Gundedagen närmar sig: ”Gunde Johansson var unik som vissångare och estradör”

Publicerad:
Gunde Johansson.

På lördag den 20 maj arrangeras Gundedagen i Motjärnshyttan. Då kommer Bosse Landberg, tillsammans med Kenny Ludvigsson och Pernilla Möllberg, att framföra ett program med både Gundes tonsättningar och hans egna visor.

– Gunde Johansson var unik som vissångare och estradör. Som tolkare och tonsättare av Dan Anderssons dikter var han oöverträffad. Även hans tonsättningar av Nils Ferlins poesi vittnar om lyhördhet och känslighet för texten i dikterna, berättar Bosse Landberg.

Både Bosse Landberg och Kenny Ludvigsson deltog i omkring 25 år på hembygdsgården Kärnåsen i Gunde Johanssons Älvdalssagen, därför blir det även ett par sånger ur den.

Gundedagen arrangeras i Motjärnshyttan.
Gundedagen arrangeras i Motjärnshyttan. Foto: Göran Persson

Pernilla Möllberg kommer bland annat att sjunga Säterpsalm från Gundes lilla säterspel Vår Herre på Kärnåsen.

Under dagen kommer publiken även att få lyssna på bland annat Omkring tiggarn från Luossa och Finnbäcks-Lars under stjärnorna.

Publiken kommer även få möjlighet att sjunga med.

– Naturligtvis får publiken vara med och sjunga i Torparvisan: Håhå jaja, håhå jaja, hör vad dä blåser i träa i da', berättar han.

Bosse Landberg kommer att spela på Gundedagen.
Bosse Landberg kommer att spela på Gundedagen. Foto: Göran Persson

Bosse Landberg var med och startade Gundedagen år 1996, därefter arrangerades Gundedagen i Motjärnshyttan två år i rad och sedan på annat håll.

– För tio år sedan tog Kulturföreningen i Motjärnshyttan upp Gundedagen igen, berättar Bosse Landberg.

Vad var det som gjorde Gunde Johansson så stor tycker du?

– Han hade en förmåga att fånga publiken direkt. Och hans musikalitet och hans tonsättning av Dan Andersson, som är spridd både i Finland, Sverige och Norge. Han bildade även Dan Andersson sällskapet på 60-talet.

Vad förväntar du dig av dagen?

– Att dom som tycker om Gunde får en trevlig stund i Motjärnshyttan, säger Bosse Landberg som hoppas att besökarna kommer att sjunga med så att det blir lite allsångsstämning.

Under Gundedagen i Motjärnshyttan fylls det gamla järnvägsmagasinet med ljuv musik .
Under Gundedagen i Motjärnshyttan fylls det gamla järnvägsmagasinet med ljuv musik . Foto: Göran Persson

Artikeltaggar

Bosse LandbergDan AnderssonGunde JohanssonMotjärnshyttanMusikPoesiSångTonsättare

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare