Lesjöforsdagen kommer att ha sin marknad och sina aktiviteter kring Folkets hus.
Men det kan också vara värt att göra ett besök hos Bergslagens räddningstjänst som ska hålla öppet hus.
– Det är ett bra sätt att visa vår verksamhet, säger Fredrik Johansson som är stationschef i Lesjöfors.
Idag har Bergslagens räddningstjänst en 18 personer stark stryka i Lesjöfors. På stationen jobbas det i jourgrupper om fem personal åt gången.
– Vi jobbar en plus fyra dygnet runt, en styrkeledare och fyra brandmän, säger stationschefen Fredrik Johansson.
Men personalstyrkan behöver bli större. Det är bland annat därför som brandstationen att hålla öppet hus på torsdag.
– Det vore bra om vi kunde få besök under Lesjöforsdagen, för vi vill ha in folk. Vi har en person som går första utbildningen nu och som blir klar med den i dagarna. Men vi behöver två-tre till, säger Fredrik Johansson.
Tidigare har det varit förhållandevis lätt att få in ny personal till styrkan.
– Vi har haft en väldig tur, det har aldrig varit något bekymmer att rekrytera. Men det börjar lite annat nu, säger Fredrik Johansson.
Under öppet hus-dagen kommer styrkan i Lesjöfors visa sin utrustning för hjärt- och lungräddning samt redskapen som används i samband med släckning.
– Vi kommer ha släckning för brand i kläder, släckning med brandfilt och brandsläckare. Och så kommer vi kunna prata om brandskydd i hemmet. Vi svarar gärna om folk skulle ha frågor om det, säger brandmannen Anton Björkman.
Tanken är att de besökare som vill ska få prova att släcka bränder.
– Det är kul när folk får prova olika grejer och inte bara gå runt och titta. Det blir mer verkligt då, säger Fredrik Johansson.
Fantastisk kamratskap
Han är övertygad om att det finns många som skulle passa bra att jobba inom räddningstjänsten. Som han ser det är det också ett roligt och inspirerande yrke.
– Jag tycker att det är jätteroligt. Stämningen här är så bra, kamratskapen är fantastisk, säger han.
Just på er station har ni också en kvinna i personalstyrkan, vilket är bra. Men visst borde det finnas plats för fler?
– Vi har två tjejer i Lesjöfors. Det är jättepositivt. Och vi ser gärna att fler tjejer söker sig hit, säger Fredrik Johansson.
Det här får väl idag ses som en mansdominerat yrke, men det behöver väl inte vara så?
– Det är ett väldigt mansdominerat yrke. Det finns nog inte en brandstation som är byggd med omklädningsrum för damer, utan det är någonting som har kommit till senare. Förr fick damerna byta om i lag med oss och så ska det naturligtvis inte vara. Här har vi byggt om så det finns omklädningsrum för damer, vilket är jättebra.
Kan det vara så att kvinnor inte tänker på att det här är ett yrke som passar alla?
– Det här är ett yrke som bygger mycket på lugn och där det är bra att ha medicinsk kunskap, så det passar verkligen alla, säger Fredrik Johansson.
Anton Björkman är förhållandevis ny inom yrket. Han har två år bakom sig som brandman och han har jobbat i både Lesjöfors och Kristinehamn.
– För min del har det var två bra år, jag tycker att det här är det bästa jobbet jag har haft, säger han.
Vad är det bästa med yrket?
– Jag tycker att det är lagkänslan som man får i gruppen. Är man ute på till exempel olyckor gäller det att jobba som i ett lag och att lita på varandra för att kunna fungera tillsammans. Det blir en väldigt bra stämning.
Olika larm
Merparten av uppdragen idag är så kallade ivpa-larm, vilket står för i väntan på ambulans. Andra larm är exempelvis bränder, automatlarm och olyckor.
– Alla vet vad de ska göra när vi kommer ut på våra olika uppdrag, säger Fredrik Johansson.
Vad hoppas ni på att få ut av Lesjöforsdagen?
– Att det blir fint väder och mycket folk ute. Vi har en bra placering med närheten till Folkets hus, så det blir ju gångavstånd hit. Vi behöver inte åka ut någonstans, utan vi kan öppna upp och så kan folk komma hit till oss och se hur vi har det.