Hoppa till huvudinnehållet

Första SM-helgen avklarat för Maxximus: ”Jag leder mästerskapet”

Publicerad:
"Jag leder mästerskapet i Super Sport 300 och även i ungdomsklassen" säger Maxximus.
"Jag leder mästerskapet i Super Sport 300 och även i ungdomsklassen" säger Maxximus. Foto: MMSportfoto

Under den första SM-helgen i Anderstorp den 5:e till 7:e maj gick det bra för Filipstadsföraren Maxximus Vikingasköld.

–  Jag leder mästerskapet i Super Sport 300 och även i ungdomsklassen, berättar han.

Den första SM-helgen i Anderstorp gick det bra för Maxximus. Han berättar att det var kallt i asfalten på morgonen under lördagens kval och att greppet var ganska dåligt vilket bidrog till att han inte kunde köra lika fort som vanligt.

– I kvalet på lördagen hade vi 30 minuter på oss att sätta snabbaste tid. Jag gick ut lite senare eftersom det var ganska kallt i asfalten på morgonen. Jag gick ut och kände kylan i luften och i asfalten, och det gick inte att köra så fort för greppet var ganska dåligt, men jag fick till det ganska bra och fick en 5:e placering på grid med två tiondelar till tvåan, förklarar Maxximus.

Efter kvalet var det dags för tävling.

– Jag pratade med mina mekaniker om hur vi skulle ändra inställningarna inför racet och sedan laddade jag upp för att tävla. Jag fick en hyfsad start och kom iväg som femma och jag fick slipstream på de där framme och kunde både köra om på rakan och bromsa om dem. Jag hade ett bra race med två av förarna och jag försökte köra om och dra ifrån, men de körde om mig igen, säger han och tillägger:

– Under sista varvet i den sista svängen försökte den bakom mig bromsa om mig, men jag fick en bättre utgång och körde om strax innan målgång. Jag hamnade på tredje plats, men eftersom vinnaren blev diskad så slutade jag på andraplatsen.

Under den första SM-helgen i Anderstorp den 5:e till 7:e maj gick det bra för Filipstadsföraren Maxximus Vikingasköld.
Under den första SM-helgen i Anderstorp den 5:e till 7:e maj gick det bra för Filipstadsföraren Maxximus Vikingasköld. Foto: MMSportfoto

Redo för race

Under söndagens race fick Maxximus en bra start.

– Under söndagen gjorde vi lite ändringar på motorcykeln innan träning på förmiddagen, jag tyckte det kändes bra och var redo race. Tiden man hade i lopp 1 skulle vara hur man stod innan lopp 2. Jag hade andra bästa tid i lopp 1 så jag startade från den andra startrutan. Jag fick en bra start och var först in i första sväng. Eftersom loppet bara var sex varv visste jag att jag var tvungen att satsa allt från starten. Jag gjorde som vi sa och satsade allt direkt. Jag lyckades skapa en lucka på en sekund och bara fortsatte att köra. Jag lyckades vinna med 3,2 sekunder till tvåan och blev riktigt nöjd med mitt resultat, förklarar han.

Efter det lyckade racet var det dags att åter igen ladda om.

– Ett lopp kvar så jag fick ladda om. Jag började tvåa igen på grund av min tid och jag var först in i första sväng igen och körde mitt bästa, jag körde väldigt aggressivt och körde direkt om alla som försökte köra om mig. Jag kunde inte dra ifrån lika bra som under förra racet utan blev omkörd av tvåan och även trean, och när jag körde om trean var ettan alldeles för långt fram för att köra om så försökte bara hålla de tre bakom mig och då lyckades jag sluta på en andraplats. Resultatet efter lördagens race blev tvåa i SSP 300 samt etta i ungdom. Resultatet för söndagens första sprint etta i SSP 300, etta i Ungdom. Resultatet i söndagens andra sprint tvåa i SSP 300 och etta i ungdom, säger han och tillägger:

– Jag vill tacka min familj, min mentor Filip Backlund, mitt team Yamaha Team Scandinavia och alla mina samarbetspartner som gör detta möjligt, avslutar han.

Artikeltaggar

AnderstorpSportSvenska socialistiska partietTräning

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.