Hoppa till huvudinnehållet

LISTA: Här kan du se på brasor och lyssna på sång: ”En fin signal om att våren är här”

Publicerad:
Axel Fornander, ordförande i föreningen, gör ett krafttag och krattar löv med stor energi.
Axel Fornander, ordförande i föreningen, gör ett krafttag och krattar löv med stor energi. Foto: Pernilla Möllberg

Sköna maj välkommen till Munkebergs hembygdsgård igen! Nu drar det ihop sig till traditionsenligt valborgsfirande och hembygdsföreningens eldsjälar är i full färd med förberedelserna.

– Det blir majbrasa, underhållning med kaffe och fika och ambassadör Calle Stjernlöf kommer att hålla vårtal, hälsar Axel Fornander, ordförande i hembygdsföreningen.

Det är en gråmulen tisdagseftermiddag ute på Munkebergs hembygdsgård, där en skara om elva personer har samlats för styrelsemöte och gemensam städdag. Men som alltid är humöret på topp hos dessa hembygdsentusiaster, så lite regn och rusk är inget som stoppar dem för att ta ett krafttag med rustandet utomhus.

– Vi ska kratta löv och ställa fram bänkar, det ska skuras och ställas i ordning på logen, för nu drar det ihop sig till valborgsfirande på Munkebergs hembygdsgård. Det brukar komma runt 300 personer, så firandet är väldigt välbesökt, säger Göran Olsson, sekreterare i hembygdsföreningen.

Ann Marie Eriksson (till vänster) är en av de nya eldsjälarna som anmält sitt intresse för att hjälpa till ute vid hembygdsgården. Här ställer hon iordning logen tillsammans med Karin Fröde Olsson, som vid det här laget är rutinerad i hembygdssammanhang.
Ann Marie Eriksson (till vänster) är en av de nya eldsjälarna som anmält sitt intresse för att hjälpa till ute vid hembygdsgården. Här ställer hon iordning logen tillsammans med Karin Fröde Olsson, som vid det här laget är rutinerad i hembygdssammanhang. Foto: Pernilla Möllberg

Det är många eldsjälar på plats denna dag, både Hans Lundberg, som traditionsenligt ansvarar för själva antändandet av elden på valborgsmässoafton, och Per-Åke Pettersson, ledaren av Järngänget.

– Vi är här varje måndag och arbetar med hyttan, nu har det blivit en hel del renovering på grund av skadegörelse efter inbrott. Det är verkligen onödigt arbete, konstaterar Per-Åke som annars brinner för sitt arbete vad gäller underhållet av hyttan.

Både Per-Åke och Axel Fornander, ordförande i föreningen, minns hur det var förr på valborgsmässoaftnarna både i Lindfors Folkets park och i Nykroppa.

– Det var alltid premiär i Lindfors Folkets park under valborgsmässoafton och då åkte finkostymen på, berättar Per-Åke och Axel tillägger att det var lika högtidligt i Nykroppa då det begav sig, då skulle man vara vårklädd oavsett väder. Och Bertil Jonsson, medlem i föreningen, tillbringade sina ungdoms valborgsmässoaftnar i Stockholm. Han berättar att då var det tradition att dra på sig årets nya vita jeans.

Hans Lundberg gör sig redo att fylla skottkärran med löv.
Hans Lundberg gör sig redo att fylla skottkärran med löv. Foto: Pernilla Möllberg

Musikunderhållning

Sköna maj kommer inte att framföras av någon kör vid Munkeberg, men med lite tur kanske man får höra vårsången inne på logen där det blir musikunderhållning.

– Det är våra husmusikanter Bosse Röös och Leif Lindén som kommer att spela. Inne på logen serveras det i vanlig ordning kaffe med hembakta bullar och på utsidan kan man köpa sig en korv och prova lyckan i lotteriet. I år är det vår ambassadör Calle Stjernlöf som är vårtalare, säger Axel som tycker att valborgsmässoafton är en fin signal om att våren äntligen är här.

Per-Åke Pettersson hjälper alltid till med arbetet ute på hembygdsgården.
Per-Åke Pettersson hjälper alltid till med arbetet ute på hembygdsgården. Foto: Pernilla Möllberg

Firandet i Nykroppa

Britt Fredrikson sitter i styrelsen för Nykroppa Folkets parkförening och även i Nykroppa ska det firas valborg.

– Vi slår upp portarna under kvällningen och erbjuder både kaffeservering och korv med bröd. Vi kommer att lyssna till de vackra vårsångerna och det är en blandad kör med medlemmar från både Filipstads- och Nykroppa kyrkokörer som framför dessa, berättar Britt.

Varenda vrå av hembygdsgården ska vara i ordning inför firandet.
Varenda vrå av hembygdsgården ska vara i ordning inför firandet. Foto: Pernilla Möllberg

Enligt tradition blir det brasa ute på dammen och man tänder vid mörkrets inbrott. Vårtalaren heter i år Agnetha Enermalm, som är en nyinflyttad Nykroppabo.

– Kören och vårtalaren kommer att stå vid stora trappan och det kommer även att bli lite musik inne i danspaviljongen, säger Britt.

Valborgsmässoafton

Övriga Valborgsfiranden

Persberg

Traditionsenligt firande vid Malmbergsviken, Persberg med brasa, försäljning av förtäring samt fyrverkerier. Arrangörer är PSF, VIP och PAF.

Gåsborn

Besökarna kommer att välkomnas till Klintgården. Det kommer att hållas vårtal och det kommer att bjudas på körsång – och så blir det en stor vårbrasa. Det lär även bli korvgrillning för barnen, dock inte vid stora brasan.

Lesjöfors

Valborgsfirande vid Folkets hus. Fackeltåg med ungdomar som tänder brasan, vårsånger kommer att framföras av Lesjöforskören. Vårtal av Åsa Hååkman Eriksson (S), dessutom kan det bli aktuellt med fyrverkerier. Servering på Folkets hus.

Rämmen

Här ges möjlighet att fira in våren i traditionsenlig anda med vårtal vid Rämmens bygdegård. Åsa Hååkman Eriksson (S) kommer att hålla vårtal, dessutom blir det vårsånger av Lesjöforskören. Besökarna bjuds på varmkorv, kaffe och saft.

Nordmark

Nordmarks hembygdsförening vill välkomna besökarna till Nordmarks hembygdsgård/gruvmuseums valborgsmässofirande. Vårtal av författaren Helen Wigh, dessutom kommer kyrkokören att medverka. Brasa och korvförsäljning.

Bjurbäcken

Valborgsmässofirande ska hållas vid Bjurbäcken Kvarnen. Underhållning av Rolf Carlsson, brasa och serveringen hålls öppen. Bjurbäckens byalag arrangerar.

Lungsund

Valborgsmässofirande vid hembygdsgården Berget. Lungsunds hembygdsförening arrangerar med brasa, servering och körsång. Vårtal av kommunalråd Eva-Lotta Härdig Eriksson (S).

Storfors

Firande vid Hembygdsgården Hagen med servering, lotterier och brasa. Storfors Hembygdsförening arrangerar.

Hällefors

Hällefors hembygdsgård. Våren välkomnas med vårtalare, kör, brasa och smällfritt fyrverkeri. Kaffeservering och korvkiosken är öppen. Arrangör Hällefors Hembygdsförening.

Grythyttan

Våren hälsas välkommen med Valborgsfirande på Åsen i Grythyttan. Brasa, vårtal, körsång. Försäljning av varm korv, dricka och godis. Arrangör Grythyttans Hembygdsförening.

Artikeltaggar

Åsa Hååkman ErikssonAxel FornanderBjurbäckenCalle StjernlöfFolkets hus : organ för Folkets husföreningarnas riksorganisationFyrverkerierKlintgårdenKörerKörsångMarie ErikssonMunkebergNöje/KulturNykroppaPafPer-Åke PetterssonValborgsmässoafton

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.