Hoppa till huvudinnehållet

Älv eller älg – svårbegripligt på värmländsk dialekt

Publicerad:
Vid Älgsjön har kanalen som leder från sjön haft en felaktigt namn under många år, sannolikt på grund av ett dialektalt missförstånd.
Vid Älgsjön har kanalen som leder från sjön haft en felaktigt namn under många år, sannolikt på grund av ett dialektalt missförstånd. Foto: Pernilla Möllberg

Älgsjö och Älvsjö låter snarlikt på den värmländska dialekten, därför har en grävd kanal under flera decennier haft fel namn på Lantmäteriets kartor.

Efter påtryckning från en privatperson är kartorna justerade och kanalen heter numera Älgsjökanalen och inte Älvsjökanalen.

Älgsjökanalen är en grävd kanal belägen norr om Bosjön i Filipstads kommun. För ett antal decennier sedan uppstod ett missförstånd, då kanalen benämndes Älvsjökanalen i Lantmäteriets kartor, troligen för att Älvsjö och Älgsjö låter snarlikt på den värmländska dialekten.

I ett meddelande till lantmäteriet påtalade en privatperson att namnet Älvsjökanalen faktiskt är felaktigt och att rätt namn istället borde vara Älgsjökanalen.

Älv blev Älg

Lantmäteriet tog frågan på allvar och undersökte namnfrågan. Vidare har man haft samråd med namnkonsulenten vid institutet för språk och folkminnen, som i sin tur kontaktat Anna Sjörs vid Klarälvens vattenråd. Efter att ha slagit sina kloka huvuden ihop kom man gemensamt fram till att eftersom kanalen leder vatten från Älgsjön, så är alltså det mest korrekta namnet Älgsjökanalen.

Det lilla dialektala missförståndet är nu åtgärdat, och kanalen heter numera i Lantmäteriets kartor Älgsjökanalen och inget annat.

Artikeltaggar

ÄlgsjönÅtgärderBosjönLantmäterietMiljöSamhälleSpråkVatten

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.