Gospel med Elvis Presleys sånger - hyllar ljusets ankomst

Publicerad:
Kyrkokörerna i Brattfors och Nordmark uppträder tillsammans med Kent Lundberg, sång, och Lasse Magnell på keyboard. Foto: Privat

På söndag den 21 maj arrangeras en vårkonsert i Nordmarks kyrka och i Brattfors kyrka. Det är kyrkokörerna i Brattfors och Nordmark som uppträder tillsammans med Kent Lundberg, sång, och Lasse Magnell på keyboard.

Vårkonserten inleds med flera härliga vårsånger. Den första sången är Våren kommer till vår fröjd.

– Det är en återkommande sång om hur det kalla och frostiga försvinner. Och att naturen blir grön och fin, berättar Katre Lehtsaar Helmersson som spelar piano och dirigerar under konserten. Hon är även körledare för kyrkokörerna i Nordmark och Brattfors.

Dessutom bjuds publiken på sången Fjäriln vingad.

– Det är en återkommande sång som ofta är med. Den handlar om värmen, grönskan och solsken - som vi alla har längtat efter, berättar hon.

Fin tid

Publiken får även lyssna på Vårsången - som handlar om den fina tid som nu tar sin början.

– Det är en bra balans. Det är upplyftande sånger som ger energi och en del sånger är mer eftertänksamma, berättar hon och förklarar att Sussi Nilsson, ungdomsledare/veniat, också kommer att hålla en betraktelse i gudstjänsten.

Katre Lehtsaar Helmersson spelar piano och dirigerar under vårkonserten.
Katre Lehtsaar Helmersson spelar piano och dirigerar under vårkonserten. Foto: Göran Persson

Därefter fortsätter vårkonserten med Kent Lundberg, sång, och Lasse Magnell på keyboard. Bland annat framförs sångerna Amazing grace och Love me tender.

Elvis låtar

Kent Lundberg har gått på Operahögskolan i Stockholm. Under de senaste åren har han gjort många Elvisgospelkonserter med kyrkokörer runt om i Mellansverige.

– Lasse Magnell och jag har jobbat tillsammans med Elvis gospelsrepertoar i över 20 år - i olika konstellationer runtom i hela Sverige, berättar Kent Lundberg och förklarar att Elvis Presley gjorde över 80 gospelslåtar.

– Vi kommer att bidra med ett antal Elvis låtar med kören. Det blir fem till sex låtar med körerna. Bland annat How great thou art som Elvis gjorde megakänd på 70-talet.

Han tycker det är kul att få komma ut och uppträda tillsammans med körer runtom i landet.

– Det är jätteroligt att få komma ut. Det har legat på is ett tag på grund av pandemin, men nu börjar det komma igång igen.

Övat mycket

Sedan en månad tillbaka har kyrkokörerna övat tillsammans flera gånger. Under vecka 20 kommer både kyrkokörerna, Kent Lundberg och Lasse Magnell att öva tillsammans i Kyrkans hus inför söndagens konsert.

Nu hoppas Katre Lehtsaar Helmersson att det kommer många besökare på vårkonserten i både Brattfors och Nordmark.

– Det brukar vara uppemot 90 besökare på konserten. Alla är välkomna att lyssna på oss, avslutar hon.

Artikeltaggar

BrattforsBrattfors kyrkaFilipstads församlingGudstjänsterKent LundbergKonserterLasse MagnellMusikNordmarks kyrkaSång

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare