Dags för nostalgisk motortävling - gasen i botten upp för Storhöjdsbackarna

Publicerad:
På lördag arrangeras Långlialoppet i de branta backarna upp till Storhöjden. Foto: Sanna Aronsson Sandberg

Filipstad har gamla motortraditioner som sträcker så pass långt bak i tiden som till 40-talet. På lördag är det åter igen dags för motortävling, då körs nämligen Långlialoppet. Gas, fart och grusstänk i svängar och branta backar.

– Alla är välkomna! Vi hoppas på bra väder så folket tar sig ut, säger Pasi Kunelius, vice ordförande i intresseföreningen Hjulhälja, som arrangerar tävlingen.

Mellan 40 och 70-talet arrangerades motortävlingen Långlialoppet i de branta backarna upp mot Storhöjden, lika så från 2007 och framåt efter att tävlingen återupptogs. På lördag är det dags igen. Då kommer ett drygt, i skrivandets stund, tjugotal bilar och motorcyklar att svänga och gasa i hög fart för att tävla mot sig själva då tävlingen är en så kallad regularitetstävling. Det vill säga att alla förare kör sträckan två gånger och det gäller att pricka tiden så nära som det bara går under det första och andra åket.

– Vi har i dagsläget 21 anmälda, men det är lite dåligt, vi hoppas på fler. Bilarna och motorcyklarna kan vara hur gamla som helst egentligen. Nytt för i år är att vi gjort om klasserna så nu har vi "bil före 1949 - old style", "bil före 1983 - classic" samt "mc två- och trehjuliga" där åldern inte spelar någon roll men det ska inte vara en vanlig mc man kör på landsvägen med utan gärna något historiskt och lite udda, säger Pasi Kunelius.

Så här såg det ut förra året när motortävlingen kördes.
Så här såg det ut förra året när motortävlingen kördes. Foto: Göran Persson

Han hoppas att tävlingen kan locka stor publik.

– Alla är välkomna! Vi hoppas på bra väder så folket tar sig ut. Vi tar inget inträdde utan detta bygger på frivillighet så man betalar det man tycker det är värt. Vi har satt upp skyltar så man ska hitta dit. Det sitter skyltar från alla väderstreck, från alla håll, avslutar han.

Artikeltaggar

FilipstadMotorcyklarMotorsportStorhöjdenTrafik

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare