den årliga fisketävlingen Tjejnappet, säger Tore Hopman.

SKF Filip släppte i 50 kilo regnbågslax i Potten.
SKF Filip släppte i 50 kilo regnbågslax i Potten. Foto: Pernilla Möllberg

Efter en stunds väntan kommer så till slut bilen med tillhörande släp, i vilket den dyrbara lasten befinner sig; ädelfisken från Gustavalax AB i Gustavsfors. Laxarna som ska släppas i tjärnen är cirka ett år gamla och de väger mellan 700 till 800 gram styck, så en lax räcker gott och väl till en middag. Kent Kullander, även han medlem i klubben, tycker att det känns bra med fiskepremiär och han deltar i dagens arbetsgrupp.

– Idag gör vi i ordning grillplatsen, räfsar och snyggar till och en ny landgång nere vid vattnet är på plats så allt ska vara i sin ordning inför säsongspremiären. Potten är rikligt besökt, den är uthyrd nästan varje helg till fiskeintresserade, berättar Kent.

SKF Filip har släppt i regnbågslax i Potten, Skribotjärn och Skillerälven. Det är ett hedersuppdrag att frakta ädelfisken ner till Potten.
SKF Filip har släppt i regnbågslax i Potten, Skribotjärn och Skillerälven. Det är ett hedersuppdrag att frakta ädelfisken ner till Potten. Foto: Pernilla Möllberg

Start med höjdpunkt

På söndag är det så dags för den årliga fisketävlingen Tjejnappet. Eivor Sundén Bäck är sekreterare i klubben, och även hon tycker att det ska bli roligt att äntligen få komma igång med fisket, och hon hänvisar till den senaste tidens turbulens och tråkigheter som under en tid pågått med byråkratins grottekvarn.

– Tjejnappet är precis som det låter en tävling endast för tjejer och damer i alla åldrar. I begynnelsen hade vi tävlingen på höstkanten, men de senaste åren har vi kört den på våren. Det är en kul tillställning, vi grillar och efter tävlingen har vi en prisutdelning. Dessutom lottar vi alltid ut ett lite finare pris som alla deltagare har chans att vinna, berättar Eivor som sedan några år tillbaka deltar i tävlingen.

Vad händer nu med fisken?

– Nu ska den fisken få vila och acklimatisera sig tills på söndag. Vi har nu släppt i fisk i Potten, Skribotjärn och Skillerälven. Nu väntar vi bara på besked om att få släppa fisk i Gammelhyttsjön också, säger Thore och sammankallar samtliga i arbetslaget för en förevigande gruppbild.

 • Det blev ett antal håvar innan de sammanlagt 50 kilona lax var på plats i tjärnen.
  Det blev ett antal håvar innan de sammanlagt 50 kilona lax var på plats i tjärnen. Foto: Pernilla Möllberg
 • Eivor Sundén Bäck är sekreterare i klubben och en hängiven fiskare. Hon ser fram emot Tjejnappet och hon deltar sedvanligt i tävlingen.
  Eivor Sundén Bäck är sekreterare i klubben och en hängiven fiskare. Hon ser fram emot Tjejnappet och hon deltar sedvanligt i tävlingen. Foto: Pernilla Möllberg
 • Fiskarna ska nu få vila lite grand inför helgens tävling.
  Fiskarna ska nu få vila lite grand inför helgens tävling. Foto: Pernilla Möllberg
 • En dyrbar last kommer lastad med ädelfisk ifrån Gustavalax AB i Gustavsfors.
  En dyrbar last kommer lastad med ädelfisk ifrån Gustavalax AB i Gustavsfors. Foto: Pernilla Möllberg

Artikeltaggar

Djur och naturFiskeGustavsforsSFK FilipSKFSkillerälvenSkribotjärn

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.