Hoppa till huvudinnehållet

Snart hörs Vårskriket ljuda Hällefors: ”En fin avslutning”

Publicerad:
För fyra år sedan spelade bandet Venus under evenemanget Vårskrik i Hällefors. På torsdag i nästa vecka
För fyra år sedan spelade bandet Venus under evenemanget Vårskrik i Hällefors. På torsdag i nästa vecka Foto: Emely Wallo Bergare

Nästa torsdag kommer ett vårskrik att ljuda i Hällefors. Då invigs nämligen kulturfestivalen med samma namn, där kulturskolans elever bjuder på musik, dansshow och konstutställning. Kulturskolechef Enar Karlsson ser fram emot evenemanget.

– Det är det här eleverna har jobbat för under hela året, det är en fin avslutning där de får visa sina färdigheter inför publik, säger Enar Karlsson.

I dagarna tre arrangeras kulturfestivalen Vårskrik i Hällefors och invigningen äger rum på torsdag i nästa vecka. Enar Karlsson, kulturskolechef på Hällefors kulturskola ser fram emot evenemanget.

– Kulturfestivalen har vi arrangerat i många år, det har numera blivit en tradition. Det är det här som vi jobbar för, det är en högtidlig avslutning på året där våra kulturskoleelever får en chans att visa upp sig för sin publik. Bildeleverna ställer ut sina alster på biblioteket, och under vernissagen blir det livemusik på terrassen. Våra stråkelever kommer att framföra en konsert i ensemblesalen på Kulturskolan och inne på Folkets hus framför våra danselever en dansshow och den brukar vara väldigt välbesökt, berättar Enar.

Vidare blir det både pop & rock utanför kulturskolans entré, där man tillfälligt bygger upp en scen och eleverna spelar då mot torget. Kulturskolans stipendieutdelning kommer även att ske från den scenen. Blir man fikasugen så är det bara att besöka Kulturkafé Ovalen som håller öppet under festivalen, och man kommer även att bjuda på en revy och en akustisk konsert, så utbudet under årets kulturfestival är stort.

Gemensamt vårskrik

Nästa torsdag kommer alltså kulturskolans elever likt Ronja Rövardotter, tillsammans stämma in i ett gemensamt Vårskrik för att inviga årets upplaga av kulturfestivalen.

– Likt andra evenemang låg även Vårskriket nere under pandemin, så ifjol var det första gången vi körde efter pandemin, vilket var fantastiskt. Intresset för vår kulturskoleverksamhet är stort och vi har väldigt många elever knutna till oss, både inom bild, dans, musik och teater. Det är viktigt att barn och ungdomar får tillgång till kultur på orten och vi bedriver till exempel något som heter Dans för hälsa. Vi var en av de första musikskolorna i Sverige som blev just kulturskolor och det är över 30 år sedan, berättar Enar Karlsson som nu slipar sångrösten inför årets Vårskrik.

Artikeltaggar

HälleforsKonserterNöje/KulturPopRock

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.