Det blev inget beslut i kommunfullmäktige om en eventuell avveckling av den kommunala vuxenutbildningen. Istället blev det en minoritetsåterremiss av ärendet, som nu kommer att tas upp igen i kommunfullmäktige den 15 juni.
Inledningsvis redogjorde kommundirektör Hannes Fellsman för uppdraget att utreda en eventuell avveckling av den kommunala vuxenutbildningen. Han framhöll att kommunen måste sluta göra insatser som inte fungerar.
– Vi måste sluta göra fel insatser för målgruppen, sa Hannes Fellsman som också menar att staten måste ta ett större ansvar för finansieringen av utbildningen för nyanlända.
Yrkade bifall
Kommunstyrelsens förslag till beslut innebär bland annat att SFI, samt grundläggande och gymnasial vuxenutbildning, läggs ut på en extern aktör. Samt att yrkesutbildningar och yrkesutbildningar i kombination avslutas - med undantag för vårdutbildningen. Men att anpassad utbildning för vuxna behålls i egen regi.
Christer Olsson (M) yrkade bifall till kommunstyrelsens förslag till beslut.
– Vi har haft för dåliga resultat för SFI, sa Christer Olsson som även gjorde följande tilläggsyrkanden:
– att AIE senast den 31 augusti 2023 ska vara överflyttat till socialförvaltningen.
– att näringslivskontoret fortsatt ska vara organiserat under kommunstyrelsen och att kommundirektören senast den 31 augusti 2023 ska vara näringslivskontorets närmsta chef.
– att organisationsförändringarna vad gäller SFI och Komvux ska vara klara senast den 1 januari 2024.
Christer Olsson framhöll vikten av att arbetslösa verkligen gör stegförflyttningar mot egen försörjning.
– Skräckexemplet är en individ som gått på SFI i tolv år, sa Christer Olsson.
Patrik Fornander (M) yrkade också bifall till förslaget till beslut. Han menade att kommunen nu måste gå till ett ”normalläge” igen när det gäller utbildningsinsatserna.
Även Edwin Nilsson (SD) yrkade bifall till förslaget.
Krävde svar
Åsa Hååkman Eriksson (S) förklarade att Socialdemokraterna hade svårt att ta ställning till förslaget.
– Vi vill ha en ekonomisk konsekvensanalys, sa Åsa Hååkman Eriksson som efterfrågade vilka kostnader det innebär att fortsätta driva utbildningen i kommunal regi, respektive genom en extern aktör.
– Vi har inte fått svar. Jag yrkar på återremiss, sa hon.
Patrik Fornander menade att det inte går att lämna några svar idag.
– Vi kommer inte att kunna svara, sa Patrik Fornander och förklarade att det bland annat beror på antalet elever.
– Det här försvårar igångsättandet, sa han.
Åsa Hååkman Eriksson menade att det visst går att få fram fakta på bordet om vad de olika alternativen kommer att kosta.
– Det är klart man kan, sa hon.
Christel Iversen (V) framhöll att personer som egentligen borde vara sjukskrivna idag tvingas gå på försörjningsstöd. Hon menade också att Arbetsförmedlingen idag lyser med sin frånvaro. Enligt henne hamnar många enskilda individer i en väldigt utsatt position och har svårt att få rätt hjälp.
Christel Iversen yrkade bifall till Åsa Hååkman Erikssons förslag.
Halvera kostnaden
Christer Olsson konstaterade att kommunens kostnad för försörjningsstöd i dag är cirka 28 miljoner kronor.
– Vi är politiskt överens om att försöka halvera kostnaden för försörjningsstödet till 2025, det här är en sådan åtgärd så att folk kan komma vidare mot eget arbete. Annars kommer vi aldrig att lyckas att få ner kostnaden för försörjningsstödet, sa Christer Olsson.
Ärendet gick slutligen till votering. Röstsiffrorna blev 18 för kommunstyrelsens förslag till beslut, samt 18 för förslaget om återremiss.
Därmed tog kommunfullmäktige beslut om en minoritetsåterremiss av ärendet.
Beslut om en minoritetsåterremiss i ett ärende kan bara tas en gång .
Fotnot: Det krävs att en tredjedel av fullmäktiges ledamöter röstar för en minoritetsåterremiss för att detta ska bli beslutet.