Hoppa till huvudinnehållet

SMA mineral lägger varsel efter mark- och miljödomstolens dom om Gåsgruvan

Publicerad:
SMA mineral har blivit tvunget att lägga varsel för verksamheten som är kopplad till gruvan, skriver företaget i ett pressmeddelande.
SMA mineral har blivit tvunget att lägga varsel för verksamheten som är kopplad till gruvan, skriver företaget i ett pressmeddelande. Foto: Göran Persson

Under tisdagsförmiddagen berättade SMA mineral i ett pressmeddelande att företaget har blivit tvunget att lägga varsel för 5-20 anställda med befattningar som är kopplade till verksamheten i Gåsgruvan i Persberg.

– Det finns bara förlorare i det här, säger SMA minerals vd och koncernchef Svante Fielding.

Förra veckans dom i mark- och miljödomstolen i Vänersborg blev negativ för SMA mineral som driver Gåsgruvan i Persberg. I gruvan bryter företaget kalksten, men kan inte göra det då det i domen inte fick fortsatt tillstånd för verksamheten.

Oviss framtid för Gåsgruvan – kan tvingas att läggas ner efter veckans dom

Det har lett till att företaget måste anpassa sin organisation, utifrån förutsättningarna som har getts.

”SMA mineral har därför idag 2023-05-23 tvingats lägga ett varsel omfattande 5-20 anställda medarbetare med befattningar som är kopplade till verksamheten i Gåsgruvan”, skriver företaget i sitt pressmeddelande.

– Det är ytterst tråkigt att behöva göra detta, både för företaget och de anställda som berörs. Vi är väldigt besvikna och förvånade över domen” säger Svante Fielding, koncernchef för SMA Mineral i pressmeddelandet.

Vad gäller leveranser till kunder så gör vi ansträngningar för att kunna tillgodose behovet av vissa produkter från andra anläggningar. Dialog sker direkt med respektive kund.

– Även för våra kunder riskerar det dock tyvärr att bli betydande konsekvenser på grund av den negativa domen” säger Svante Fielding.

För FT utvecklar han resonemanget kring domens effekt. SMA Mineral behöver fundera kring om bolaget ska försöka att överklaga domen, men även om det på sikt skulle få ett nytt tillstånd beviljat är en stor skada redan skedd.

– Vi har nu cirka två veckor på oss att komma fram till ett beslut om vi ska överklaga domen eller inte. Vi behöver prata om hur vi ska göra, men det får anses som väldigt troligt att vi kommer att överklaga den, säger han.

Och tillägger:

– Vi tror att vi har en god chans att vinna ett eventuellt överklagande.

Skadan är skedd

Men även om företaget ur ett teoretiskt perspektiv skulle vinna målet i mark- och miljööverdomstolen har förra veckans dom i mark- och miljödomstolen redan ha ställt till med oreda.

– Vi har absolut ingen aning om hur lång tid det kan ta innan målet skulle kunna få ett avgörande i nästa instans. Det kan ta ett år, det kan ta flera år, vi vet inte. Om vi bara visste att det skulle ta ett år hade vi någonting att förhålla oss till och någonting att planera för, men nu kan vi inte göra det. Och även om vi visste att det skulle ta ett år är det inte bra att pausa verksamheten under ett års tid, säger han.

Utifrån de förutsättningarna har företaget tvingats att lägga varsel mot sin vilja. Svante Fielding tycker att det är beklagligt att företagets anställda blir drabbade, liksom företagets kunder.

Motsatt effekt

Mark- och miljödomstolen i Vänersborg, som inte var enig i sin dom, har valt att låta riksintresset för naturvården trumfa riksintresset för värdefulla ämnen och material.

Domstolen lyfte till exempel fram att halten av uran som går ut till Stampbäcken passerar det tillåtna gränsvärdet, liksom att en fortsatt och något större verksamhet vid Gåsgruvan kan ha en negativ påverkan på det artrika extremrikkärret Igeltjärnen.

– När det gäller uranet kan man tycka att det är märkligt att vi har ett lägre gränsvärde att förhålla oss till jämfört med gränsvärdet för uran som är tillåtet att ha hemma i kranen i dricksvattnet, säger Svante Fielding.

För Igeltjärnen ser han en risk i att domstolens bedömning kan få motsatt effekt. Domstolen gav avslag till fortsatt brytning av kalksten med tanke på att det inte gick att garantera att arterna i extremrikkärret inte skulle påverkas negativt, men som han ser det kan en nedlagd verksamhet bli början på slutet för Igeltjärnen.

– Vi har en handlingsplan för hur vi ska bevara den unika miljön med dess djur och dess natur. Men om vi inte har någon verksamhet i området och inte gör någonting åt Igeltjärnen kommer den att växa igen inom fem-tio år, säger han.

Att förra veckans dom har varit en besvikelse för SMA Mineral har inte gått att ta miste på. Företaget hade hoppats på att få ett nytt tillstånd att bryta kalksten i Gåsgruvan och på så sätt kunna förse den öppna marknaden med en samhällsbärande produkt i form av kalk.

– Det finns bara förlorare i den här domen, SMA Mineral, våra medarbetare, våra kunder, Filipstads kommun och miljön. Kalk är en basmineral som vi behöver överallt i samhället, det är en produkt som har otroligt många användningsområden, säger Svante Fielding.

Och fortsätter:

– SMA Mineral har fyra gruvor för kalkbrytning, efter den här domen får vi inte bryta kalk i tre av de fyra gruvorna. Det här innebär att det blir svårare för kunderna att få tag på kalk och att de kanske måste köpa kalk på annat håll, vilket kan ge väldigt långa transportkedjor – och hur bra är det ur ett miljöperspektiv?

Svante Fielding kan ge fler exempel på verksamheter som kan komma att påverkas negativt till följd av domen.

– I den oroliga omvärld som vi befinner oss i med ett nytt säkerhetsläge kommer det att bli betydligt svårare att kunna tillverka exempelvis försvarsmateriel, för när du ska tillverka stål behöver du kalk. Det kommer dessutom bli svårare för våra kommuner och regioner och kalka sjöar. Och på sikt kan det här medföra att det kommer att bli betydligt svårare att få rent dricksvatten och svårare att rena avlopp. Kalken behövs till allt.

Vad säger du då om själva processen? Hade det inte varit rimligt att inleda en ny ansökningsprocess i ett tidigare skede, så att ett besked om ett vidare tillstånd inte kommer vid själva målsnöret? Det vore väl bättre om ni kunde få ett besked i god tid innan en eventuell ny tillståndsperiod skulle träda ikraft?

– Vi kan tycka att en fem år är länge nog för en ansökningsprocess, ändå fick vi en dom först efter själva målsnöret. Vi startade den här processen för fem år sedan då vi tog in våra första konsulter för att jobba med ansökan om att få vidare tillstånd.

Domen ställer nu till mycket huvudbry för bolaget. Det tror sig ha en god chans att få ett tillstånd vid en eventuell överklagan, men det finns en stor osäkerhetsfaktor kring tidsramen. Varslen var nödvändiga att lägga, eftersom det är omöjligt att säga när och om produktionen i Gåsgruvan kan komma igång igen.

SMA Mineral vill inte bli av med sin personal.

– Vi riskerar att tappa goda medarbetare med hög kompetens. Men vi kan inte ha personalen kvar om vi inte kan driva verksamheten. Vi vet inte hur länge vi kommer att behöva pausa verksamheten, det finns mycket osäkerhet kring det rådande läget, säger Svante Fielding.

Artikeltaggar

ArbetePersbergPressmeddelandeSMA MineralTillståndVänersborgVarsel

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.