Hoppa till huvudinnehållet

S yrkanden sköts ner i nämnderna: ”Det vore rimligt att få mer koll på siffrorna”

Publicerad:
Lena Andersson Dahlberg (S) är andra vice ordförande i socialnämnden i Filipstad.
Lena Andersson Dahlberg (S) är andra vice ordförande i socialnämnden i Filipstad. Foto: Filip Kowalski

Ett första steg till att organisera om vuxenutbildningen, SFI och arbetsmarknads- och integrationsenheten har tagits. Socialnämnden och barn- och utbildningsnämnden har skickat sina remissvar till kommunstyrelsen.

I båda nämnderna krävde dock oppositionen att få en tydlig bild över kostnaderna, men fick inget gehör för sina yrkanden.

– Vi vill se en ekonomisk konsekvensanalys på hela förslaget, säger Lena Andersson Dahlberg (S), andra vice ordförande i socialnämnden.

I både socialnämnden och barn- och utbildningsnämnden la socialdemokraterna fram yrkanden om att kostnaderna för omorganisationen för arbetsmarknadsenheten, SFI och vuxenutbildningen borde utredas ytterligare innan de redovisas i respektive nämnd.

I båda nämnderna gick frågan till votering där socialdemokraternas yrkanden röstades ner till förmån för att skicka remissvaren till kommunstyrelsen, vilket var majoriteten Samverkan Filipstads inställning. Socialdemokraterna reserverade sig mot de besluten.

Besviken på M

Lena Andersson Dahlberg (S), andra vice ordförande i socialnämnden, är besviken över att bun-ordföranden Patrik Fornander (M) i FT kallat socialdemokraternas yrkanden i nämnderna för onödiga.

– Vi är absolut inte emot förslaget som helhet. Men vi tycker att det vore rimligt att få mer koll på siffrorna, på vad det här förslaget egentligen kostar, innan vi går till ett beslut – det är inte så mycket begärt, säger hon.

Lena Andersson Dahlberg påminner om att kommunens ekonomi är pressad och att det därför är viktigt att ha koll på kostnaderna.

– Vi pratar hela tiden om att vi behöver spara pengar i kommunen. Och då kan det vara rimligt att vi även tittar på vad det skulle kosta att göra en omorganisation, säger hon.

Otydligt underlag

Lena Andersson Dahlberg är rädd för att det kan bli dyrare att organisera arbetsmarknads- och integrationsenheten under socialnämnden och vuxenutbildningen under barn- och utbildningsnämnden. Men det största problemet i sammanhanget är att hon tillsammans med sina partikamrater känner att beslutsunderlaget har varit för dåligt hittills, eftersom det inte har gjorts tydligt för hur mycket omorganisationen kommer att kosta.

– Det vore bra att veta innan den nya organisationen införs, så att vi inte hamnar i en situation där det visar sig att allt har blivit mycket dyrare än vad som var tänkt, säger hon.

För henne är det en självklarhet att få ett tydligt ekonomiskt underlag innan hon känner sig redo att gå vidare till beslut.

– Jag vill understryka att vi inte är mot beslutet i sig, men vi ser att det finns ett stort behov av att få veta mer om kostnaderna. För oss hänger det här på att kvaliteten säkerställs och att det blir ekonomiskt försvarbart, säger hon.

Artikeltaggar

FilipstadKommunstyrelsenNämnderPatrik FornanderPolitikSocialdemokraternaSocialnämnderVuxenutbildningen

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.