Hoppa till huvudinnehållet

Hällefors kommun går mot stort underskott - intern åtgärdsplan tas fram

Publicerad:
Prognosen visar att Hällefors kommun kommer att redovisa ett stort underskott för helåret.
Prognosen visar att Hällefors kommun kommer att redovisa ett stort underskott för helåret. Foto: Henrik Holmberg / TT

Prognosen visar att Hällefors kommun kommer att redovisa ett underskott för helåret på cirka 17,1 miljoner kronor. Nu ska en intern åtgärdsplan tas fram för att försöka komma tillrätta med underskottet.

Under det senaste mötet i kommunstyrelsen godkändes kommunstyrelsens månadsrapport för april månad. Det togs även beslut om att kommunförvaltningen får i uppdrag att presentera en intern åtgärdsplan till kommunstyrelsens sammanträde den 13 juni 2023.

I budgeten var det beräknat ett plusresultat på cirka 11 miljoner kronor. Prognosen visar nu alltså på ett kraftigt underskott.

Håkan Bergström (S), vice ordförande i kommunstyrelsen, framhåller att det är uteblivna statsbidrag som är en stor del av förklaringen.

– Omsorgen och skolan har gått runt tack vare statsbidragen. Och vi har inte utökat med några tjänster, säger Håkan Bergström som är kritiskt till de uteblivna statsbidragen.

– Det tycker jag inte är bra. Särskilt små kommuner är beroende av statsbidrag och utjämningssystemet.

Pågår arbete

Håkan Bergström framhåller att det pågår ett arbete med att förändra planeringssystemet inom hemtjänsten, men att detta inte kommer att få någon ekonomisk effekt i år.

Det är oklart vad det ska sparas in på för att klara kommunens ekonomi.

– Jag litar mycket på tjänstepersonerna att de tittar på allting och inte bara omsorgen.

Han framhåller också att kommunen eventuellt kommer att få bidrag från regionen, men det är oklart vilken summa det kan handla om.

Ska frånräknas

I helårsprognosen ingår dock 3,5 miljoner kronor som avser omställningskostnader för tidigare vård och omsorgsboendet Björkhaga. Det är engångskostnader som förvaltningen bedömer ska frånräknas i samband med uträkningen av kommunens balanskravsresultat - om kommunens konstaterade årsresultat blir negativt.

Prognosen förutsätter att budgeterad planeringsreserv på 4,0 miljoner kronor används enligt förslag från förvaltningen. Om inte förvaltningen tar hänsyn till de engångskostnader som redovisas i prognosen beräknas kommunstyrelsen överskrida budgetramen med 13,6 miljoner kronor.

Stort underskott

Största underskottet finns inom vård och omsorgsverksamheten. Prognosen visar att kostnaderna blir cirka 12,9 miljoner kronor högre än budgeterat.

Underskottet går att härleda till äldreomsorgen som beräknas kosta 15,2 miljoner kronor mer än budgeterat, varav 3,5 miljoner kronor avser omställningskostnader för nya Björkhaga.

Förvaltningen har sökt ett statsbidrag för äldreomsorgen på cirka 2 miljoner kronor, men det har inte kommit något besked ännu.

Inom hemtjänsten beräknas kostnaderna bli 2,6 miljoner kronor högre, vilket beror på att bemanningen beräknas bli högre än vad som är budgeterat. För att kunna få en bättre bemanning utifrån behovet kommer förvaltningen att införa ett nytt verksamhetssystem som mäter faktiskt utförd tid.

Artikeltaggar

EkonomiFörvaltningHällefors kommunKommunfullmäktigeKommunstyrelsen

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.