Hoppa till huvudinnehållet

Ekonomin tynger socialnämnden – fler besparingar utreds

Publicerad:
Christer Olsson (M) är ordförande i socialnämnden.
Christer Olsson (M) är ordförande i socialnämnden. Foto: Lisa Olaison

Socialnämnden har en utmaning framför sig.

Prognosen för ekonomin visar ett kraftigt underskott på vid årets slut.

– Vi måste se till att sänka kostnaderna för socialförvaltningen så att vi kommer inom budgetram, det är absolut nödvändigt, säger Christer Olsson, ordförande i socialnämnden.

Att få socialnämndens ekonomi att gå ihop är en mycket svår uppgift.

När budgeten läggs inför varje år går det att uppskatta kostnaderna och sätta ramarna utifrån det, men i skarp läge krävs det inte mycket för att alla kalkyler ska fallera. Merparten av socialförvaltningens verksamhet är lagstadgad, vilket gör att den ekonomiska prognosen blir känslig för avvikelser.

Och det är precis vad som har hänt i början av året.

– Prognosen visar ett minus på 12,7 miljoner kronor. Den faktiska avvikelsen efter årets tre första månader är ett minus på nära 5,3 miljoner kronor, säger Christer Olsson (M), ordförande för socialnämnden.

Och fortsätter:

– Det är väldigt mycket pengar.

Samtidigt tycker han att det är bra att socialförvaltningen har infört en ny prognostiseringsmetod som kommer att underlätta för att kunna ha god koll på den ekonomiska utvecklingen.

– Nu utgår man mer från verkligheten än vad man har gjort förut. Förra året i maj hade vi ett beräknat underskott på 500 000 kronor, sedan slutade bokslutet när hösten hade gått på ett minus på 17,9 miljoner kronor. Den metoden vill vi inte ha, för den ger en chockverkan. Nu har vi i alla fall en chans att se till att komma i ekonomisk balans med budgeten, säger han.

Våldet kostar

Socialnämnden har redan tagit beslut om att göra nerskärningar inom verksamheter som inte är lagstadgade, till exempel har stödboendet Skanshöjd lagts ner.

– Det pågår också en del utredningar som ska leda till att vi ska spara pengar, säger han.

Vad beror den faktiska avvikelsen på hittills i år?

– Den beror bland annat på ökade kostnader inom färdtjänst, ökat antal externa placeringar av vuxna och våld i nära relation. Det har också varit extra bemanning inom personlig assistans, sjukfrånvaron har varit högre och vi har haft ökade kostnader på grund av stora bemanningsproblem. Vi har bland annat fått högre kostnader för bemanningssköterskor.

Du nämner till exempel att kostnader för våld i nära relation har ökat, hur mäter ni det?

– Vi är tvungna att erbjuda skydd för de som är utsatta, det handlar framförallt om kvinnor och barn.

Beslutet som togs under det senaste sammanträdet i socialnämnden, med målet att få en ekonomi i balans, var att ge förvaltningschefen i uppdrag att se om det går att spara pengar inom förvaltningens ledningsorganisation.

– Uppdraget har getts med målet att reducera antalet enhetschefer med 2,0 årsarbetare, säger Christer Olsson.

Och fortsätter:

– Det ska också utredas om det finns en möjlighet att samlokalisera all daglig verksamhet inom funktionsstöd. Det finns också ett önskemål inom verksamheten att få till en samlokalisering på något sätt. Den delen av uppdraget har förvaltningen i samarbete med fastighet, för att se om det är möjligt.

Ny inriktning

Det kan också komma att bli aktuellt med ett inriktningsbyte för det särskilda boendet Paradisgården.

– Vi har tio platser för patienter med lättare psykiska sjukdomar där idag. Det här är i princip ett äldreboende redan nu, så vi menar att vi kanske successivt kan avveckla dagens inriktning och fylla på med ordinarie äldreboendepatienter. För som det är idag har vi också en brist på äldreboendeplatser, säger han.

Det skulle kunna ge en besparing då det kan bli mer kostnadseffektivt att ha fler äldreboendeplatser än att ha patienterna inom hemsjukvårdens ram. Besparingen skulle i så fall bestå av att äldreboendeformen inte skulle vara lika personalberoende.

Lena Andersson Dahlberg (S) är andra vice ordförande i socialnämnden i Filipstad. Hon vill att kommunen ska öppna stödboendet Skanshöjd igen.
Lena Andersson Dahlberg (S) är andra vice ordförande i socialnämnden i Filipstad. Hon vill att kommunen ska öppna stödboendet Skanshöjd igen. Foto: Filip Kowalski

Lena Andersson Dahlberg (S) är andra vice ordförande i socialnämnden i Filipstad. Precis som Christer Olsson är hon bekymrad över det ekonomiska läget inom socialförvaltningen.

– Vi sitter i ett svårt läge och behöver hitta vägar för att spara pengar, säger hon.

Den socialdemokratiska oppositionen i förvaltningen håller i grunden med majoriteten om att det behövs utredningar som resulterar i sparförslag. Lena Andersson Dahlberg kan se saker som har gjorts bra hittills, men hon ser även beslut som hon tycker har slagit väldigt fel.

– Vi tycker att det var fel att lägga ner stödboendet Skanshöjd. Nu köper vi istället de platserna som vi hade där externt – och det har visat sig bli dyrt, säger hon.

Dispenser till unga

Kostnaderna för bemanning inom hemtjänsten har också blivit alldeles för höga, där vill S se ett nytt grepp för att kunna få in mer personal på kort och lång sikt.

– Vi ser att även den här sommaren kommer att bli ansträngd inom hemtjänsten. Vi måste titta på hur vi kan få mer användning av våra ungdomar som idag går vårdprogrammet, säger hon.

S vill se dispenser som skulle möjliggöra för ungdomar yngre än 18 år att jobba inom hemtjänsten i sommar.

– Det här är ungdomar som läser vård och omsorg idag och som har kännedom om våra verksamheter då de ofta är ute på APL (arbetsplatslärande), säger Lena Andersson Dahlberg.

Artikeltaggar

BudgetarChrister OlssonEkonomiFilipstadFörvaltningLena AnderssonPolitikSocialnämnderVård

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.