Så tycker två lokala politiker om gårdsförsäljning av alkohol – tummen upp från SD

Publicerad:
Johnny Grahn (SD) tycker att gårdsförsäljning av alkohol skulle kunna tillåtas i Sverige. Foto: Filip Kowalski

Sverigedemokraterna lämnade på riksplanet redan 2021 in en motion där man efterfrågade gårdsförsäljning av alkohol, med hänvisning till att allt fler bryggerier har besökare som efterfrågar att få köpa med sig dryck hem.

De menar också att flertalet av bryggerierna utgör en del av landets levande landsbygd.

Johnny Grahn, gruppledare för Sverigedemokraterna i Filipstad, stöttar gårdsförsäljning.

– Vi i partiet stöttar gårdsförsäljning, absolut. Jag minns att vi var på ett studiebesök på det lokala bryggeriet Grythyttan Vin, där fick vi bland annat provsmaka ett hjortronvin. Man kan ju tycka att det är konstigt att man inte lika gärna kunde få köpa med sig en flaska vin hem, det är ju inget annat sortiment de säljer utan det är enbart det de själva producerar som i så fall skulle finnas till försäljning. Det blir ju lite konstigt att man istället måste beställa hem produkten via Systembolaget, anser Johnny Grahn.

Ska man öppna upp för gårdsförsäljning av alkohol eller behålla monopolet?

Däremot poängterar han att det inte är aktuellt att få bort Systembolaget, men att de samtidigt tycker att det är bra med gårdsförsäljning. Det är ingen fråga som de aktivt driver på det lokala planet, men han hänvisar ändå till studiebesöket i Grythyttan som väckte en hel del funderingar och tankar kring förhållningssättet kring den rådande alkoholförsäljningen.

– När företaget har fått sin verksamhet godkänd och man har licens för att tillverka sin produkt, då tycker vi att det är konstigt att man inte ska få sälja produkten. Det är för oss en självklarhet att deras kunder ska kunna köpa med sig till exempel en flaska vin hem efter besöket, det är ju samma kontroller hos det lokala bryggeriet som hos systembolaget, säger Johnny Grahn.

Per Granfelt (S), ordförande för partiet i Filipstad, ser en risk med att tillåta gårdsförsäljning eftersom det på sikt skulle kunna leda att alkoholmonopolet luckras upp helt.
Per Granfelt (S), ordförande för partiet i Filipstad, ser en risk med att tillåta gårdsförsäljning eftersom det på sikt skulle kunna leda att alkoholmonopolet luckras upp helt. Foto: Filip Kowalski

Värna monopolet

Socialdemokraterna vill på riksplanet slå vakt om Systembolagets monopol eftersom det motverkar okontrollerad försäljning av alkohol. Per Granfelt, ordförande för Socialdemokraterna i Filipstad, sällar sig till sina partikamrater.

– Jag anser att monopolet med Systembolaget ska vara kvar. Jag tror att det är farligt om man börjar tulla på det och krångla till det med gårdsförsäljning. Då kanske det blir att monopolet blir ifrågasatt, och det skulle inte vara bra. Som sagt, varför krångla till det? Dessutom tror jag heller inte att vinodlingen i Sverige är särskilt stor. Men det som jag vill trycka på är att om man börjar krångla till det med gårdsförsäljning, då kan monopolet på sikt ifrågasättas, och det vore inte bra, säger Per Granfelt.

Artikeltaggar

AlkoholBryggerierFilipstadFörsäljningGrythyttanJohnny GrahnMat och dryckSocialdemokraternaSverigedemokraternaSystembolagetVin

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare