Minnesord: ”Annalena, vi saknar dig”

Publicerad:
Annalena Järnberg blev 58 år. Foto: Privat

Vanligtvis får man anledning att skriva några minnesord över en person som gått bort på grund av hög ålder, som trappat ner och lämnat sin aktiva period i livet bakom sig. Det är livets gång, men när vi nås av beskedet att Annalena lämnat oss blir det mer omtumlande, hon hade mycket kvar att ge.

Annalena Järnberg lämnar när hon fortfarande befinner sig i en aktiv period i livet, endast 58 år ung. Hennes kamp mot cancern blev henne övermäktig.

Annalena var under en rad år fackligt aktiv i Kommunal, det ledde fram till ett politiskt engagemang där hon efter lite kortare sessioner i andra partier fastnande för Socialdemokraterna. Vi är glada för det. Hon var ordförande för kommunstyrelsen i Hällefors i 10 år. Under hennes ledning hanterade kommunen en rad stora frågor. Vi minns särskilt då stora grupper av anställda på OVAKO varslades och när diskussionerna om Restauranghögskolans vara eller inte vara i kommunen var på universitetets dagordning. I båda fallen slutade det väl.

I kommunen har det genomförts en rad lokalförbättringar som lyft kvaliteten i verksamheterna och gett en bättre arbetsmiljö. Gamla kommunhuset och Formens hus, tillagningsköken på Björkhaga och Klockarhagsskolan, utbyggnad av förskolan Lärkan och återöppnande av Gillersgården, Och som kronan på verket det efterlängtade badhuset som invigs i början av maj.

När vi skulle presentera oss inför valet i höstas ville vi visa andra sidor av oss än som politiker. Annalena skrev bland annat: ”Att vistas i skogen, plocka svamp eller ta med fiskespöet till någon av alla de sjöar och tjärnar vi har, tillhör mitt stora intresse.” Jag tror att det är så många hade en relation till henne, fisketurer, jaktpass och svamputflykter, en fika på en sten. Hon tyckte om att sitta och ”stubbglo”, som hon uttryckte det. Naturen erbjöd möjligheter för reflektion och eftertanke, en plats att hämta kraft på för att ta sig an nya utmaningar.

Annalena var född och uppvuxen i Hällefors, i den här svåra stunden är det därför många som uttrycker sin saknad. Många är de som haft en relation med Annalena som skolkamrat eller arbetskamrat, som förälder till en skolkamrat och som kollega i politiken eller facket. Hon var uppskattad i sina olika roller och många lyfter hennes ständiga kamp om alla människors lika värde, om rätten att få vara sig själv. Det var så hon levde och något som ständigt låg i grunden för hennes ställningstagande och agerande.

Vi saknar Annalena och vi sänder de varmaste hälsningar till Annalenas familj, till hennes nära och kära som mist en nära vän.

Socialdemokraterna i Hällefors

Susanne Grundström

Ordförande

Artikeltaggar

Dödsfall

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare