Uppåt för Filipstadslagen – men bowlinghallen har mött ny motgång

Publicerad:

Bowlingsäsongen kan beskrivas som sagolik för Filipstadslagen – Merrimac gick upp i division 2 medan två av Monitors tre lag blev seriesegrare i Värmlandsserien.

– Nu hoppas vi kunna få till en hallserie till hösten. Vi behöver få mer spel i hallen, säger Stefan Axelsson som är ordförande i hallföreningen i Filipstad.

I onsdags publicerade dock hallföreståndaren Jerry Simm på sin Facebooksida att anläggningen stött på en ny motgång i form av att vatten läckt ut på banorna.

Filipstadslagens säsong vid bowlingbanorna kan närmast beskrivas som en 300-serie – den har varit nästintill perfekt.

Merrimac fick jubla i Ludvika efter att ha besegrat King Cobra i kvalet till divsion 2.

– Vi gick obesegrade den här säsongen under våra 24 matcher, varav en match slutade oavgjord, säger Lejby Eriksson, en av spelarna.

Och i Värmlandsserien, ett seriesystem för pensionärer, tog Filipstadsklubben Monitor hem seriesegrarna i division 1 respektive division 3 samt nådde en fjärdeplats i division 4.

– Vårt division 1-lag vann serien även förra året, säger Stefan Axelsson som representerar Monitor och bowlinghallföreningen i Filipstad.

Merrimac har haft 22 spelare i sin trupp, de flesta av dem ha varit med åtminstone någon match. Inför säsongen var målsättningen inte att vinna serien, utan fokus lades på att bygga ett lag och ha roligt tillsammans.

– Vi har haft ett väldigt bra lag, säger Lejby Eriksson.

Stefan Axelsson hoppas på att framgång ska föda framgång.

– Bowlingen lever och frodas trots allt strul som har varit kring själva hallen. Det är Jerrys (Simm) förtjänst att det har gått bra, det är han som har drivit hallen trots att det har varit mycket strul, säger han.

Och tillägger:

– Nu är det viktigt att vi får synliggöra bowlingen – och speciellt när det har gått så bra.

Tre olika lag

Monitor har haft cirka 20 spelare den här säsongen som har drivit klubbens tre olika lag.

– Vi har även några spelare till som är medlemmar men som inte har deltagit i seriespelet. Det har fungerat bra den här säsongen, säger Stefan Axelsson.

När Lejby Eriksson berättar om Merrimacs säsong återkommer han till att laget lagt sin grund i en stark gemenskap, liksom i glädjen att få spela. Samtidigt vill han inte blunda för att klubben även haft några riktigt vassa bowlare som har levererat höga poäng vid banorna.

– Vi har haft bland andra haft Christian (Liljestrand), Jerry (Simm), Albin (Johansson) och Elias (Levänen), de är alla starka individer som har spelat bra. De ligger alla på ett snitt på över 200 och det är klart att det har betytt mycket, säger han.

Jerry Simm fyller i:

– Det som är spektakulärt med Merrimac är att klubben, sedan den startades för många år sedan, aldrig har varit bra i spelet på bortaplan – men i år har vi spelat mycket bättre borta, det har varit en otrolig vändning jämfört med hur det har varit tidigare.

Precis som Lejby Eriksson vill Jerry Simm hylla många av sina lagkamrater.

– Vi har haft ett jättebra lag med till exempel Christian Liljestrand, han är ju en toppspelare i Sverige. Sen har vi också haft Fredrik Zeitelberg som har börjat att spela. Han var med här som liten pojk och har nu kommit tillbaka och gjort det väldigt bra. Håkan Blomkvist är ett annat exempel, säger han.

Hallserie startar i höst

Stefan Axelsson tror att bowlingen i Filipstad har alla möjligheter att utvecklas efter säsongens framgångar.

– Jag representerar Filipstads bowlinghallförening som i sin tur hyr hallen av Filipstads kommun. Jerry (Simm) arrenderar hallen i sin tur av oss. Vi har lite idéer kring hur vi kan utveckla bowlingen framåt. Till hösten vill vi starta en egen halliga, det som tidigare kallades för Korpen, för att få mer spel i hallen. För både Jerry och vi behöver ha mer spel i hallen för att den ska gå runt. Vi kommer att komma med mer information om halligan i augusti, säger han.

Det mesta har gått i dur under de senaste åren för bowlingen i Filipstad, men det har även varit en del toner i moll då bowlinghallen emellanåt påverkats negativt av bygget av simhallen. Bowlinghallen har bland annat blivit drabbad av vattenläckage och försämrad ventilation under resans gång.

I onsdags blev det en ny motgång. Jerry Simm publicerade då ett inlägg på sin personliga Facebooksida om att bowlinghallen på nytt drabbats av ett vattenläckage på banorna. Exakt vad som orsakat läckaget är i nuläget oklart.

Artikeltaggar

BowlingChristian LiljestrandFilipstadFilipstads kommunKorpenLejby ErikssonLudvikaMonitorVärmlandsserien

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare