Hoppa till huvudinnehållet

Viktigt steg taget för solcellsparken: ”Nu har vi en ekonomisk bottenplatta”

Publicerad:
Sens vd Henrik Boman är nöjd med att finansieringen för utvecklingen av solcellsparken och batterilagringssystemet i Filipstad är i hamn, efter en affärsuppgörelse med det schweiziska bolaget Axpo.
Sens vd Henrik Boman är nöjd med att finansieringen för utvecklingen av solcellsparken och batterilagringssystemet i Filipstad är i hamn, efter en affärsuppgörelse med det schweiziska bolaget Axpo. Foto: Filip Kowalski

Från idé till förverkligande kan det behövas många steg.

I dagarna har energiteknikbolaget Sens, Sustainable energy solutions, tagit ett stort och viktigt sådant för att på sikt kunna bygga en solcellsanläggning och ett batterilagringssystem i Filipstad – detta genom att säkra finansieringen för projektet i samarbete med det schweiziska bolaget Axpo.

– Nu har vi en ekonomisk bottenplatta för att kunna gå vidare, säger Sens vd och koncernchef Henrik Boman.

I början på året kom Filipstads kommun och energibolaget Sens överens om ett arrendeavtal för mark vid Eriksberg för att kunna bygga en stor solcellsanläggning och ett batterilagringssystem.

Och nu finns det ekonomiska förutsättningar för att kunna gå vidare med projektet. Sens har i dagarna inlett ett samarbete med Axpo, ett bolag som investerar i förnybar energi, om att finansiera utvecklingen av projektet.

– Det här är positivt i allra högsta grad, säger Sens vd och koncernchef Henrik Boman.

Han är övertygad om att affären, som bygger på ett köp- och utvecklingsavtal, kommer att gynna alla parter.

Stärkt närvaro

Samtalen som ledde fram till affären har pågått i cirka sex månader.

– Det känns jättebra att vi har kommit överens med Axpo, vilket skulle kunna beskrivas som den schweiziska motsvarigheten till Vattenfall. Det är ett bolag som nu stärker sin närvaro på den svenska marknaden. I processen har det förts samtal med flera olika intressenter, men till slut var det Axpo som tog hem det, säger Henrik Boman.

Affären innebär att finansieringen för solcellsanläggningen och batterilagringssystemet är tryggad. Men det innebär per automatik inte att det är dags för det första spadtaget.

– Nu kan vi gå vidare och börja att arbeta med tillståndsbiten. Vi (Sens och Axpo) kommer att träffas för se vad vi behöver göra och vilka tillstånd vi kommer att behöva söka. Vi får se hur upplägget kommer att bli, säger Henrik Boman.

Affären gör det även möjligt för Sens att fortsätta att undersöka möjligheten att anlägga pumpkraftverk för energilagring i nedlagda gruvor i Filipstads kommun tillsammans med sin partner Clearwell. I det fallet fortsätter arbetet med att göra miljökonsekvensanalyser.

– Det projektet lever i allra högsta grad, det är ju lite av vår core business (kärnverksamhet), säger Henrik Boman.

Artikeltaggar

EkonomiFilipstadFilipstads kommunFinansieringMarknaderNäringslivTillstånd

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.