Hoppa till huvudinnehållet

Vårsalong för första gången på Kvarnen: ”Ett brett urval av konst”

Publicerad:
Filipstads egen skulptör och årets Ferlinstipendiat Nils Johannesson ställer ut sina vackra stålskulpturer. Här ses ”Orientens pärla”.
Filipstads egen skulptör och årets Ferlinstipendiat Nils Johannesson ställer ut sina vackra stålskulpturer. Här ses ”Orientens pärla”. Foto: Pernilla Möllberg

Värmlands Konstförenings vårsalong ställer ut på Kvarnen i Filipstad. Det är första gången som en vårsalong arrangeras på museet och vernissagen äger rum den lördagen den 29 april.

21 konstnärer visar sina alster och en av dessa är skulptören Nils Johannesson från Filipstad.

Nils har under årens lopp deltagit i ett flertal jurybedömda utställningar och ställt ut på många separatutställningar.

– Jag har bland annat ställt ut på Vårsalong på Kvadraten i Kristinehamn och Höstsalong på Rackstadmuseet i Arvika. Det är ju första gången som det arrangeras en Vårsalong här på Kvarnen i Filipstad, så det är ju väldigt trevligt att få delta. Eftersom det är så många konstnärer som ställer ut, så blir det ju ett väldigt brett urval av konst, säger Nils som bara för några veckor sedan även kan titulera sig årets Ferlinstipendiat i Filipstad.

Det kreativa momentet att jobba med händerna betyder mycket för Nils och materialet i hans skulpturer är plåt och stål med ett lager av bladguld. Plåtbitarna skärs i olika former och inspirationen hämtas bland annat från teaterns värld, olika musikstycken, en upplevelse från en opera eller olika citat ur böcker.

– Skulpturerna förmedlar mina egna känslor och tolkningar och denna konstform har stimulerat mig att uttrycka mig formmässigt, säger Nils som under vårsalongen ställer ut verken ”Orientens pärla” samt ”Riktning: Framåt”.

 • Elsa Hallbäck förevisar Marie Levins spännande, detalj- och färgrika oljemålning ”Miraklet”.
  Elsa Hallbäck förevisar Marie Levins spännande, detalj- och färgrika oljemålning ”Miraklet”. Foto: Pernilla Möllberg
 • Elsa beundrar en iögonfallande målning skapad av konstnären Erik Hjort.
  Elsa beundrar en iögonfallande målning skapad av konstnären Erik Hjort. Foto: Pernilla Möllberg
 • Kristin Andreassen ställer ut sin skulptur ”Syster”.
  Kristin Andreassen ställer ut sin skulptur ”Syster”. Foto: Pernilla Möllberg
 • Mark van den Heuvel ställer ut fotokonst, här ses Stadshuis II.
  Mark van den Heuvel ställer ut fotokonst, här ses Stadshuis II. Foto: Pernilla Möllberg
 • En blandning av både nya och mera rutinerade konstnärer deltar i utställningen.
  En blandning av både nya och mera rutinerade konstnärer deltar i utställningen. Foto: Pernilla Möllberg
 • Ett brett urval av konst finns att beskåda under årets vårsalong på Kvarnen.
  Ett brett urval av konst finns att beskåda under årets vårsalong på Kvarnen. Foto: Pernilla Möllberg

21 konstnärer

Elsa Hallbäck från konstföreningen har ansvarat för att hänga utställningen, och hon berättar att alla konstnärer som ställer ut under årets vårsalong är medlemmar i Värmlands konstnärsförbund. Fem av dessa är nyinvalda sedan i fjol och sammanlagt är det 21 konstnärer som tillsammans kommer att visa ett 40-tal alster på Kvarnen.

– Det är brukligt att vi försöker få med de nya på vårsalongen, trots att de kanske deltagit på höstsalongen. Det är viktigt att lyfta fram dem, poängterar Elsa och förklarar att målsättningen är att man besöker så många ställen i Värmland som möjligt för att marknadsföra värmländska konstnärer på bästa sätt.

De fem som valdes in i förbundet 2022 och som också ställer ut på vårsalongen i Filipstad är Birgitta Alm, Linda Jurmu, Mark van den Heuvel, Erik Hjort och Marie Levin. Utställningen visar ett stort urval av tekniker, förutom skulpturer så kan besökarna beskåda konstverk skapade i både krita, textil, akvarell och olja. Utställningen pågår till och med den 28 maj.

Artikeltaggar

Elsa HallbäckFilipstadKonstKristinehamnNils JohannessonSkulpturerUtställningarVärmlands länVernissager

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.