Hoppa till huvudinnehållet

Föreslår att tio lokalvårdare sägs upp: ”Det kommer bli stora konsekvenser”

Publicerad:
Lokalvårdare har i dag en lön på cirka 26 000 kronor per månad.
Lokalvårdare har i dag en lön på cirka 26 000 kronor per månad. Foto: Janerik Henriksson / TT

Det finns nu ett förslag om att säga upp tio lokalvårdare i Filipstads kommun. Under måndagen informerades personalen.

- Det kommer att få stora konsekvenser, säger Elisabeth Falk, lokalvårdschef i Filipstads kommun.

Kommundirektör Hannes Fellsman har gett alla förvaltningschefer i uppdrag att föreslå besparingsåtgärder. Besparingar inom lokalvården är ett av flera förslag som tagits fram för att kunna minska kostnaderna i kommunen.

Förslaget är dock inte utrett och det har inte tagits något beslut om att genomföra detta. Nu har förslaget överlämnats till fackförbundet Kommunal.

– Vi hade MBL förhandling igår (red.anm läs måndag) med Kommunal, personalenheten och Azam Forsberg, förvaltningschef/teknisk chef, berättar Elisabeth Falk och förklarar att hon informerade personalen efteråt.

Mer information

På onsdag den 24 maj blir det en informationsträff för personalen med Kommunal, Elisabeth Falk och Azam Forsberg, samt HR-enheten.

– Då kommer vi gå igenom hur förloppet i processen ser ut.

Hon förklarar att det är första gången som lokalvården ställs inför ett förslag om en sådan här stor besparing.

– Det är en extremt stor besparing. Det är ett väldigt tråkigt beslut. Det blir en stor förlust för mig och mina medarbetare då vi har haft en bra organisation som är stabil och uppfyllt god kvalité i flera år där gott servicebemötande och rena lokaler alltid varit prioritet ett för lokalvårdare och mig som chef.

Nu ska det bland annat tas fram riskanalyser och konsekvensanalyser för att se vilka konsekvenser som sparförslaget skulle kunna få om det genomförs.

Stora konsekvenser

Besparingen beräknas bli totalt cirka fem miljoner kronor. En lokalvårdare har idag cirka 26 000 kronor i månadslön.

Kommunens lokalvårdare städar cirka 59 000 kvadratmeter idag; bland annat kontorslokaler, skolor och sportanläggningar.

– Det är 29 lokalvårdare idag. Det kommer att bli stora konsekvenser på städningen. Städfrekvensen kommer att behöva ändras. Skollokaler städas varannan dag i dag och det kanske kommer att bli var tredje eller fjärde dag istället. Toaletterna städas varje dag i dag på alla ställen och det kan istället bli varannan dag, alternativt mindre.

Som FT berättat om tidigare så kommer en del personer med försörjningsstöd att få börja städa på kommunens äldreboenden.

Men hon framhåller att det inte finns någon koppling till det här sparförslaget, eftersom det är personal som arbetar på äldreboenden inom vården som själva städar idag. Därmed kommer de personer med försörjningsstöd som ska städa inte att konkurrera med kommunens egen städpersonal.

FT har sökt fackförbundet Kommunal för en kommentar.

Artikeltaggar

ArbeteBeslutFilipstads kommunKlagomålKommunalLönerOrganisationerPrivatekonomi

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.