Hoppa till huvudinnehållet

ENKÄT: Ska man öppna upp för gårdsförsäljning av alkohol eller behålla monopolet?

Publicerad:
Är det en bra idé att luckra upp alkoholförsäljningsmonopolet i Sverige, eller bör Systembolaget ha kvar sin verksamhet i sin nuvarande form.
Är det en bra idé att luckra upp alkoholförsäljningsmonopolet i Sverige, eller bör Systembolaget ha kvar sin verksamhet i sin nuvarande form. Foto: Izabelle Nordfjell/TT

I Sverige har staten gett Systembolaget ensamrätt att sälja starköl, vin och sprit för att begränsa tillgängligheten. I många andra länder har man gårdsförsäljning, det handlar om att tillåta tillverkare av öl, vin och sprit att sälja alkohol direkt till privatpersoner. Till exempel i Finland har det förekommit sedan 1994, men de har även ett alkoholmonopol.

Debatten om gårdsförsäljning är åter het, en del tycker att förhållningssättet att enbart kunna handla på systembolaget är alltför fyrkantigt, medan andra varnar för att alkoholmissbruket skulle öka om man öppnar upp för gårdsförsäljning av alkohol.

Louice Eriksson och Arne Eriksson.
Louice Eriksson och Arne Eriksson. Foto: Pernilla Möllberg

Louice och Arne Eriksson

– Ja, jag tycker att man ska få ha gårdsförsäljning av alkohol. De säljer ju sitt eget vin, så det tycker jag att de ska få. Bara man ser till att inte minderåriga handlar, säger Louice.

– Jag tycker också att det ska vara tillåtet med gårdsförsäljning, kanske kan man ha båda delar. På systembolaget finns det ju allt, utbudet är stort och man kan även beställa hem. När man handlar utomlands får man ju ta det som finns då utbudet är lite mindre. Så båda delar, är mitt svar, tillägger Arne.

Karl Ohlén.
Karl Ohlén. Foto: Pernilla Möllberg

Karl Ohlén

– Jag tycker att systembolaget ska vara kvar. Men gårdsförsäljning är inte fel det heller. Det finns mycket gammalt folk ute i skogarna som kanske inte tar sig in till staden och kan handla. Så det är inget fel med gårdsförsäljning.

Johnny Pajunen och Kristina Bredenberg.
Johnny Pajunen och Kristina Bredenberg. Foto: Pernilla Möllberg

Johnny Pajunen och Kristina Bredenberg

– Nej, vi ska inte ha gårdsförsäljning av alkohol, det är bättre med systembolaget. Det är så många minderåriga som sitter och dricker på stán ändå, jag tror att det skulle förvärra situationen och fler skulle dricka. Kanske gårdsförsäljning av bröd och sådant, ett ställe där man kan köpa fikabröd, men inte alkohol. Varken jag eller mina vänner dricker alkohol, vi tycker redan att det är alldeles för mycket fylla och slagsmål i Filipstad, säger Johnny.

– Absolut ingen gårdsförsäljning. Och systembolaget kan de också lägga ner, jag dricker själv inte en droppe. Men för samhällets skull så är det bättre att det är samlat på ett enda ställe, så behåll Systembolaget. Alkoholen för så mycket elände med sig, tycker Kristina.

Tommy  Pettersson
Tommy Pettersson Foto: Lena Richardson

Tommy Pettersson

– Jag tycker inte att man ska ha gårdsförsäljning av alkohol. Tror inte att det är en bra idé, det kan lätt missbrukas. När man ser hur samhället ser ut idag och var det är på väg, så tror jag att det skulle bli värre med alkoholmissbruket. Folk med alkoholproblem skulle råka ännu mer illa ut.

Eva Andersson
Eva Andersson Foto: Pernilla Möllberg

Eva Andersson

– Jag tycker att systembolaget ska vara kvar. Jag tror att det är bäst för samhället att det är kontroll på alkoholinköpen.

Artikeltaggar

AlkoholArne ErikssonEva AnderssonFilipstadFinlandMat och dryckÖlSystembolagetVeckans frågaVin

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.