Kamerautställning flyttar in på museet – från bälg till digitalt

Publicerad:
Larseric Vänerlöf med den äldsta kameran i samlingen, en Kodak från 1889. Foto: Pernilla Möllberg

I fotorummet på Lesjöfors museum ryms cirka 800 bilder som beskriver Lesjöfors historia. Nu har rummet fått ett tillskott i form av en kamerautställning.

– Jag tyckte att det kunde passa att ställa ut min samling med kameror i det befintliga fotorummet, säger Larseric Vänerlöf, grundare av museet.

Larseric Vänerlöf jobbade för 15 år sedan på Värmlands museum där man skulle göra en utställning kring fotografi.

– Jag tänkte då att jag ville krydda utställningen med lite kameror, så jag började helt enkelt att samla på mig kameror av olika slag. Det var en permanent utställning som varade i cirka 7 år innan man drog tillbaka den, säger Larseric.

Larserics intresse för fotograferande väcktes tidigt. Första kameran fick han vid tolv års ålder.
Larserics intresse för fotograferande väcktes tidigt. Första kameran fick han vid tolv års ålder. Foto: Pernilla Möllberg

Tidigt intresse

Vänerlöfs intresse för fotografering väcktes tidigt.

– Jag fick en kamera när jag var tolv år gammal, även min mamma fotade en del. Sedan har jag väl alltid varit fascinerad av bilder, minns att jag tyckte så mycket om Elsa Beskows illustrationer när jag var liten, berättar han.

Efter att ha praktiserat i en fotoaffär köpte han sig en kamera av märket Canon Fx och fann inspiration i fototidskriften Camera. Sedan dess har intresset för både fotokonst och sedermera fotomontage hängt i, och han har bland annat varit med och skapat verket Röster från det förflutna i Bergshamra tunnelbanestation samt det subversiva fotomontaget Den dagen, den sorgen, vilken finns att beskåda i Karlaplans tunnelbanestation. Det sistnämnda verket är förövrigt världens längsta vad gäller utsmyckning i tunnelbanor.

Lesjöfors historia är väl dokumenterad i fotorummet. Såväl industrin, människorna och idrotten har Kvarnström lyckats fånga på både bild och film.
Lesjöfors historia är väl dokumenterad i fotorummet. Såväl industrin, människorna och idrotten har Kvarnström lyckats fånga på både bild och film. Foto: Pernilla Möllberg

Fotorummets kamerautställning

I fotorummet ryms cirka 800 bilder tagna av fotografen Kjell Kvarnström. Han föddes i Lesjöfors 1939 och dokumenterade hembygden rikligt med både foto och film.

– På 1970-talet fick Kvarnström i uppdrag att fotografera och dokumentera Lesjöfors som samhälle, industrin, bandyn, människorna. Han var en bra fotograf, det var inga konstigheter, han fotade rakt av. Jag tyckte att det kunde passa att ställa ut min samling med kameror i det befintliga fotorummet, men nu i en betydligt mindre skala än på Värmlands museum, det fanns inte utrymme för mer, förklarar Larseric.

Det finns även gamla filmkameror i samlingen
Det finns även gamla filmkameror i samlingen Foto: Pernilla Möllberg

Larseric förevisar sedan ett flertal kameror från olika tidsepoker och den äldsta i samlingen är från 1889 och är av märket Kodak. Genom åren har Kodak tillsammans med Agfa varit ledande företag inom bland annat fotografisk film och det finns flera kameror av dessa märken i utställningen. I Lars-Eriks samling finns alltifrån bälgkameror, kameror med kassett och polaroidkameror, till diskkameror och tidiga digitalkameror. Men det finns även några gamla filmkameror; både en dubbel 8 samt en super 8 filmkamera finns att beskåda. Och så en 35 millimeters projektor som han köpte av Wasabröd på 1980-talet.

– Fotorummet är väldigt uppskattat. Häromdagen hade vi besök av Karlstads Humanistiska Förening som såg den 40 minuter långa filmvisningen om Lesjöfors. Dock blev de sittandes kvar, rummet inbjuder till både meditation och reflektion, säger Larseric.

Här står alla kameror uppradade.
Här står alla kameror uppradade. Foto: Pernilla Möllberg

Artikeltaggar

Agfa-GevaertBergshamra tunnelbanestationCanonFilmerFotograferingKarlstads Humanistiska FöreningLarseric VänerlöfLesjöforsLesjöfors museumMuseumNöje/KulturUtställningarVärmlands länWasabröd

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare