Hoppa till huvudinnehållet

Ny möjlighet att söka pengar från Leader Närheten: ”Vi kan ge 100 procent stöd”

Publicerad:
Camilla Nyström, verksamhetsledare, och Jenny Leffler Wahlberg, handläggare, berättade om möjligheten att söka pengar från Leader.
Camilla Nyström, verksamhetsledare, och Jenny Leffler Wahlberg, handläggare, berättade om möjligheten att söka pengar från Leader. Foto: Göran Persson

Nu finns det möjlighet att söka pengar från Leader Närheten.

Totalt finns det 43,3 miljoner kronor i budgeten för åren 2023-2027.

Nyligen hölls ett informationsmöte i Folkets hus i Filipstad. Personal från Leader Närheten var på plats för att berätta om möjligheterna att söka projektstöd för lokalt ledd utveckling av landsbygden.

– Vi kan ge 100 procent stöd, vilket är ovanligt, sa Camilla Nyström, verksamhetsledare, och förklarade att det annars ofta behövs egen medfinansiering.

Med sig hade hon även kollegan Jenny Leffler Wahlberg, handläggare.

Camilla Nyström, verksamhetsledare, berättade om Leader Närheten.
Camilla Nyström, verksamhetsledare, berättade om Leader Närheten. Foto: Göran Persson

Leader Närheten är en ideell förening som arbetar för hållbar landsbygdsutveckling. Kommunerna som ingår är Karlstad, Hammarö, Grums, Kil, Forshaga, Kristinehamn, Storfors och Filipstad. Projektstöd fördelas till bra idéer med medel från EU, staten och kommunerna i området.

Fyra temaområden

Stödet kan ges inom fyra temaområden:

– Engagera mera: Handlar om att utveckla föreningslivet för att behålla och öka engagemanget på landsbygden, samt skapa nya möjligheter för den ideella sektorn.

– Smarta landsbygder: Skapa bättre förutsättningar för bland annat cirkulär ekonomi, självhushållning och ökad beredskap.

– Entreprenörskap och näringslivsutveckling: Handlar bland annat om att främja nyföretagandet och utveckla besöksnäringen inom natur och kultur.

– Resursrika Vänern: Utveckla fritids- och yrkesfisket i Vänern på ett ekonomiskt, socialt och ekologiskt hållbart sätt.

Leader samordnar aktiviteter för att få en ekonomisk utveckling på landsbygden. Det är en ideell förening och finansieringen kommer från EU och staten.

– Det handlar om konkret landsbygdsutveckling, berättade Camilla Nyström och förklarade att stödet kan gå till exempelvis ideella föreningar och företag.

Jenny Leffler Wahlberg, handläggare.
Jenny Leffler Wahlberg, handläggare. Foto: Göran Persson

De förklarade att det finns många hårt arbetande eldsjälar på landsbygden med många bra idéer. Men för att förverkliga de bästa idéerna behövs också ekonomiskt stöd - där kommer Leader in i bilden.

Inga tomtebloss

De framhöll att det viktiga är att det handlar om bra projekt som kan leda till en bestående utveckling. Det vill säga projekt som kan stå på egna ben när det ekonomiska stödet tar slut.

– Vi vill inte se några ”tomtebloss” som slocknar när pengarna är slut, förklarade hon.

Det var omkring 15 personer som deltog i informationsmötet. Representanter från flera lokala föreningar var på plats för att ta del av informationen och lära sig mer om möjligheterna att få ekonomiskt stöd för att utveckla sina verksamheter.

Representanter från flera olika föreningar fanns på plats för att få information.
Representanter från flera olika föreningar fanns på plats för att få information. Foto: Göran Persson

Artikeltaggar

EkonomiEntreprenörskapEUFilipstadFinansieringKulturLandsbygdSamhälle

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.