120-åring spelar på nationaldagen i Filipstad: ”Det har blivit tradition”

Publicerad:
Såhär kan det se ut i Filipstads när Slottsbrons musikkår är på besök under nationaldagsfirandet. Magnus Carlsson bidrar till musiken med sin tuba. Foto: Filip Kowalski

Slottsbrons musikkår kommer som många gånger tidigare vara en del av nationaldagsyran i Filipstad.

Med pompa och ståt kommer de tillsammans med Slottsbrons Drill att sprida stämning på Stora torget.

– Det har blivit en tradition att vi spelar under festligheterna i Filipstad, det är alltid lika trevligt, säger Magnus Carlsson, musiker i kåren.

Magnus Carlsson är musiker i Slottsbrons musikkår och han har bråda dagar med övningar, styrelsemöten och med att skriva arrangemang, den aktiva kåren har nämligen flera konserter inplanerade under året.

– Vi är cirka 15–20 stycken musiker som är aktiva, men i semestertider kan det ibland vara svårt att få ihop folk. På valborg var vi 18 stycken, det anser jag var en bra uppslutning, säger han.

Han började själv i musikkåren 1979 och instrumentet Magnus hanterar är tuba och musikintresset delar han med flera familjemedlemmar som också är med i kåren. Nu drar det alltså ihop sig till spelning på nationaldagsfirandet i Filipstad, och det har blivit något av en tradition för Slottsbrons musikkår att spela under festligheterna.

– Det är nog minst 10 år i rad som vi har spelat på 6 juni i Filipstad. Och med våra drillflickor så blir det ju ett extra högtidligt inslag, det är inte så vanligt att musikkårer har drillflickor. De kallas Slottsbrons Drill och består av ett 40-tal tjejer, de allra yngsta är i åttaårsåldern och så har vi tamburmajoren som går längst fram som är vuxen. På nationaldagen försöker vi alltid att få till en svensk prägel på repertoaren, det är ju vissa låtar som är givna, såsom Under blågul fana, Värmlandsvisan och naturligtvis den svenska nationalsången Du gamla, du fria, berättar Magnus.

Men redan den 17 maj ska musikkåren spela på en annan nationaldag, nämligen den norska.

– Vi har blivit ombedda att spela på den norska nationaldagen här på Kristinehamns gästhamn, då stället ofta gästas av norrmän, berättar Magnus.

Slottsbrons musikkår hoppas på att mötas av solsken och mycket publik under nationaldagsfirandet i Filipstad den 6 juni.
Slottsbrons musikkår hoppas på att mötas av solsken och mycket publik under nationaldagsfirandet i Filipstad den 6 juni. Foto: Göran Persson

120-årsjubileum

I höst väntar fler konserter för Slottsbrons musikkår, bland annat ska kåren och Eds kyrkokör tillsammans med en operasångerska göra en gemensam konsert.

– I detta nu håller vi på att arrangera operaarior skrivna för musikkår, onekligen ett spännande projekt. Dessutom firar Slottsbrons musikkår 120 år i år, och det ska naturligtvis firas med en stor jubileumskonsert. Då samarbetar vi med den småländska musikkåren från Vena, Hultsfreds kommun, så det kommer alltså att vara två musikkårer på scenen, det blir mäktigt, säger Magnus och avslöjar att temat på repertoaren kommer att vara schlagerfestivalvinnare genom tiderna.

Och tillägger:

– Även Symfonin kommer att framföras. Det var ett krav att den skulle vara med även att den kom sist. Den är alldeles för bra för att inte spelas, anser Magnus Carlsson.

Artikeltaggar

FilipstadKonserterKristinehamnMusikNationaldagenSlottsbrons musikkårTraditioner

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare