Hoppa till huvudinnehållet

Fantasyserien som griper tag om läsaren – sista delen redan efterlängtad

Publicerad:
Sandra Bood, bibliotekarie på Filipstads Bergslags bibliotek, kommer den här gången med två boktips i samma serie – nu väntar hon på den sista delen i trilogin om händelserna i Bloksberg.
Sandra Bood, bibliotekarie på Filipstads Bergslags bibliotek, kommer den här gången med två boktips i samma serie – nu väntar hon på den sista delen i trilogin om händelserna i Bloksberg. Foto: Emely Wallo Bergare

Hårgalåten är en gammal svensk folkvisa som handlar om när en okänd spelman plötsligt dyker upp på en logdans och börjar spela en märklig melodi.

De unga börjar genast dansa till den fascinerande låten och rycks med så till den milda grad att det dröjer innan de själva märker att de inte kan sluta dansa. Spelmannen som så mystiskt dykt upp är ingen annan är djävulen själv och med sin fiol tvingar han de en gång så glada ungdomarna att dansa tills deras kroppar ger upp och faller döda ner på Hårgaåsen topp.

Hårgalåten nämns först i skrift 1785 men troligtvis har den funnits längre än så. De här böckerna tar mig tillbaka till ett dåtida Sverige där unga träffades på logen för att dansa, umgås med vänner och kanske hitta någon som fick det att pirra till lite extra i magen. Jag riktigt känner den ljumma sommarluften och hör stampandet av fötter på ett dammigt loggolv!

Linda Åkerström är författaren och journalisten som har skrivit fantasyserien om Bloksberg.
Linda Åkerström är författaren och journalisten som har skrivit fantasyserien om Bloksberg. Foto: Katinka Igelberg/Bonnier Carlsen

Hårgalåten har inspirerat författaren och journalisten Linda Åkerström till att skriva fantasy-serien om Bloksberg. Jag tycker det är väldigt kul att läsa fantasyböcker som inspirerats av svenska och nordiska sägner och jag hoppas att det kommer fler böcker som liknar dessa.

Dödsdansen (2021) är utgiven av förlaget Bonnier Carlsen.
Dödsdansen (2021) är utgiven av förlaget Bonnier Carlsen.

I del ett Dödsdansen får vi följa 17-åriga Heddy som bor i den lilla byn Ytterby, en by som omgärdas av vatten, skog och en trolsk dimmig dal. Mest längtar Heddy och hennes vänner till midsommar då de är lediga från sina sommarjobb och kan festa. Men något händer under årets ljusaste dag. En mystisk mörk figur dyker upp och spelar lockande toner. En efter en fastnar ungdomarna i dans för att sedan försvinna bort mot vattnet. Är det verkligen varelsen som orsakat försvinnandena? Och varför kunde Heddy stå emot hans låt? Kanske finns svaret i det mytomspunna Bloksberg på andra sidan vattnet.

Spiritus, som släpptes under förra året, är utgiven av förlaget Bonnier Carlsen.
Spiritus, som släpptes under förra året, är utgiven av förlaget Bonnier Carlsen.

I del två av serien Spiritus befinner sig Heddy, Rachel och Eli befinner sig på flykt i Bloksbergs förrädiska vildmark. Deras mål är att rädda de ungdomar som fortfarande befinner sig i Vivarum homeus, tyrannen Lucaz mänskliga zoo. Lucaz har ingått ett förbund med den mörkaste av alla varelser och för att stoppa honom från att ta över världen måste Heddy bryta förbundet. Men det är ett farligt uppdrag, om hon blir påkommen kommer hon att straffas med döden eller, ännu värre, för evigt bli fast på den färja som åker fram och tillbaka över det dödliga Urvattnet.

Serien är en planerad trilogi och jag och många med mig väntar spänt på den sista och avslutande delen.

Sandra Bood, bibliotekarie på Filipstads Bergslags bibliotek

Artikeltaggar

BibliotekBöckerFilipstadFilipstads bibliotekFörfattareLitteraturSpiritus

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.