Hoppa till huvudinnehållet

Kritiskt tillstånd efter krasch på SM: "Är det nån som ska klara det så är det hon”

Publicerad:
Filipstadsföraren Jacqueline Löfqvist, mitten, skadade sig allvarligt efter en krasch på motocross-SM i Uddevalla under lördagen. Här på bilden med sin pappa Shelby Micke till höger. Foto: Emely Wallo Bergare

Filipstadsföraren Jacqueline Löfqvist skadade sig allvarligt efter en krasch på motocross-SM i Uddevalla under lördagen. Det var under ett hopp som cykeln vred sig och Jacqueline landade rakt ner med huvudet i backen. Nu vårdas hon på neurointensiven på Sahlgrenska, nedsövd och får hjälp genom en respirator hjälp med andningen.

– De vill ge kroppen all chans till återhämtning, säger Jacquelines pappa Shelby Micke.

Under lördagen körde Jacqueline motocross-SM i Uddevalla. Uddevalla är känd för att vara Sveriges största bana men den har ett tufft underlag och stora hopp.

– När hon körde tidskvalet gick det hyfsat bra och hon var med bra i tid så det kändes som att det var på rätt väg. När heat 1 började gick det superbra, hon fick en strålande start och körde topp 15 ett bra tag. Jag tyckte körningen såg stabil och säker ut.

Men det var under sista varvet som olyckan var framme.

– Hon låg och fightades med en tjej under sista varvet och när de kom till det största hoppet på 32 meter kommer Jacqueline cirka tolv meter upp i luften och cykeln fick ett kast och vred sig i upphoppet så hon gick med huvudet rakt ner i backen, förklarar Shelby Micke och fortsätter:

– Akutteamet var framme fort, jag tror det bara tog en minut men de såg att det inte såg bra ut och när varningsflaggen kom så förstod jag att det var Jackie och började springa dit.

 Jacqueline Löfqvist vårdas nu på Sahlgrenska för sina skador.
Jacqueline Löfqvist vårdas nu på Sahlgrenska för sina skador. Foto: Privat

En stor eloge

När han kom fram till henne var hon inte vid medvetande.

– Hon var helt borta och sönderslagen i ansiktet, kunde inte andas och höll på att kvävas av sitt eget blod så man fick hämta en sug att suga bort blodet med. Hon var medvetslös hela tiden. Jag vill verkligen ge en stor eloge till akutteamet som gjorde allting rätt. De var noga med nacke och rygg.

Därefter transporterades Jacqueline med ambulans till NÄL i Trollhättan till intensiven, under färden vaknade hon inte men hade flera krampanfall. Då man ansåg att Jacquelines tillstånd var för allvarligt så ringde man in en ambulanshelikopter som transporterade henne vidare till neurointensiven på Sahlgrenska och där ligger hon nu.

– Nacken och ryggen och de inre organen höll men hon har en svullnad i hjärnan så hon ligger nersövd och får andningshjälp av respirator. Hon har blivit sämre sen hon kom hit då svullnaden har fortsatt. Man har nu opererat in en tryckmätare i hjärnan och ska operera in en slang så man kan dränera ut vätska för att släppa på trycket.

Använde nackskydd

Prognosen framåt är oklar men man jobbar med att minska svullnaden i hjärnan och ska förhoppningsvis försöka börja testa att väcka henne i början av nästa vecka.

– Nu vill man ge kroppen så mycket lugn som möjligt. Det är därför hon får andningshjälpen för att avlasta kroppen så den inte ska behöva jobba med det. Framtiden vet vi inget om än, om hon kommer ha kvarstående men eller skador men det får vi ta sen, nu jobbar man enbart med att försöka få ner svullnaden i hjärnan.

Något Shelby Micke poängterar är att under heatet använde Jacqueline nackskydd.

– Det var det som gjorde att hon klarade nacke och rygg. Hade hon inte haft det vet jag inte om hon hade överlevt. Läkaren sa att hade hon inte haft skyddet så hade hon vikt ihop sig som en fällkniv så jag vill verkligen slå ett slag för att använda nackskydd när man kör.

Trots att man inte vet hur framtiden ser ut i dagsläget så har pappa Shelby Micke en stark tro när det kommer till hans dotters envisa sida

– Hon är 17 år och väldigt vältränad och är det nån som ska klara det här så är det hon – så envis som hon är. Jag skulle vilja tacka för det fantastiska stöd vi fått på sociala medier och via meddelande, tyvärr har vi inte möjlighet att svara på dessa men vi vill tacka för allt stöd, avslutar han.

Artikeltaggar

Jacqueline LöfqvistMotocrossNälOlyckorSjukvårdTillståndTrollhättanUddevallaVårdVård och omsorg

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.