Hoppa till huvudinnehållet

Många platser att besöka under Konstrundan: ”Jag är inte lika nervös i år”

Publicerad:
Konstrundan kommer att hållas den 27-28 maj i Filipstads kommun. Konstnärerna står redo för att välkomna besökarna.
Konstrundan kommer att hållas den 27-28 maj i Filipstads kommun. Konstnärerna står redo för att välkomna besökarna. Foto: Filip Kowalski

I Filipstads kommun flödar kreativiteten varje dag.

Till helgen kommer det ges många exempel på det då besökarna välkomnas till 26 olika platser under Konstrundan.

– Det ska bli roligt att ställa ut, säger Christoffer Larsson som ska ställa ut fotokonst hos Big Hill Logde på Storhöjden i Filipstad.

Fåglar har alltid fascinerat fotografen från Horrsjön, Christoffer Larsson.

Han är ofta ute i naturen med sin kamera för att fånga ögonblick ur fåglarnas liv.

– Jag gillar att ta bilder på fågelungar och ugglor, säger han.

Till pressvisningen inför Konstrundan tog han med sig en tavla på en vacker kungsfiskare, en bild som självklart kommer att få plats under hans utställning på Big Hill Logde under den kommande helgen.

Tillfället när bilden på kungsfiskaren togs, under en dag i Linköping, blev en prövning för tålamodet. Christoffer Larsson fick vänta länge på att kungsfiskaren skulle sitta still på ett och samma ställe i flera sekunder.

– Den var snabb, säger han.

Det skulle komma att visa sig att det var värt all väntan. Kungsfiskaren satte sig en kort stund för att vila och Christoffer Larsson passade på att ta några rutor.

Nu ser han fram mot att få visa bilden under Konstrundan, liksom att få möta publiken som kommer till Storhöjden.

Christoffer Larsson gillar fåglar. Han har bland annat fångat en kungsfiskare på bild med sin kamera.
Christoffer Larsson gillar fåglar. Han har bland annat fångat en kungsfiskare på bild med sin kamera. Foto: Filip Kowalski

Duo gör sin andra runda

Medan Christoffer Larsson har några konstrundor bakom sig har Miranda Heikkinen, som ska ställa ut målningar i akvarell och akryl, sin andra runda framför sig. Tillsammans med vännen Anneli Starborg, som ska visa sina målningar i akvarell, kommer Miranda Heikkinen välkomna besökarna till Nordeas tidigare banklokal i Filipstads centrum.

– Det är roligt att få vara med igen. Jag var lite rädd förra året när jag var med, men nu känns det bara kul, säger hon.

Vilka erfarenheter tar du med dig från dig första runda? Blev den som du hade tänkt dig?

– Den gick över förväntan för jag sålde några tavlor då. Och det blev många positiva kommentarer, vilket jag inte hade kunnat se framför mig att det skulle bli så.

Miranda Heikkinen (till vänster) och Anneli Starborg kommer att ställa ut tillsammans i Nordeas tidigare banklokal i Filipstads centrum.
Miranda Heikkinen (till vänster) och Anneli Starborg kommer att ställa ut tillsammans i Nordeas tidigare banklokal i Filipstads centrum. Foto: Filip Kowalski

Förra året fick duon många besökare i banklokalen. Självklart hoppas de på en repris i år.

– I år är jag inte lika nervös, säger hon och ler.

Kommer publiken få se något nytt i år från din sida?

– Förhoppningsvis har man utvecklas sedan förra året. Jag har börjat med en ny teknik och färg som jag hoppas på få till innan det är dags, det är en teknik som kallas för alcohol ink.

Vad innebär alcohol ink?

– Man använder ett blankt papper och så droppar man färg över det. Sen använder man en hårblås och på så sätt kan man få väldigt fina mönster.

Alcohol ink har ingenting att göra med eventuell alkoholkonsumtion i samband med skapandet, utan det har att göra med att bläcket som används är alkoholbaserat och permanent.

Mycket att se

Besökarna som begär sig ut på helgens konstrunda i kommunen kan få se prov på många olika tekniker och de får även en möjlighet att se många olika platser. Konstrundans utställare finns i år från Café Stationshuset i Lesjöfors i norr till Brattfors bygdegård respektive Gammelkroppa skogsskola i söder. Dessutom kommer det att finnas utställare i trakterna kring bland annat Gåsborn, Nordmark och Dammhyttan.

Konstrundan i Filipstads kommun

Årets utställare

Här är utställarna i året konstrunda som går att uppleva under helgen den 27-28 maj.

Isabell Bergstedt visar akrylmåleri hos Hotell Hertig Karl i Filipstad.

Bo Grundell visar bildkonst på Asphyttegatan i Filipstad där även Pernilla Löfkvist ska visa keramikkonst.

I en lokal på Asphyttegatan kommer även gruppen Vävarna vid bron visa textilkonst i form av trasmattor.

Merja Palviainen och Elin Kå kommer att ställa ut sin konst i Vävstugan i en lokal i korsningen Hantverksgatan och Asphyttegatan i Filipstad.

På Kungsgatan, i Club Karl-lokalen, kommer Annika Svensson visa textilkonst i form av stickat och tovat.

I Kjortelgården i Filipstad ges det plats åt flera olika konstnärer. Ingvar Nilsson ska ställa ut akrylmålningar medan Kurt Johansson kommer att ställa ut akvarell. Nils Johannesson har skulpturer att visa medan Janne Samuelsson ska visa målningar i olja. I Kjortelgården lovas även livemusik med Scrudge på scenen.

I före detta Temias lokal, på Hertig Filipsgatan i Filipstad, kommer besökarna få möjligheten att se Marina Tallbergs fotokonst, liksom Liisa Mårtenssons målningar i akryl och akvarell.

På Hertig Filipsgatan, i Nordeas tidigare banklokal, kommer Miranda Heikkinen visa målningar i akryl, akvarell och kanske även alcohol ink. Dessutom ges en möjlighet att få se Anneli Starborgs målningar i akvarell.

Målningar i olja kommer visas på Vikgatan i Filipstad när Linda La Abrahamsson ska visa sin konst.

I Brattfors bygdegård kommer det endast vara öppet under lördagen under Konstrundan, där ska det visas textilkonst i form av vävt, stickat och sytt.

Några få kilometer norr om Filipstad, utmed vägen som leder upp till Nordmark, kommer Håkan Degerstedt visa måleri i olika tekniker.

På hembygdsgården i Nordmark kommer det att finnas gott om konstnärer. Ann Gustafsson ska visa mattor, Eva-Lena Norder tavlor i akvarell, Ann Liberg kommer visa sin fotokonst, Ulrice Behrendt har en utgivning av en bilderbok, Christine van Groeningen ska hålla i en fantasivandring för barn, visa träslöjd och virkning av mormorsrutor. Dessutom kommer Petra Hedström att finnas på plats för att visa encaustic art och måleri i vax, samtidigt som Margit Kluthke ska visa sin fotokonst.

Karin Fryxells konst brukar ofta finnas med under Konstrundan, så också i år. På Klinten utmed vägen till Storhöjden kommer besökarna få se hennes bildkonst, dockor och böcker. Under helgen kommer även Klintens kapell öppnas för besökare.

På Storhöjden i Big Hill Lodge, kommer fotokonstnären från Horrsjön Christoffer Larsson visa sina bilder.

I Dammhyttan kommer besökarna kunna göra tre olika stopp. Vid det första kommer Ulla Grönqvist visa sitt måleri i olja.

I det andra stoppet i Dammhyttan kommer Barbro Bärring visa måleri i olika tekniker. På samma plats kommer Bodil Warmland visa sin broderikonst.

I det tredje stoppet i Dammhyttan kommer Ulf Andersson visa silversmycken samt måleri i olja. Där kommer även Ina Lindblad vara gästutställare och visa sitt måleri.

I kommunens nordöstra hörn kommer det också gå att göra flera olika stopp. I Klintgården i Gåsborn kommer Inger Bengtsson visa sitt måleri i olja.

I Gåsborn, på Lustigkullen, kommer besökarna få uppleva Gunilla Hammars konst i akvarell, liksom Britt Grönlunds konst i akvarell.

Den mångsidiga konstnären Britt Aronsson kommer att bjuda in besökarna under Konstrundans andra dag, söndagen. Gästerna kommer att få se silversmycken, skulpturer, konst i skiffer och konst i koppar.

I Skogsberg i Gåsborn ges prov på mer smide då Torbjörn Carlsson ska visa sin konst.

En liten bit från Gåsborn, i Vintersjöbryggan i Örling, kommer Agneta Nyqvist visa måleri i olja och i pastell.

På Gammelkroppa skogsskola, i restaurangen, blir det konst i kol och akvarell signerad Erik Temnerud.

Norr om Gåsborn, på väg mot Älvsjöhyttan i Gräsåsen, kommer Susanne Andersson välkomna besökarna till Lisselgårdens Ull. Hon ska visa handspunnet ullgarn liksom fårskinn. Det kommer även ges en möjlighet, vid två fasta tider varje dag, att få se hur det går till vid vallning av får.

I magasinet vid Café Stationshuset i Lesjöfors kommer Siv Dahlgren Schyman visa målningar i akryl.

I Lesjöfors kommer dessutom Therese Wikström på Sjöstadsvägen visa sina målningar i akryl.

Artikeltaggar

Big Hill LodgeChristoffer LarssonFilipstadGåsbornHotell Hertig KarlKlintgårdenKonstNordeaOljaSkulpturerStorhöjdenUtställningar

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.