Hoppa till huvudinnehållet

Samverkan Filipstad trycker på knappen för nytt bostadsområde: ”Vi vågar”

Publicerad:
Från vänster Johnny Grahn (SD), Peter Johansson (C), Ann-Charlott Skalare (L), Christer Olsson (M), kommunalråd, Patrik Fornander (M), kommunalråd, och kommundirektör Hannes Fellsman.
Från vänster Johnny Grahn (SD), Peter Johansson (C), Ann-Charlott Skalare (L), Christer Olsson (M), kommunalråd, Patrik Fornander (M), kommunalråd, och kommundirektör Hannes Fellsman. Foto: Göran Persson

Samverkan Filipstad går nu vidare med planerna på ett helt nytt bostadsområde i området kring Finnshyttan.

– Samverkan Filipstad trycker på knappen – vi vågar, säger kommunalrådet Christer Olsson (M).

Representanter för den politiska koalitionen Samverkan Filipstad hade kallat till en pressträff för att presentera planerna på det nya bostadsområdet. Samverkan Filipstad består av partierna Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna och Sverigedemokraterna. Kommundirektör Hannes Fellsman deltog också.

Politikerna förklarade att det redan finns flera intresseanmälningar om att få bygga nya hus i området. Det handlar både om personer som redan bor på orten och personer som vill flytta till kommunen.

En illustrationsbild av hur det kan komma att se ut i området. Det är dock inte säkert att bostäderna kommer att placeras exakt som på bilden.
En illustrationsbild av hur det kan komma att se ut i området. Det är dock inte säkert att bostäderna kommer att placeras exakt som på bilden. Foto: Filipstads kommun

Nu krävs det ett politiskt beslut för att komma igång med de nödvändiga investeringarna i infrastruktur i området; bland annat vägar, vatten- och avlopp och framdragning av el.

Start i höst

Planen är att få upp ärendet i teknikutskottet i juni i år. Om planerna går i lås kan arbetet med infrastrukturen starta i höst. Bedömningen är att arbetet kommer att ta minst ett år.

– Vi vill göra kommunen attraktivare och få produktiva människor att bo här, förklarade kommunalrådet Christer Olsson (M).

Ett exempel som gavs var att om 20 personer skulle flytta in till kommunen utifrån så skulle det innebära cirka 1,5 -2 miljoner kronor i ökade skatteintäkter.

Stort intresse

Hannes Fellsman pekade på vikten av att få kompetensen – personer som idag pendlar in till kommunen för att arbeta – att även vilja bo på orten.

Det finns redan ett intresse att bygga nya hus i området.

– Det är ett tiotal familjer som har frågat om att få bygga, säger Hannes Fellsman.

Ann-Charlott Skalare (L) framhöll att det inte finns så många andra sjönära områden kvar i närheten där det är möjligt att bygga nya hus. Hon framhöll även möjligheten för personer att bosätta sig i Filipstad och pendla till sitt arbete på annan ort.

Samverkan Filipstad presenterade planerna på ett nytt bostadsområde. Kommundirektör Hannes Fellsman (längst till vänster) deltog också i pressträffen.
Samverkan Filipstad presenterade planerna på ett nytt bostadsområde. Kommundirektör Hannes Fellsman (längst till vänster) deltog också i pressträffen. Foto: Göran Persson

Johnny Grahn (SD) menade att pendlingsmöjligheterna kan bli ännu bättre om Inlandsbanan rustas upp och persontrafiken kanske återupptas till Filipstad.

Ny infart

Filipstads kommun har redan upprättat en detaljplan för Finnshyttan. Detaljplanen gör det möjligt med ytterligare bostadsbebyggelse – med ett sjönära läge – inom området Finnshyttan.

Tanken är att småhus ska kunna blandas med bland annat radhus i området, utifrån intresset och behoven som finns för olika typer av boende.

– Detaljplanen är flexibel. Räknat på tomter som är cirka 1 000-1 200 kvadratmeter stora så rymmer området cirka 80 småhus, förklarade kommundirektör Hannes Fellsman.

Från det nya bostadsområdet är det cirka två kilometer in till centrum. Planen är att på sikt kunna förlänga den befintliga gång- och cykelvägen, som nu går fram till Finnshyttan, ända fram till det nya bostadsområdet. En ny trafiksäker infart för bilar ska också byggas från Nordmarksvägen.

Det finns två områden för båtbryggor – en i den norra delen och en i södra delen av området.

Kommunalrådet Patrik Fornander (M) framhöll möjligheten att få äldre människor att flytta till nya kedjehus i området, vilket skulle kunna frigöra större hus på mindre orter för barnfamiljer som vill flytta dit.

”Klok investering”

Kommunen behöver satsa pengar för att kunna bygga den nödvändiga infrastrukturen i området. På sikt visar dock den ekonomiska kalkylen att satsningen på det nya bostadsområdet ska vara ett nollsummespel – eftersom kommunen senare räknar med intäkter från bland annat bygglov och anslutningar till va-nätet.

– Det är en klok investering, säger Hannes Fellsman.

Artikeltaggar

Bostad och byggenCenterpartietChrister OlssonDetaljplanerFilipstadFinnshyttanHannes FellsmanInfrastrukturInlandsbananInvesteringarJohnny GrahnLiberalernaModeraternaPatrik FornanderRadhusSverigedemokraterna

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.