Hoppa till huvudinnehållet

Extra pengar till vårdcentralen - inga beslut ännu hur pengarna ska användas

Publicerad:
Vårdcentralen i Filipstad kommer att få extra pengar.
Vårdcentralen i Filipstad kommer att få extra pengar. Foto: Pernilla Möllberg

Region Värmland satsar trettio miljoner kronor fördelat på vårdcentralerna i Värmland från och med årsskiftet. Nu ska ett arbete göras inom område öppenvård där cheferna inom allmän medicin i ett första läge har en dialog om övergripande prioriteringar.

Det delas ut elva miljoner kronor till vårdcentraler som ligger på platser där det är långt till sjukhus, bland annat vårdcentralerna i Filipstad och Storfors. Dessutom får samtliga vårdcentraler ta del av tio miljoner kronor. Resterande nio miljoner kronor ska användas för en satsning på psykisk hälsa.

Ingela Agnarsson, verksamhetschef för vårdcentralerna i Filipstad och Storfors, säger till FT att resursfördelningen ännu inte är bearbetad.

Inga beslut

Beslut om hur pengarna kommer att användas tas gemensamt i område öppenvård. Vårdcentralerna har ett stort behov av att kunna koordinera vården för ”mångsökare” och de mest sjuka patienterna.

– Vi satsar också på att kunna möta våra patienter med psykisk ohälsa på bästa sätt. Här handlar det om mottagande, adekvat behandling och samordning. Generellt vill vi också arbeta förebyggande med information och behandling, ett aktivt arbete både vad gäller fysisk och psykisk hälsa. Vilket inte minst är viktigt i förhållande till uppkomsten av kroniska sjukdomar. Utifrån den nationella satsningen på nära vård får primärvården här möjligheter att genomföra förbättringar för att kunna möta patienternas behov, säger Ingela Agnarsson.

En invigning

Den relativt omfattande renoveringen av vårdcentralen i Filipstad är ännu inte klar. När arbetet är slutfört kommer det att bli en invigning och förhoppningen är naturligtvis att det kommer många besökare då.

Ombyggnationen sker bland annat för att få bättre flöden och det blir exempelvis ytterligare en separat ingång för personer med infektionssjukdomar.

– Det är ett behov vi sett över tid, lokalerna behövde rustas upp bland annat för att få smidigare flöden och en bättre arbetsmiljö, säger Ingela Agnarsson.

Relativt bra

Personalsituationen på vårdcentralen inför sommarens semestrar är ännu inte helt klar. Ingen personal ska dock behöva flytta sin semester för att det ska fungera.

– Vi har inga problem med sommarsituationen utom när det kommer till läkare på vårdcentralerna i Storfors och Filipstad. Eftersom många vårdcentraler i landet idag till stor del bemannas av hyrläkare så kan det vara svårt att få tag på dessa i semestertider. Som hyrläkare kan man själv helt styra när man vill vara ledig vilket inte anställda läkare kan. Vi har tyvärr inte sett någon politisk vilja i Sverige att skapa ett system som stimulerar läkare att bli fasta allmänläkare. Jag tror tyvärr inte de extra medlen man beslutat om kommer gå till annat än överkostnaderna för hyrläkare som vi redan har. Vi räknar dock med att ha en tillräckligt bra bemanning, men under sommaren kommer i stort sett bara läkarbesök av akuta eller halvakuta orsaker erbjudas, säger Fredrik Carlstedt, biträdande enhetschef för vårdcentralerna i Storfors och Filipstad.

Artikeltaggar

FilipstadHyrläkareRegion VärmlandStorforsVård och omsorgVårdcentraler

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.