Hoppa till huvudinnehållet

Engagerade tal under 1 maj-firandet – men regnet tog udden ur festen

Publicerad:
Moa Andersen, ordförande för S-studenter i Karlstad, var en av talarna.
Moa Andersen, ordförande för S-studenter i Karlstad, var en av talarna. Foto: Filip Kowalski

Festen ville inte riktigt lyfta under arbetarrörelsens dag.

Talarna i Filipstad var engagerade och Leijohn gjorde sitt bästa för att höja stämningen med musik, men regnet tog lite udden ur evenemanget som fick flytta in på Folkets hus.

Regionrådet Sofia Magnusson (S), ordföranden för S-studenterna i Karlstad Moa Andersen (S) och Filipstads oppositionsråd Åsa Hååkman Eriksson (S) höll talen i Filipstad under arbetarrörelsens dag.

Socialdemokraterna firade första maj vid Lindholmstorpet

Sofia Magnusson gick hårt åt Sverigedemokraternas politik i sitt tal och kallade den borgerliga regeringen för en marionettregering. Hon gav en mörk bild av politiken som förs på nationell nivå i Sverige idag och varnade för att landet går mot en odemokratisk utveckling likt den i länder som Ungern och Polen.

Åsa Hååkman Eriksson (S) tackade Moa Andersen (S) för talet med några röda rosor.
Åsa Hååkman Eriksson (S) tackade Moa Andersen (S) för talet med några röda rosor. Foto: Filip Kowalski

Åsa Hååkman Eriksson lyfte de lokala perspektiven, om alla satsningar som genomförts i kommunen – som till exempel bygget av Stjärnskolan, Filipstads nya idrottshall och simhall. Hon lyfte också fram i sitt tal att Socialdemokraterna kunde lämna över makten till Samverkan Filipstad efter valet med ett bra ekonomiskt bokslut för 2022.

Leif Andersson är ena halvan av duon Leijohn som stod för musiken på scenen.
Leif Andersson är ena halvan av duon Leijohn som stod för musiken på scenen. Foto: Filip Kowalski

Moa Andersen gjorde i sitt tal en internationell utblick när hon pratade om vikten att kämpa för kvinnors rättigheter över hela världen.

– Det känns som att kvinnofrågorna alltid hamnar på efterkälken. Situationen i Ukraina har fått mycket uppmärksamhet, med all rätt, men vi ser om och om igen att Mellanöstern och andra delar av världen inte får den uppmärksamheten, säger hon.

Sofia Magnusson (S), regionråd i Region Värmland, höll tal.
Sofia Magnusson (S), regionråd i Region Värmland, höll tal. Foto: Filip Kowalski

Kvinnornas utsatta situation i Iran är ett exempel på något som har kommit bort i bruset.

– Därför är det viktigt att uppmärksamma det som händer i Iran, för där finns en moralpolis som tittar på hur kvinnor klär sig och hur de beter sig. Och kvinnorna blir mördade på grund av det, jag tycker att det är fruktansvärt, säger hon.

Sofia Magnusson lyfte innan dig fram att kvinnofrågorna kom bort fullständigt i den gångna valrörelsen som istället ägnades mycket åt pajkastning, vad anser du om det?

– Det har blivit ett mer populistiskt samtalsklimat i Sverige. Vi försökte komma in i valrörelsen och prata om välfärdsfrågor, ge vår framtidssyn och svara på frågan hur vi strukturellt kan bryta ner gängproblematiken. Och så tog borgarna upp höjda straff och andra saker och fick det att låta väldigt kraftfullt.

Åsa Hååkman Eriksson (S), oppositionsråd i Filipstads kommun, lyfte de lokala perspektiven i sitt tal.
Åsa Hååkman Eriksson (S), oppositionsråd i Filipstads kommun, lyfte de lokala perspektiven i sitt tal. Foto: Filip Kowalski

Moa Andersen konstaterar att många väljare föll för de borgerliga partiernas tuffare retorik.

– Det är viktigt att vi uppmärksammar de här frågorna. Det är ett hårt arbete vi behöver göra inom partiet, så att vi sätter vår egen agenda och för fram vår politik, säger hon.

Hur tycker du då att man ska fira en dag som denna, arbetarrörelsens dag?

– Jag tycker att man absolut ska söka upp sin arbetarekommun, i det här fallet Filipstad, gå med i tåget om det inte regnar som det gjorde idag och lyssna på alla tal. Sen kan man alltid samlas efteråt för att fika, ta en promenad eller sätta sig på någon bar någonstans och diskutera politik. Många är ju lediga då det är en röd dag – och då tycker jag att man kan uppmärksamma dagen och minnas de som kämpat för de rättigheter vi har med kollektivavtal, betald semester och åtta timmars arbetsdag.

Arbetarrörelsens dag firades i Filipstads Folkets hus eftersom vädret gjorde det svårt att hålla ett torgmöte på Barillascenen. Regnet kan ha skrämt iväg en del av de potentiella deltagarna i firandet, folk hade inte sökt sig till Filipstads centrum vilket gjorde att många stolar i biosalongen var tomma.
Arbetarrörelsens dag firades i Filipstads Folkets hus eftersom vädret gjorde det svårt att hålla ett torgmöte på Barillascenen. Regnet kan ha skrämt iväg en del av de potentiella deltagarna i firandet, folk hade inte sökt sig till Filipstads centrum vilket gjorde att många stolar i biosalongen var tomma. Foto: Filip Kowalski

Artikeltaggar

Åsa Hååkman ErikssonBokslutFilipstadIdrottshallIranKarlstadPolitikRegion VärmlandS-studenterSocialdemokraternaSofia MagnussonSverigedemokraterna

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.